Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιες χώρες αναμένεται να υποφέρουν περισσότερο από τα γεγονότα Ρωσίας - Ουκρανίας

Ποιες χώρες αναμένεται να υποφέρουν περισσότερο από τα γεγονότα Ρωσίας - Ουκρανίας
Θα πληγούν τα κράτη της Μέσης Ανατολής, η Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως η Γερμανία και η βιομηχανία της αλλά ενδεχομένως και η αμερικάνικη βιομηχανία τσιπ.
Σχετικά Άρθρα

Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω όσο κλιμακώνεται η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά ο αντίκτυπος στην ενέργεια δεν θα είναι η μόνη επίπτωση.
Οι αλυσίδες εφοδιασμού για πολλά εμπορεύματα και μέταλλα, από το σιτάρι και το κριθάρι μέχρι τον χαλκό και το νικέλιο, θα διαταραχτούν σοβαρά, όσο η κρίση επιδεινώνεται.
Η Ουκρανία είναι ο σιτοβολώνας της Ευρώπης, και μια εισβολή θα έχει ως συνέπεια η αλυσίδα εφοδιασμού των τροφίμων να «χτυπηθεί σκληρά», δήλωσε ο Alan Holland, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας Keelvar.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι επίσης μεγάλοι προμηθευτές μετάλλων και άλλων βασικών προϊόντων.

Επισιτιστική ανασφάλεια στη Μέση Ανατολή

Η Ουκρανία παράγει σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη στα οποία βασίζεται μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ανέφεραν αναλυτές. Είναι επίσης ένας μεγάλος παραγωγός καλαμποκιού.
«Αν και η περίοδος συγκομιδής απέχει ακόμα, μια παρατεταμένη σύγκρουση θα δημιουργήσει ελλείψεις σιτηρών και θα αυξήσει τις τιμές το φθινόπωρο», δήλωσε ο Alan Holland, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας Keelvar στο CNBC.
Στην πραγματικότητα, δεν θα πληγεί μόνον η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η Μέση Ανατολή, καθώς πολλά κράτη της βασίζονται στο ουκρανικό σιτάρι και το καλαμπόκι, και οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού θα μπορούσαν να δημιουργήσουν επισιτιστική ασφάλεια σε αυτές τις περιοχές, δήλωσε η Dawn Tiura, πρόεδρος του Sourcing Industry Group.Africa
Αλλά και η Κίνα είναι επίσης ένας μεγάλος εισαγωγέας ουκρανικού καλαμποκιού - στην πραγματικότητα, το 2021 ήταν ο μεγαλύτερος, με δεύτερο τις ΗΠΑ, δήλωσε η Dawn Tiura, πρόεδρος του Ομίλου Sourcing Industry Group.
Οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού βρίσκονται ήδη στα ύψη, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού που διαπραγματεύονται στο Σικάγο έχουν αυξηθεί περίπου 12% από τις αρχές του έτους και του καλαμποκιού κατά 14,5%

Επιδείνωση του πληθωρισμού των τροφίμων

Ο πληθωρισμός των τροφίμων αυξάνεται και ενδέχεται να επιδεινωθεί εάν ξεσπάσει ένοπλη σύγκρουση.
"Η αύξηση των τιμών των τροφίμων εύκολα θα επιδεινωθεί, ειδικά εάν οι κύριες αγροτικές ζώνες της Ουκρανίας περάσουν στα χέρια των Ρώσων αυτονομιστών", δήλωσε ο Per Hong, ανώτερος συνεργάτης στην εταιρεία συμβούλων Kearney.
Ο ίδιος προσθέτει ότι τα τρέχοντα επεισόδια είναι τμήμα ενός πολέμου που κρατά ήδη 8 χρόνια.
Η Ρωσία είναι επίσης ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο. Μαζί με την Ουκρανία, αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% της παγκόσμιας αγοράς εξαγωγών σιταριού.

Λιπάσματα

Επιπλέον, τυχόν διαταραχές στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο θα επηρεάσουν με τη σειρά τους την παραγωγή προϊόντων υψηλής ενεργειακής έντασης, π.χ. των λιπασμάτων, αυξάνοντας περαιτέρω τις ήδη υψηλές τιμές τους.
Σημειωτέον η Ρωσία αποτέλεσε τον μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το περασμένο έτος.
Μέταλλα και πρώτες ύλες
Η Ουκρανία έχει αυξήσει σταθερά τις εξαγωγές της με την πάροδο των ετών και πραγματοποιεί τεράστιες εξαγωγές πρώτων υλών, χημικών προϊόντων, ακόμη και μηχανημάτων όπως ο σιδηροδρομικός εξοπλισμός.
Είναι επίσης σημαντικός προμηθευτής ορυκτών και άλλων βασικών προϊόντων, ανέφεραν αναλυτές.
"Το ουκρανικό νόμισμα άρχισε να χάνει αξία από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να συγκεντρώνονται στα σύνορα. Αυτό θα αυξήσει το κόστος των εξαγωγών τους", πρόσθεσε η Tiura.

Επιπτώσεις για τη βιομηχανία των τσιπ

Η Ρωσία ελέγχει επίσης περίπου το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων χαλκού και είναι σημαντικός παραγωγός νικελίου και πλατίνας
Το νικέλιο είναι μια βασική πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και ο χαλκός χρησιμοποιείται εκτενώς στην κατασκευή και την κατασκευή σπιτιών.
«Η αμερικανική βιομηχανία τσιπ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο νέον ουκρανικής προέλευσης αλλά και η Ρωσία εξάγει κάποια στοιχεία κρίσιμων για την κατασκευή ημιαγωγών, αεριωθούμενων κινητήρων, αυτοκινήτων και φαρμάκων».

Επιπτώσεις στη Γερμανία

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επηρεαζόταν από την κλιμακούμενη κρίση, το μεγαλύτερο πλήγμα θα το υποστεί η Γερμανία.
Η Γερμανία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών της για παραγωγή και ηλεκτρική ενέργεια από το φυσικό αέριο που εισάγει από τη Ρωσία, δήλωσε ο Atul Vashistha, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πληροφοριών διαχείρισης κινδύνων της εφοδιαστικής αλυσίδας Supply Wisdom.
"Εάν οι εντάσεις αυξηθούν περαιτέρω και υπάρξουν διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω πολέμου ή κυρώσεων, θα πάει πίσω η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία. Τα γερμανικά εργοστάσια θα πρέπει να περικόψουν την παραγωγή, προς όφελος άλλων χωρών", ανέφερε στο CNBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης