Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαφοροποίηση από Holzmann (ΕΚΤ): Το καλοκαίρι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων, στα τέλη του 2022 η δεύτερη

Διαφοροποίηση από Holzmann (ΕΚΤ): Το καλοκαίρι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων, στα τέλη του 2022 η δεύτερη
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας υποστηρίζει ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να γίνει ακόμα και πριν τη λήξη του προγράμματος αγορών ομολόγων
Σχετικά Άρθρα

Το καλοκαίρι και πριν το τέλος του προγράμματος αγορών ομολόγων τοποθετεί ο Robert Holzmann την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να αυξάνεται σε επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, η ΕΚΤ έχει ανακαλέσει την υπόσχεση της για διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα, ενώ πολλοί αξιωματούχοι της τάσσονται ανοιχτά υπέρ του τερματισμού του προγράμματος αγορών ομολόγων, που θεωρείται ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων.
Ωστόσο, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, Robert Holzmann, δήλωσε ότι είναι πιθανό η ΕΚΤ να απομακρυνθεί από το guidance ότι οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων θα ερχόταν μόνο «λίγο μετά» το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης, και να προχωρήσει πρώτα στην αύξηση των επιτοκίων.
«Όσον αφορά τις προοπτικές των επιτοκίων, η ΕΚΤ ανέκαθεν υποστήριζε ότι μια αύξηση των επιτοκίων δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί παρά λίγο μετά το τέλος αγορών ομολόγων» δήλωσε ο Holzmann. «Αλλά θα ήταν επίσης δυνατό να γίνει ένα πρώτο βήμα στα επιτόκια το καλοκαίρι πριν από το τέλος των αγορών και ένα δεύτερο στο τέλος του έτους. Θα το προτιμούσα» είπε μιλώντας στην ΝΖΖ.
Αποκαλώντας την έξοδο από την εποχή των αρνητικών επιτοκίων «σημαντικό μήνυμα» για την κοινωνία και τις αγορές, ο Holzmann είπε ότι θα ήθελε να δει δύο αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2022 ή στις αρχές του 2023. «Μερικοί από τους συναδέλφους μου θα ήταν ίσως ακόμη πιο προοδευτικοί εδώ, ενώ άλλοι θα ήταν πιο προσεκτικοί», είπε ο Holzmann.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα επιτόκιο της τάξης του 1,5% θα ήταν ένα σημείο αναφοράς για την ουδέτερη νομισματική πολιτική. «Πιστεύω ότι ένα βασικό επιτόκιο κοντά στο 1,5% το 2004 θα ήταν ρεαλιστικό, αν και αυτό μπορεί να αλλάξει λίγο ανοδικά ή πτωτικά» είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 10 Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης