Διεθνή

Πτώση στη Wall, λόγω κλιμάκωσης στα ρωσοουκρανικά σύνορα - Στο -1% o S&P 500, o Dow -1,2%

Πτώση στη Wall, λόγω κλιμάκωσης στα ρωσοουκρανικά σύνορα - Στο -1% o S&P 500, o Dow -1,2%
Πτώση για τη Wall Street...

Πτώση σημείωσαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο γεωπολιτικό θρίλερ που εξελίσσεται στα ρωσοουκρανικά σύνορα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, σε διάγγελμά του τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Donbass και, στη συνέχεια, αποφάσισε να στείλει «ειρηνευτική δύναμη» σε Luhansk και Donetsk.
Σε απάντηση, τόσο οι ΗΠΑ όσο και Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν κυρώσεις που πλήττουν την ρωσική οικονομία.
Αν η Ρωσία συνεχίσει την εισβολή της, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με περισσότερες κυρώσεις, είπε ο Biden και συμπλήρωσε:
«Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε πόντο» ΝΑΤΟϊκού εδάφους και θα συνεχίσουν να παρέχουν «αμυντικά» όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.
Σε αυτό το πλαίσιο, o δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -1,4%, στις 33.596 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -1,1%, στις 4.304 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq «έπεσε» 1,23%, στις 13.381 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, βρίσκεται στις 28 μονάδες.
αφδσαφδσασδφαφδασδαφδσα.JPG

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των McDonalds (+0,7%) και Amgen (+0,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Home Depot (-8,9%) και Boeing (-4,6%).


Στα μάκρο της ημέρας, υποχώρησε σημειώνει τον Φεβρουάριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, με τους Αμερικανούς να εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board υποχώρησε τον Φεβρουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, στις 110,5 μονάδες, από την καθοδικά αναθεωρημένη μέτρηση του Ιανουαρίου στις 111,1 μονάδες.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τον δείκτη στις 110 μονάδες.
Ο δείκτης του Conference Board για τις προσδοκίες των επενδυτών υποχώρησε στις 87,5 μονάδες, επίσης χαμηλό πέντε μηνών, ενώ ο δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες βελτιώθηκε στις 145,1 μονάδες.


Παράλληλα, μετά από μια απροσδόκητη «βουτιά» τον Ιανουάριο – που ήρθε ως επιτάχυνση μιας πολύμηνης πτωτικής τάσης από την κορύφωσή τους κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2021, οι δείκτες PMI της Markit στις ΗΠΑ αναμένεται να εμφανίσουν μέτρια ανάκαμψη με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία του Φεβρουαρίου και πάντως υψηλότερη του αναμενόμενου.
Ο Δείκτης Μεταποίησης αυξήθηκε από το 55,5 στο 57,5, πολύ πάνω από το αναμενόμενο 56,0.
Ο Δείκτης Υπηρεσιών εκτινάχθηκε από το 51,2 στο 56,7, δηλαδή σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα τα αναμενόμενα που ήταν στο 53,0.
Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου κατέγραψαν μια ισχυρή και επιταχυνόμενη αύξηση των νέων εργασιών των εταιρειών του ιδιωτικού τομέα που τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και επτά μήνες.
Οι εταιρείες ανέφεραν ότι οι πωλήσεις ενισχύθηκαν από την υποχώρηση της πανδημίας, τη βελτίωση της ζήτησης, την αύξηση της πελατειακής βάσης, τις επιθετικές εκστρατείες μάρκετινγκ και τις νέες συνεργασίες.

2022-02-22_06-47-07_1.jpg

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 1,4% στα 92,35 δολάρια και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,4% στα 1.907 δολ./oz.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης