Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λόγω FED η Wal ανακάμπτει παρά την ουκρανική κρίση - Στο +1% o S&P 500, o Dow -0,16% - Sell off στην Ευρώπη, o Dax -4%, η Μόσχα -33%

Λόγω FED η Wal ανακάμπτει παρά την ουκρανική κρίση - Στο +1% o S&P 500, o Dow -0,16% - Sell off στην Ευρώπη, o Dax -4%, η Μόσχα -33%
Η απόφαση της FED να παγώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να ξεκαθαρίσει το Ουκρανικό... άλλαξε άρδην την εικόνα στην Wall
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει η Wall Street - οι αρχικές απώλειες εκμηδενίστηκαν - την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κόντρα στο sell off που σημειώθηκε στην Ευρώπη έως -4% ενώ το χρηματιστήριο της Μόσχας ο δείκτης ΜΟΕΧ κατέρρευσε με απώλειες -33%.
Καταλύτης ωστόσο για την ψυχραιμία της Wall ήταν η απόφαση της FED να αναβάλλει την νομισματική σύσφυξη δηλαδή τις αυξήσεις των επιτοκίων έως ότου ξεκεθαρίσει το τοπίο στο ουκρανικό.

Απώλειες σημειώνει η Wall Street, στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
H Ρωσία προχώρησε από νωρίς σήμερα Πέμπτη 24/2 τα ξημερώματα σε γενικευμένη εισβολή στην Ουκρανία με χρήση όλων των στρατιωτικών της μέσων.
Η ρωσική εισβολή είναι ευρείας κλίμακας με εκρήξεις σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη ενώ σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την εισβολή.
Την ίδια στιγμή, άλμα πραγματοποιούν οι τιμές στην Ενέργεια, στέλνοντας τους επενδυτές στα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, o δείκτης Dow Jones σημειώνει πτώση -0,17%, στις 32.899 μονάδες από αρχικές απώλειες άνω του -2%.
Ο δείκτης S&P 500 κάλυψε όλες τις απώλειες και ανακάμπτει οριακά +1%, στις 4.275 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq ανακάμπτει +3%, στις 13.416 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, εκτινάχθηκε στις 35 μονάδες για να βελτιωθεί στην συνέχεια στις 30 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, στο 7% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ των ΗΠΑ το δ' 3μηνο του 2021, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη δεύτερη ανάγνωση του Υπουργείου Εμπορίου της χώρας.
H ελαφρά προς τα πάνω αναθεώρηση του ΑΕΠ από την αρχική ανάγνωση του 6,9% ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Αυτό έφερε την ανάπτυξη ολόκληρου του έτους στο 5,7%, τον ταχύτερο ρυθμό από το 1984 εν μέσω ισχυρής βελτίωσης αποθεμάτων το δεύτερο εξάμηνο του έτους. 
Παράλληλα, στις 232.000 μειώθηκαν οι αιτήσεις για νέο επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας της χώρας.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 235.000, ενώ πριν μια εβδομάδα οι αιτήσεις ανήλθαν στις 249.000.
Την ίδια ώρα, μια έκθεση έδειξε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, ένα άθροισμα όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στην οικονομία των ΗΠΑ, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 7% κατά το τέταρτο τρίμηνο 2021, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου.

FMXZF_IXoAg8wrN.jpg
FMXZF_LX0AUJb4D.jpg

Sell off στις ευρωαγορές

Ισχυρούς τριγμούς προκαλεί στις διεθνείς αγορές η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί 4% και το χρηματιστήριο της Μόσχας να καταρρέει σημειώνοντας πτώση έως και 45% και το brent να εκτοξεύεται πάνω από τα 100 δολάρια.
Λίγη ώρα αφότου ο πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε ότι είχε εξουσιοδοτήσει μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση, όπως ο ίδιος την αποκάλεσε, ακούστηκαν εκρήξεις στο Κίεβο και η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Μόσχα ότι εξαπέλυσε εισβολή πλήρους κλίμακας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα επιβάλουν «σκληρές κυρώσεις» στη Ρωσία μετά τις επιθέσεις, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε -3,96% στις 14.052 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση -3,88% στις 7.207 μονάδες.
Στις 6.521 μονάδες με απώλειες -3,83% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 4,15% στις 24.887 μονάδες.
 δφσαφδσασφδσδφασδαφσφδα.JPG
Στα ύψη οι τιμές των εμπορευμάτων

Στην περιοχή των 100 δολαρίων διαπραγματεύονται οι τιμές του πετρελαίου.
Το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 8,5% στα 100 δολ. το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου Brent ενισχύεται 8% στα 101,79 δολ. το βαρέλι.
Οι τιμές του αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ολλανδία σημείωσαν αύξηση 30-40% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στο Σικάγο κατέγραψαν άλμα σε υψηλό 9-1/2 ετών.
Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), διαμορφώθηκε νωρίτερα στα 118,10 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh), καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 33%.
Η Ρωσία προμηθεύει το 10% του παγκόσμιου πετρελαίου, το ένα τρίτο του αερίου της Ευρώπης και μαζί με την Ουκρανία αντιστοιχεί στο 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου, στο 80% των εξαγωγών ηλιελαίου και στο 19% των εξαγωγών αραβόσιτου.
Η Ρωσία είναι επίσης μεγάλος παραγωγός αλουμινίου, νικελίου, λευκόχρυσου, παλλάδιου, ουρανίου, τιτανίου, άνθρακα, ξυλείας και λιπασμάτων.
Η χώρα προμηθεύει την Ευρώπη με σημαντικές ποσότητες αερίου μέσω Ουκρανίας, κυρίως χώρες όπως η Αυστρία, η Ιταλία και η Σλοβακία καθώς και η Γερμανία και η Πολωνία αλλά οι τελευταίες λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού αερίου και μέσω άλλων διαδρομών.
c3_1.jpg

Κραχ στο χρηματιστήριο της Μόσχας


Στη Μόσχα ο δείκτης MOEX σε ρούβλι  υποχώρησε -33% στις 2.058 μονάδες.
Ο όμιλος MOEX, που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο της Μόσχας, ανέστειλε προσωρινά τις συναλλαγές σήμερα το πρωί, με τη διαπραγμάτευση να επαναλαμβάνεται στις 09.00 ώρα Ελλάδας.
Ο χρηματιστηριακός δείκτης RTS (σε δολάρια) κατακρημνίστηκε, σημειώνοντας βουτιά 50% στις 614 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδό του από τις αρχές του 2020.
Οι αποδόσεις των ρωσικών 10ετών ομολόγων σε ρούβλια OFZ, που κινούνται αντίθετα από τις τιμές τους, σημείωσαν άνοδο 10,93%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2016.
Η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, η Sberbank, ανακοίνωσε ότι έχει προετοιμαστεί για τις όποιες εξελίξεις και έχει επεξεργαστεί διάφορα σενάρια για να προστατεύσει τα κεφάλαια, τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα πελατών της.
Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα είπε ότι θα ξεκινήσει παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος και θα προσφέρει επιπλέον ρευστότητα στον τραπεζικό κλάδο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης