Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sell off στη Wall, λόγω Ουκρανίας - Kαι επίσημα σε έδαφος διόρθωσης ο S&P 500 στο -1,85%, o Nasdaq -2,6%

Sell off στη Wall, λόγω Ουκρανίας - Kαι επίσημα σε έδαφος διόρθωσης ο S&P 500 στο -1,85%, o Nasdaq -2,6%
Σε έδαφος διόρθωσης ο S&P 500...
Σχετικά Άρθρα

Σε έδαφος διόρθωσης –και επίσημα– διολίσθησε ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street S&P 500, με τους κυριότερους δείκτες των ΗΠΑ να καταγράφουν πτώση για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση.
Αν μη τι άλλο, βασική αιτία είναι η κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, με τον Ρώσο πρόεδρο Putin να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Donbass και, στη συνέχεια, να στέλνει «ειρηνευτική δύναμη» στις περιοχές Luhansk και Donetsk.
Σε απάντηση, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν κυρώσεις που πλήττουν τη ρωσική οικονομία.
Αν η Ρωσία συνεχίσει την εισβολή της, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με περισσότερες κυρώσεις, είπε ο Biden και συμπλήρωσε:
«Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε πόντο» ΝΑΤΟϊκού εδάφους και θα συνεχίσουν να παρέχουν «αμυντικά» όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.
Στο μεταξύ, δημοσίευμα από το αμερικανικό περιοδικό Newsweek «αποκαλύπτει» πως επίκειται ρωσική εισβολή μέσα στο επόμενο 48ωρο, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι στο στόχαστρο είναι και το Κίεβο.
Σε αυτό το πλαίσιο, o δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -1,38%, στις 33.131 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε 1,84%, στις 4.225 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq «διολίσθησε» 2,57%, στις 13.037 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, εκτοξεύθηκε στις 31 μονάδες.
dfasfdassfadsafdsfdafsdafasdsfdasafd.JPG

Στο ταμπλό, οι δείκτες Dow και Nasdaq έκλεισαν κάτω από τα χαμηλά της 24ης Ιανουαρίου.
Ο S&P 500 υποχώρησε κάτω από το χαμηλό ημέρας της συνεδρίασης της 31ης Ιανουαρίου, πριν κλείσει οριακά πάνω από αυτό.
Η πτώση ώθησε τον Nasdaq πιο κοντά στην επικράτεια της bear market.
«Οι μετοχές θα δυσκολευτούν να βρουν κατεύθυνση έως ότου οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν μια σαφή απάντηση για το εάν η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας θα τύχει διπλωματικής λύσης ή πολέμου», δήλωσε ο Edward Moya, αναλυτής της OANDA.
Σε γενικές γραμμές, οι μετοχές κατέγραψαν απώλειες, με τις αεροπορικές και τις εταιρείες κρουαζιέρας στο κόκκινο, όπως και ορισμένοι τεχνολογικοί τίτλοι.
Η Delta Air Lines έχασε 4,1% και η Tesla έπεσε 7%.
Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon σημείωσε πτώση 3,6% και η Apple 2,6%.
Το λιανεμπόριο ήταν μια κόκκινη θάλασσα, με τη Macy's να υποχωρεί 5,2% και την TJX να σημειώνει πτώση 4,2%.
Η Best Buy απώλεσε 2,1% και η Nordstrom έκανε βουτιά 3,4%.
Εν τω μεταξύ, ο κτηματομεσιτικός κολοσσός Lowe's έκλεισε υψηλότερα αφού ξεπέρασε τις προβλέψεις για κέρδη και πωλήσεις.
Το VanEck Russia ETF, ένας τίτλος διαπραγματεύσιμος στις ΗΠΑ που επενδύει σε κορυφαίες ρωσικές εταιρείες, υποχώρησε σχεδόν 10%.
«Το συναίσθημα των επενδυτών υποδηλώνει επίσης ότι ο πήχης για θετικές εκπλήξεις είναι χαμηλός», πρόσθεσε ο Eylem Senyuz της Truist.
Νωρίτερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών των ΗΠΑ -τα οποία την Τρίτη σημείωσαν σε τεχνική διόρθωση, μειωμένα κατά 10% από τα υψηλά όλων των εποχών του Ιανουαρίου- ανέκαμψαν με οδηγό τις εταιρείες τεχνολογίας καθώς οι φόβοι των επενδυτών για την αντιπαράθεση στην Ουκρανία χαλάρωσαν μετά τις περιορισμένες δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq αυξήθηκαν κατά 0,9% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow αυξήθηκαν κατά 0,54%.

Η Susannah Streeter, αναλύτρια στη Hargreaves Lansdown, είπε ότι υπήρχαν «ενδείξεις κυνηγιού ευκαιριών μεταξύ των traders, που θέλουν να αγοράσουν μετοχές ευαίσθητες στην κατάσταση».
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η γεωπολιτική ένταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί, ενώ οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ενίσχυσαν τους πληθωριστικούς κινδύνους.
«Η αστάθεια που έπληξε τις μετοχές πρόκειται να παραμείνει καθώς οι traders αξιολογούν αυτή την τελευταία προσπάθεια να επιβραδύνουν την πορεία προς μια πλήρη εισβολή», δήλωσε η Streeter. 

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 0,2% στα 92,10 δολάρια και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,2% στα 1.910 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματοςτο δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1308 δολ.

Τα ομόλογα επέτειναν την πτώση μετά την επιπέδωση της καμπύλης αποδόσεων εν μέσω της συνεδρίασης της Wall Street, με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται στο 1,97%, μετά την πτώση στο 1,85% την Τρίτη.  

www.bankingenews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης