Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενώ η Ρωσία επέβαλε ήδη αλλαγή του status quo στην Ουκρανία, ΕΕ και ΗΠΑ σε σύγχυση εάν θα το αποκαλέσουν εισβολή

Ενώ η Ρωσία επέβαλε ήδη αλλαγή του status quo στην Ουκρανία, ΕΕ και ΗΠΑ σε σύγχυση εάν θα το αποκαλέσουν εισβολή
Οι αμερικανοί αποκαλούν την είσοδο ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία ως εισβολή ενώ οι ευρωπαίοι αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τέτοια ρητορική

Ενώ η Ρωσία επέβαλλε αναίμακτα την αλλαγή του status quo στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς η περιοχή Donbass έχει ανεξαρτητοποιηθεί… οι ευρωπαίοι και οι αμερικανοί βρίσκονται σε σύγχυση και διερωτώνται εάν θα αποκαλέσουν την παρουσία των ρώσων στην Ουκρανία εισβολή.
Οι αμερικανοί αποκαλούν την είσοδο ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία ως εισβολή ενώ οι ευρωπαίοι αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τέτοια ρητορική.

«Μια εισβολή είναι εισβολή και αυτό είναι που βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε ένας κορυφαίος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Το χαρακτήρισε «εκπλήρωση αυτού που είπε ο πρόεδρος Biden ότι θα συμβεί» - προφανώς ισχυριζόμενος ότι η απλή αναγνώριση των αποσχισμένων δημοκρατιών σημαίνει ότι η προηγούμενη αφήγηση της κυβέρνησης για την «επικείμενη εισβολή» των τελευταίων εβδομάδων έγινε πραγματικότητα.

«Πιστεύουμε ότι είναι - ναι - η αρχή μιας εισβολής - η τελευταία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Κατά τη διάρκεια της νύχτας αναφέρθηκε ευρέως ότι το Κρεμλίνο διέταξε αυτό που αποκαλεί «ειρηνευτικές» δυνάμεις να εισέλθουν στις δύο δημοκρατίες στο Donbass.

«Και βλέπετε ήδη την αρχή της απάντησής μας... μέσα σε λίγα λεπτά από το διάγγελμα Putin, εκδώσαμε ένα διάταγμα που ουσιαστικά εμποδίζει κάθε οικονομική δραστηριότητα στις δύο επαρχίες της Ουκρανίας.
Επίσης οι αμερικανοί υπογράμμισαν ότι «ο αγωγός Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει».

Η Ουκρανία δεν αναφέρεται σε εισβολή

Παρά το γεγονός ότι ούτε η ίδια η Ουκρανία, ούτε άλλοι διεθνείς παράγοντες μιλούν για ρωσική "εισβολή" – οι αμερικανοί προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Οι ευρωπαίοι δεν το βλέπουν ως εισβολή

Αλλά από την σκοπιά της Ευρώπης, προφανώς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως εισβολή:
«Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντήθηκαν και συμφώνησαν στην ανάγκη για περισσότερη διπλωματία για να σταματήσει ο Ρώσος ηγέτης Putin πιθανή μελλοντική εισβολή στην Ουκρανία»
Οπότε η παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων τώρα στην Ανατολική Ουκρανία δεν θεωρείται εισβολή.

Αυτή η νέα προσπάθεια αλλαγής των όρων σχετικά με το τι σημαίνει «εισβολή» θυμίζει επίσης τη γκάφα «μικρής εισβολής» του Biden πριν λίγες εβδομάδες.
«Νομίζω ότι αυτό που θα δείτε είναι ότι η Ρωσία θα λογοδοτήσει εάν εισβάλει.
Και εξαρτάται από το τι κάνει.
Είναι ένα πράγμα αν πρόκειται για μια μικρή εισβολή».

Η είσοδος ρωσικών στρατευμάτων στο Donbass δεν θα ήταν από μόνη της ένα νέο βήμα δεδομένης της κρίσης που συνεχίζεται εκεί από το 2014.
Αυτό υποδηλώνει ότι ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να προχωρήσει στον καθορισμό ορισμένων όρων πριν αποφασίσει ποιο επίπεδο κυρώσεων θα επιβάλει κατά της Ρωσίας.

Όπως αναφέρει το Bloomberg «οι δυτικοί ηγέτες διστάζουν να πουν ότι η κίνηση του Putin να αναγνωρίσει δύο αυτοαποκαλούμενες αυτόνομες δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία ισοδυναμεί με την εισβολή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης