Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε πρωτοφανή επίπεδα οι τιμές των σιτηρών στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Σε πρωτοφανή επίπεδα οι τιμές των σιτηρών στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
H Ουκρανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγός παγκοσμίως
Σε επίπεδα ρεκόρ ενισχύονται οι τιμές των σιτηρών στην ευρωπαϊκή αγορά, με το σιτάρι να αγγίζει την πρωτοφανή για το είδος τιμή των 344 ευρώ ο τόνος στην Euronext.
Οι τιμές του σίτου και του αραβόσιτου, των οποίων η Ουκρανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγός παγκοσμίως, σημείωσαν μεγάλη άνοδο κατά το άνοιγμα της αγοράς, μερικές ώρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Οι αυξημένες εντάσεις και η  αβεβαιότητα σχετικά με τις ρωσικές προμήθειες τους επόμενους μήνες ώθησαν τους εμπόρους να κρατούν τα σιτηρά τους στο σπίτι αντί να τα στέλνουν στο εξωτερικό», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές στρατηγικής της ING.
Με τη Ρωσία και την Ουκρανία να αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των παγκόσμιων προμηθειών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου, οι έμποροι ανησυχούσαν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή θα μπορούσε να επηρεάσει την κίνηση των καλλιεργειών.

Στα ύψη οι τιμές των δημητριακών

«Οι εντάσεις Ρωσίας - Ουκρανίας επιδείνωσαν τους κινδύνους προσφοράς για την παγκόσμια αγορά», δήλωσαν οι αναλυτές στρατηγικής της ING.
Το πιο ενεργό συμβόλαιο σιταριού του Chicago Board of Trade τον Μάιο εκτινάχθηκε έως και 5,7% στα 9,34-3/4 δολάρια το μπουσέλ, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2012.
Το καλαμπόκι σημείωσε άνοδο 4,7% στα 7,13 δολ. το μπουσέλ, έχοντας φτάσει στο όριο στα 7,16-1/4 δολ., το υψηλότερο από τις 10 Ιουνίου.
Η σόγια του Μαΐου ενισχύεται 1,6% στα 16,97 δολ, το μπουσέλ.
Στην Κίνα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σόγιαλευρο αυξήθηκαν σε υψηλό επίπεδο, ακόμη και όταν η κυβέρνηση σχεδιάζει να απελευθερώσει σπόρους σόγιας από τα αποθέματα εν μέσω ανησυχιών για τις περιορισμένες προμήθειες στην αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης