Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανατρεπτική έρευνα - Πανεπιστήμιο Πενσιλβάνια: Η κυτταρική ανοσία διατηρείται για μήνες ή χρόνια μετά την γ' δόση εμβολίου

Ανατρεπτική έρευνα - Πανεπιστήμιο Πενσιλβάνια: Η κυτταρική ανοσία διατηρείται για μήνες ή χρόνια μετά την γ' δόση εμβολίου
Μια τέταρτη δόση μπορεί να είναι απαραίτητη σε άτομα άνω των 65 ή άλλες ομάδες, για τους περισσότερους όμως δείχνει περιττή

Αν έχετε εμβολιαστεί και με την αναμνηστική δόση κατά της Covid-19 πιθανότατα δεν θα χρειαστείτε άλλη για μήνες, ή ακόμα και χρόνια, υποδεικνύουν οι τελευταίες μελέτες.
Η παραλλαγή Όμικρον είναι ικανή να διαφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που προσφέρουν δύο δόσεις εμβολίου.
Όμως η αναμνηστική δόση των εμβολίων mRNA παροτρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει μια μεγαλύτερη ποικιλία αντισωμάτων, από τα οποία θα ήταν δύσκολο να ξεφύγει οποιαδήποτε νέα παραλλαγή, δείχνει η πιο πρόσφατη μελέτη, η οποία πάντως δεν έχει ακόμα υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση.
«Αρχίζουμε να βλέπουμε μια φθίνουσα πορεία του οφέλους καθώς αυξάνεται ο αριθμός επιπλέον δόσεων» σχολίασε στους New York Times ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.
Μια τέταρτη δόση μπορεί να είναι απαραίτητη σε άτομα άνω των 65 ή άλλες ομάδες, για τους περισσότερους όμως δείχνει περιττή, είπε.

Κυτταρική ανοσία

Τα αντισώματα όμως είναι μόνο μια πλευρά της ανοσίας.
Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα Τ και Β κύτταρα της λεγόμενης κυτταρικής ανοσίας, τα οποία αναγνωρίζουν περισσότερα σημεία της πρωτεΐνης-ακίδας του ιού από ό,τι τα αντισώματα, είναι όμως πολύ πιο δύσκολο να μετρηθούν.
Στην περίπτωση του κοροναϊού SARS, ο οποίος σκότωσε περίπου 800 άτομα στην ασιατική επιδημία του 2003, τα Τ κύτταρα που αναγνωρίζουν τον ιό επιζούν για τουλάχιστον 17 χρόνια, έδειχνε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 στο Nature.
Στην περίπτωση του SARS-CoV-2, τρεις μελέτες που δημοσιεύτηκαν σε κορυφαία επιστημονικά τον τελευταίο μήνα δείχνουν ότι τα Τ κύτταρα που παράγονται μετά τον εμβολιασμό (με τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna, της Johnson & Jonhnson ή της Novavax) διατηρούν το 80% της αποτελεσματικότητάς τους έναντι της παραλλαγής Όμικρον. Δεδομένου ότι η Όμικρον φέρει πολυάριθμες μεταλλάξεις, είναι πιθανό ότι τα Τ κύτταρα θα παραμείνουν αποτελεσματικά και σε μελλοντικές παραλλαγές.
«Οι αντιδράσεις μνήμης μπορούν να διαρκέσουν πάρα πολύ» δήλωσε στους New York Times η ανοσολόγος του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάνουν και επικεφαλής μίας από τις μελέτες, η οποία δημοσιεύεται στο Nature.
«Θα έλεγα ότι τα Τ κύτταρα είναι πιθανότατα πιο σημαντικά από ό,τι πιστεύει πολύς κόσμος» συμπλήρωσε ο Νταν Μάρουκ του Ιατρικού Κέντρου «Μπεθ Ίσραελ» στη Βοστόνη, επικεφαλής μιας δεύτερης μελέτης στο Nature. Δύο ακόμα μελέτες παρόμοια ευρήματα δημοσιεύεται στο Nature Medicine και στο επίσης έγκριτο Cell.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης