Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία ζητούν την ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ - Τι σημαίνει

Πολωνία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία ζητούν την ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ - Τι σημαίνει
Η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία ζήτησαν ενεργοποίηση του Άρθρου 4 για τις επιπλοκές που επέφερε η κρίση στην Κριμαία
Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, η Πολωνία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ζητούν πλέον την ενεργοποίηση του άρθρου 4 της συνθήκης της Συμμαχίας, προκειμένου να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις εντός της συμμαχίας σχετικά με την ασφάλεια.
Σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συμφωνίας του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης, τα μέρη θα διαβουλεύονται από κοινού όποτε, κατά τη γνώμη οποιουδήποτε από αυτά, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια οποιουδήποτε από τους συμμάχους.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «τα Συμβαλλόμενα Μέρη (σ.σ οι χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ) θέλουσι συσκέπτεσθαι από κοινού οσάκις κατά την γνώμην οιουδήποτε εξ αυτών απειλείται η εδαφική ακεραιότης ή πολιτική ανεξαρτησία ή ασφάλεια ενός οιουδήποτε των Μερών».
Αυτό το άρθρο δηλαδή επιτρέπει σε οποιαδήποτε χώρα – μέλος να ζητήσει διαβουλεύσεις στην ΝΑΤΟικη Συμμαχία αν κατά την γνώμη του απειλείται η εδαφική του ακεραιότητα, πολιτική ανεξαρτησία και η ασφάλεια του!
Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον Μάρτιο 2014, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία ζήτησαν ενεργοποίηση του Άρθρου 4 για τις επιπλοκές που επέφερε η κρίση στην Κριμαία.
Τότε το ΝΑΤΟ προχώρησε στην ακύρωση όλων των μορφών στρατιωτικής και πολιτικής συνεργασίας με την Μόσχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης