Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίση στην Ουκρανία: Η κλιμάκωση φέρνει εφιάλτη ανατιμήσεων σε πέντε βασικά εμπορεύματα

Κρίση στην Ουκρανία: Η κλιμάκωση φέρνει εφιάλτη ανατιμήσεων σε πέντε βασικά εμπορεύματα
Ποια εμπορεύματα θα εκραγούν λόγω... Ουκρανίας
Ισχυρές αναταράξεις σε επίπεδο τιμών προκαλεί η πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σε βασικά εμπορεύματα, με τις προοπτικές για κυρώσεις να τροφοδοτούν φόβους για κατάρρευση της προσφοράς.

Μετά από αρκετές εβδομάδες στρατιωτικών ασκήσεων που ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία έπρεπε να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της, αλλά αυτό δεν συνέβη, με 190.000 Ρώσους στρατιώτες να βρίσκονται ακόμη στα σύνορα και τη Λευκορωσία να επιβεβαιώνει ότι 30.000 από αυτούς θα μείνουν στη χώρα επ' αόριστον.
Έδαφος για διπλωματία δεν φαίνεται να υπάρχει, παρότι σε μια απέλπιδα προσπάθεια ο πρόεδρος Macron τηλεφώνησε το περασμένο σαββατοκύριακο στον Ρώσο ομόλογό του και συμφωνήθηκε, όπως ειπώθηκε, μια συνάντηση μεταξύ Biden και Putin.

Σε κάθε περίπτωση, τις ισχυρότερες πιέσεις αναμένεται να δεχθούν πέντε βασικά προϊόντα:

1 Το αλουμίνιο: Η Ρωσία αντιπροσωπεύει το ~6% της παγκόσμιας προσφοράς αλουμινίου και η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αυξάνει την πιθανότητα ενός σοκ προσφοράς σε μια αγορά που ήδη δυσκολεύεται...
Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, η Ρωσία παρήγε περίπου 3,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αλουμινίου το 2021, με την παγκόσμια παραγωγή του μετάλλου να ανέρχεται σε περίπου 68 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.
Τα στοιχεία του CIA World Factbook δείχνουν ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο, παράγοντας περίπου 39 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2021, ωστόσο και η Ρωσία είναι μεγάλος εξαγωγέας.
Οι τιμές του αλουμινίου έχουν αυξηθεί περίπου 15% το 2022, με τις τιμές να σκαρφαλώνουν σε ιστορικά υψηλά.
Ο αναλυτής της Jefferies, Christopher LaFemini, λέει ότι ακόμη και αν υποχωρήσουν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στην Ευρώπη, οι τιμές του αλουμινίου πιθανότατα θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο λόγω του ελλείμματος προσφοράς που υφίσταται. 

2 Το πετρέλαιο: Η Ρωσία είναι κατεξοχήν πετρελαιοπαραγωγός χώρα, αντλώντας περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα.
Συγκριτικά, οι ΗΠΑ αντλούν περίπου 11,6 εκατομμύρια βαρέλια ενώ η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου ανέρχεται σε περίπου ~96 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Οι διεθνείς τιμές αναφοράς του αργού πετρελαίου αυξάνονται περίπου κατά 20% από έτος σε έτος και διαπραγματεύονται σε υψηλά επτά ετών, με τις αγορές να αντιμετωπίζουν ζητήματα προσφοράς.
Οι χώρες εντός του ΟΠΕΚ, εξαιρουμένων της Βενεζουέλας, της Λιβύης και του Ιράν, είχαν προϋπολογιστεί να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 254 kb/d τον Ιανουάριο, με το υπόλοιπο της ποσόστωσης των 400 kb/d να διατίθεται στη Ρωσία και σε άλλους.
Τα επίσημα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες δείχνουν ότι ο OPEC έχει αυξήσει την παραγωγή μόνο κατά 135 kb/ημέρα.
Με άλλα λόγια, δε φαίνεται να υπάρχει ισχυρή ανταπόκριση από την πλευρά της προσφοράς σε ό,τι αφορά την αύξηση των τιμών και τη μείωση των αποθεμάτων.
Ο βετεράνος αναλυτής Ντέιβιντ Ρος «βλέπει» ότι οι τιμές του πετρελαίου «σίγουρα» θα φτάσουν τα 120 δολάρια το βαρέλι και η παγκόσμια οικονομία θα «αλλάξει ριζικά» εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. 

3 Το φυσικό αέριο: Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος παραγωγός φυσικού αερίου, αντλώντας περίπου 639 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2021, ή σχεδόν το 17% της παγκόσμιας παραγωγής 3,854 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων σύμφωνα με τα στοιχεία της BP.
Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έχουν φτάσει σε νέα υψηλά, αφού ένας αγωγός που φέρνει ρωσικό αέριο στη Γερμανία ρέει πλέον προς τα ανατολικά.
Ο λόγος για τον Yamal-Europe, μήκους 2.607 μιλίων, που είναι ένας από τους σημαντικότερους δρόμους για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη.
Ορισμένοι δυτικοί πολιτικοί υποστηρίζουν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό της αέριο ως όπλο στην πολιτική διαμάχη που συνδέεται με την Ουκρανία.
Η Ρωσία, φυσικά, αρνείται οποιονδήποτε συσχετισμό.
Σε περίπτωση που τελειώσουν οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη, οι αμερικανοί παραγωγοί φυσικού αερίου είναι πιθανό να παρέμβουν για να προμηθεύσουν την Ευρώπη με υγροποιημένο φυσικό αέριο, κάτι που θα σήμαινε μεγάλη αύξηση της ζήτησης και ενδεχομένως να υπάρξει γρήγορη μείωση των εγχώριων αποθεμάτων φυσικού αερίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να γίνουν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο το τρέχον έτος, ξεπερνώντας το Κατάρ και την Αυστραλία, όταν οι νέες μονάδες υγροποίησης LNG, που ονομάζονται τρένα, στο Sabine Pass και το Calcasieu Pass στη Λουιζιάνα θα τεθούν σε λειτουργία.
Η παγκόσμια ζήτηση LNG σημειώνει ρεκόρ κάθε χρόνο από το 2015, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση στην Κίνα και την υπόλοιπη Ασία.
Μεγάλο μέρος αυτής της παγκόσμιας όρεξης καλύπτεται σταθερά από τις αυξανόμενες εξαγωγές LNG των ΗΠΑ, οι οποίες σημειώνουν νέα ρεκόρ κάθε χρόνο από το 2016, μια τάση που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί. 

4 Ο χαλκός: Τα στοιχεία του USGS δείχνουν ότι η Ρωσία παρήγε 920.000 τόνους εξευγενισμένου χαλκού το 2021 - περίπου το 3,5% του παγκόσμιου συνόλου, εκ των οποίων η Nornickel παρήγαγε 406.841 τόνους.
Η UMMC και η Russian Copper Company είναι οι άλλοι δύο μεγάλοι παραγωγοί, με την Ασία και την Ευρώπη να αποτελούν τις βασικές εξαγωγικές αγορές της Ρωσίας.
Οι τιμές των «πράσινων» μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, προβλέπεται να φτάσουν σε ιστορικά υψηλά λόγω της πολιτικής μηδενικών εκπομπών.
Το καφέ μέταλλο βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες, λόγω της αυξανόμενης χρήσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων και ΑΠΕ.
Οι τιμές αναφοράς του χαλκού στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου βρίσκονται επί του παρόντος στα 10.100 δολάρια ανά τόνο - όχι πολύ μακριά από το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών του Μαΐου 2021 των 10.724,50 ανά τόνο.
Ο χαλκός θεωρείται το νέο πετρέλαιο, με την «πράσινη» μετάβαση να εντείνει τη ζήτηση.
Η Διεθνής Ένωση Χαλκού εκτιμά ότι η ταχεία άνοδος των ηλεκτρικών οχημάτων θα αυξήσει τη ζήτηση χαλκού λόγω ηλεκτροκίνησης από 185.000 τόνους το 2017 σε 1,74 εκατομμύρια τόνους έως το 2027. 
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η αγορά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα κενό προσφοράς 8,2 εκατομμυρίων τόνων μέχρι το 2030, με την ανάπτυξη νέων ορυχείων να είναι περιορισμένη την τελευταία δεκαετία, καθώς οι εταιρείες εξόρυξης εξακολουθούν να είναι προσεκτικές σχετικά με τον διπλασιασμό των νέων εξελίξεων εν μέσω αυξανόμενου κόστους.
Αρκετά συχνά, πολλά υποσχόμενα ορυχεία βρίσκονται σε τοποθεσίες που είναι δύσκολο να προσπελαστούν.
Επιπλέον, όπως συμβαίνει με πολλά μέταλλα, η ανάπτυξη ορυχείων χαλκού απαιτεί μεγάλους χρόνους παράδοσης, ενώ οι περιβαλλοντικές ανησυχίες καθιστούν όλο και πιο δύσκολη την απόκτηση αδειών εξόρυξης.
Σε πρόσφατο ριπόρτ, η Goldman Sachs αναφέρει ότι οι τιμές του χαλκού είναι έτοιμες να αυξηθούν καθώς η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά, καθώς η αγορά συμπυκνωμάτων είναι πολύ στενή, ιδιαίτερα στην Κίνα.
Η τράπεζα έχει στόχο τιμής τις 11.500 $ ανά τόνο.
Οι κυρώσεις στη Ρωσία είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ακόμη πιο αυστηρή προσφορά και σε ένα ακόμη ράλι. 

5 Το κοβάλτιο: Σύμφωνα με στοιχεία από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), η Ρωσία παρήγαγε 7.600 τόνους κοβαλτίου το 2022, περισσότερο από το 4% του παγκόσμιου συνόλου.
Ωστόσο, η Ρωσία ήταν μακράν δεύτερη μετά τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία παρήγαγε 120.000 τόνους.
Η Nornickel (GMKN.MM) είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στη Ρωσία, πούλησε 5.000 τόνους το 2021.
Η Nornickel πουλά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της στην Ευρώπη. Επίσης είναι ο κορυφαίος παραγωγός εξευγενισμένου νικελίου στον κόσμο, παράγοντας 193.006 τόνους το 2021 ή περίπου το 7% της παγκόσμιας παραγωγής ορυχείων, που υπολογίζεται σε 2,7 εκατομμύρια τόνους.
Η εταιρεία πουλά σε παγκόσμιους βιομηχανικούς καταναλωτές με μακροπρόθεσμα συμβόλαια.
Αφού ανέβηκαν περισσότερο από 90% το 2021, κυρίως λόγω προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, οι τιμές του κοβαλτίου αναμένεται να σταθεροποιηθούν το 2022.
Σε πρόσφατο σημείωμα, η S&P Global Platts ανέφερε ότι οι τιμές του κοβαλτίου πρόκειται να μειωθούν κατά 8,3% το 2022, καθώς χαλαρώνουν τα σημεία συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Ως εκ τούτου, οι κυρώσεις στη Ρωσία είναι απίθανο να έχουν σημαντικό αντίκτυπο. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης