Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα ύψη οι τιμές αλουμινίου και νικελίου μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Στα ύψη οι τιμές αλουμινίου και νικελίου μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Oι τιμές του αλουμινίου ανέβηκαν σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, πυροδοτώντας φόβους για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας που θα μπορούσαν να περιορίσουν την προσφορά σημαντικών μετάλλων από τη Ρωσία και να διαταράξουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Η εισβολή από ξηρά, αέρα και θάλασσα την Ρωσίας στην Ουκρανία Πέμπτη αποτελεί τη μεγαλύτερη επίθεση από ένα κράτος εναντίον ενός άλλου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους της Δύσης.
Η Ρωσία αποτελεί σημαντικό παραγωγό φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την παραγωγή αλουμινίου.
Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί από τότε που κλιμακώθηκε η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και έχουν οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής αλουμινίου στην Ευρώπη.
Η τιμή του αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) σημείωσε άλμα 4,6%, στα επίπεδα ρεκόρ των 3.443 δολαρίων ο τόνος.
«Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμινίου και το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού αλουμινίου πηγαίνει στην Ευρώπη. Η επιβολή περισσότερων κυρώσεων θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο την προσφορά αλουμινίου»,δήλωσε η Amelia Fu, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς εμπορευμάτων στην Bank of China International.
«Υπάρχει η ανησυχία ότι ο αντίκτυπος των κυρώσεων θα μπορούσε να εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές της ενέργειας και αυτό θα αυξήσει το κόστος παραγωγής για το αλουμίνιο και άλλα βασικά μέταλλα».
Οι ελλείψεις αλουμινίου γίνονται αντιληπτές με τα υψηλά premium που πληρώνουν οι καταναλωτές ανεβάζοντας τις τιμές του αλουμινίου σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 464 ευρώ ο τόνος στην Ευρώπη και στα 795 δολάρια ο τόνος στης ΗΠΑ.

Μειωμένα και τα αποθέματα
 
Τα αποθέματα αλουμινίου σε αποθήκες εγγεγραμμένες στο Χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου είναι εξαιρετικά μειωμένες, τους 824.150 τόνους, έναντι 1,3 εκατομμυρίων τόνων που ήταν πριν από ένα χρόνο.
Η Ρωσία παράγει περίπου το 6% του παγκόσμιου αλουμινίου και αντιπροσωπεύει περίπου το 7% των παγκόσμιων προμηθειών ορυχείων νικελίου.

Νικέλιο

Οι τιμές αναφοράς του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου για το νικέλιο εκτινάχθηκαν κατά 5% στα 25.625 δολάρια ο τόνος, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011.
Οι τιμές του νικελίου ενισχύθηκαν επίσης από τη μείωση των αποθεμάτων στις αποθήκες που είναι εγγεγραμμένες στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου.
Η τιμή για τα παράγωγα νικελίου τριών μηνών έκλεισε στα 491 δολάρια ο τόνος, έναντι 645 δολάρια της προηγούμενης μέρας, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από το 2007.
Ο κασσίτερος σημείωσε άνοδο 0,8% αγγίζοντας το ρεκόρ των 45.880 δολαρίων, κυρίως λόγω της αύξησης των εξαγωγών από την Ινδονησία, που αποτελεί το μεγάλο παραγωγό, δήλωσε ο αναλυτής της Διεθνούς Ένωσης Κασσίτερου James Willoughby.
Από τα άλλα μέταλλα, ο χαλκός κέρδισε 0,7% στα 9.930 δολάρια ο τόνος, ο ψευδάργυρος αυξήθηκε 2,1% στα 3.648 δολάρια και ο μόλυβδος αυξήθηκε 1,2% στα 2.364 δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης