Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άρνητικά πρόσημα στη Wall Street, το γεωπολιτικό ρίσκο ανησυχεί τους επενδυτές - Στο -1,3% o S&P 500, o Nasdaq -1,8%

Άρνητικά πρόσημα στη Wall Street, το γεωπολιτικό ρίσκο ανησυχεί τους επενδυτές - Στο -1,3% o S&P 500, o Nasdaq -1,8%
Απώλειες για τη Wall Street…
Σχετικά Άρθρα

Αρνητικά πρόσημα σημειώνουν οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική χρηματαγορά, σε συνέχεια της χθεσινής διόρθωσης (Τρίτη 22 Φεβρουαρίου), με το βλέμμα των επενδυτών να είναι μόνιμα στραμμένο στο γεωπολιτικό ρίσκο που συνιστά η κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, σε διάγγελμά του, αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Donbass και, στη συνέχεια, αποφάσισε να στείλει «ειρηνευτική δύναμη» σε Luhansk και Donetsk.
Σε απάντηση, τόσο οι ΗΠΑ όσο και Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν κυρώσεις που πλήττουν την ρωσική οικονομία.
Αν η Ρωσία συνεχίσει την εισβολή της, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με περισσότερες κυρώσεις, είπε ο Biden και συμπλήρωσε:
«Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε πόντο» ΝΑΤΟϊκού εδάφους και θα συνεχίσουν να παρέχουν «αμυντικά» όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.
Στο μεταξύ, δημοσίευμα από το αμερικανικό περιοδικό Newsweek «αποκαλύπτει» πως επίκειται ρωσική εισβολή μέσα στο επόμενο 48ωρο, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι στο στόχαστρο είναι και το Κίεβο.
Σε αυτό το πλαίσιο, o δείκτης Dow Jones σημειώνει πτώση -0,9%, στις 33.288 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 υποχωρεί 1,26%, στις 4.250 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq «πέφτει» 1,8%, στις 13.146 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, βρίσκεται στις 29 μονάδες. 
φδασφδασσφαδ.JPG
Στο ταμπλό, κέρδη καταγράφει ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών και της κρουαζιέρας, καθώς και ορισμένοι τίτλοι τεχνολογίας.
Κέρδη άνω του 3% σημειώνει η μετοχή της εταιρείας λιανικής πώλησης οικιακών ειδών Lowe’s, μετά την ανακοίνωση κερδών καλύτερων των προσδοκιών, αλλά και αύξηση πωλήσεων κατά 5%.
Νωρίτερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών των ΗΠΑ -τα οποία την Τρίτη σημείωσαν σε τεχνική διόρθωση, μειωμένα κατά 10% από τα υψηλά όλων των εποχών του Ιανουαρίου- ανέκαμψαν με οδηγό τις εταιρείες τεχνολογίας καθώς οι φόβοι των επενδυτών για την αντιπαράθεση στην Ουκρανία χαλάρωσαν μετά τις περιορισμένες δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq αυξήθηκαν κατά 0,9% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow αυξήθηκαν κατά 0,54%.
Τα ομόλογα επέτειναν την πτώση μετά την επιπέδωση της καμπύλης αποδόσεων στη συνεδρίαση της Wall Street, με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται στο 1,97%, μετά την πτώση στο 1,85% την Τρίτη.
Το αργό πετρέλαιο παρουσίασε διακυμάνσεις, ενώ ο χρυσός υποχώρησε καθώς η ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια μειώθηκε.
Το δολάριο υποχώρησε και τα κρυπτονομίσματα ανέστρεψαν ορισμένες από τις πρόσφατες απώλειές τους. 

Η Susannah Streeter, αναλύτρια στη Hargreaves Lansdown, είπε ότι υπήρχαν «ενδείξεις κυνηγιού ευκαιριών μεταξύ των traders, που θέλουν να αγοράσουν μετοχές ευαίσθητες στην κατάσταση».
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η γεωπολιτική ένταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί, ενώ οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ενίσχυσαν τους πληθωριστικούς κινδύνους.
«Η αστάθεια που έπληξε τις μετοχές πρόκειται να παραμείνει καθώς οι traders αξιολογούν αυτή την τελευταία προσπάθεια να επιβραδύνουν την πορεία προς μια πλήρη εισβολή», δήλωσε η Streeter. 

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν διεθνείς αγορές, με τις ελπίδες για διπλωματική λύση στο ουκρανικό ζήτημα να παραμένουν ζωντανές.
Μία ημέρα μετά τις συντονισμένες κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Donetsk και Luhansk στην ανατολική Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin σε νέο μήνυμα του με αφορμή την Ημέρα του Υπερασπιστή της Πατρίδας, είπε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τη Δύση έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ακύρωσε την συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Sergei Lavrov, ωστόσο δήλωσε ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να αποτρέψει το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο 0,4% στις 14.631 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε οριακές μεταβολές, στις 7.498 μονάδες.
Στις 6.780 μονάδες με πτώση 0,1% διαπραγματεύθηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε πτώση 0,34% στις 25.955 μονάδες.
 Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,8%.
φασδασφδασφσδσαφασφδ.JPG
Στο ταμπλό, οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών κατέγραφαν τα μεγαλύτερα κέρδη, ύστερα από την άνοδο κατά 5,2% της μετοχής της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, ο γερμανικός δείκτης καταναλωτικού κλίματος GfK υποχώρησε στο -8,1τον Μάρτιο, από -6,7 τον προηγούμενο μήνα.
Η προσοχή στρέφεται στην τελική ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης για τον Ιανουάριο, η οποία αναμένεται να επιβεβαιώσει την πίεση που ασκείται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να αναλάβει δράση για να περιορίσει τις σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις.
Στον εταιρικό τομέα, η Rio Tinto ανακοίνωσε σχεδόν διπλασιασμό των ετήσιων κερδών, λόγω της ισχυρής ζήτησης από την Κίνα.
Κλειστή παραμένει η αγορά του Τόκιο και οι αγορές στη Μόσχα, λόγω αργίας.
Στην Ασία, ο Asia Dow σημείωσε άνοδο 0,4% στις 3.668 μονάδες.
Ο Hang Seng ενισχύθηκε 0,6% στις 23.660 μονάδες.
Άνοδο 0,9% σημείωσε ο Shanghai Composite Index στις 3.489 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, στο 5,1% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2022 σε ετήσια βάση, από 5% τον Δεκέμβριο.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 5,6%τον Ιανουάριο, από 5,3% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat.
Όσον αφορά την Ελλάδα, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,5%τον Ιανουάριο από 4,4% τον Δεκέμβριο.

Μικρή πτώση στις τιμές του πετρελαίου

Ήπια πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου μετά από την άνοδο σε υψηλά επτά ετών κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, με τον ενεργειακό εφοδιασμό στη Δυτική Ευρώπη να μην επηρεάζεται από το πρώτο κύμα κυρώσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης σε βάρος της Ρωσίας.
Επιπλέον, το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις φαίνεται να βρίσκονται στα πρόθυρα της επίτευξης συμφωνίας για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
Το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 0,6% στα 91,34 δολ. το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου brent σημειώνει πτώση 0,5% στα 93,38 δολ. το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης