Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο ΥΠΕΞ κλήθηκε o Ρώσος πρέσβης για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στο ΥΠΕΞ κλήθηκε o Ρώσος πρέσβης για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για συνομιλία με τον ΓΓ του υπουργείου

Tο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου τον Ρώσο πρεσβευτή στην Αθήνα Αndrei Maslov για να τον ενημερώσει για τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρο Παπαϊωάννου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για συνομιλία με τον ΓΓ του υπουργείου. «Αυτό έγινε με απόφαση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου της ΕΕ στο Παρίσι, όπου ελήφθησαν αποφάσεις για την επιβολή συγκεκριμένων κυρώσεων», είπε ο Αλ. Παπαϊωάννου.
«Τις περιέγραψε χθες ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Josep Borrell σε συνέντευξη Τύπου, οπότε εγώ δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες.
Λήφθηκε απόφαση να κληθούν οι Ρώσοι πρεσβευτές σε 27 πρωτεύουσες των [κρατών-μελών της ΕΕ], φυσικά υπό το φως των γεγονότων στην περιοχή [Ντονμπάς]. Εξυπακούεται ότι αυτό θα έπρεπε να είχε εκφραστεί από και η χώρα μας».
Ο Αλ. Παπαϊωάννου εξήγησε ότι «η ΕΕ έχει κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και πάρθηκε απόφαση σε επίπεδο και των 27 χωρών να καλέσουν τους πρεσβευτές της Ρωσικής Ομοσπονδίας». «Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό», είπε. «Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια αντίστοιχη ανακοίνωση την Τρίτη, στην οποία, πρώτον, τονίζουμε την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και των αρχών της ανεξαρτησίας όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, και δεύτερον, εμείς στην Ελλάδα ενδιαφερόμαστε ενεργά για την προστασία η κοινότητα των Ελλήνων που ζουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες στην περιοχή της Μαριούπολης και στις δύο πλευρές της οριοθέτησης στο ουκρανικό έδαφος», πρόσθεσε ο Αλ. Παπαϊωάννου.
Ειδικότερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση την Τρίτη χαρακτηρίζοντας την αναγνώριση από τη Ρωσία των DPR και LPR «σαφή παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ».
Το υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι «στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα διαβουλεύεται και θα συντονίζει τις ενέργειές της με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους της σχετικά με την αντίδραση σε αυτή την απόφαση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης