Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διάγγελμα Putin: H Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Donetsk και Luhansk - Έρχονται κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ

Διάγγελμα Putin: H Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Donetsk και Luhansk - Έρχονται κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται για ακόμη μια ημέρα το ουκρανικό ζήτημα... μετά το διάγγελμα Putin

Σχετικά Άρθρα
Τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό σήμερα Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, με αφορμή την κλιμάκωση στα ρωσοουκρανικά σύνορα, απηύθυνε o Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.
(Προς επιβεβαίωση της κρισιμότητας του διαγγέλματος, σημειώνεται πως από την ημέρα ανάληψης της προεδρίας, ο Putin έχει απευθύνει διάγγελμα μόλις 18 φορές).
Ο Putin, κατ' αρχάς, έκανε μία αναδρομή στις ιστορικές στιγμές που προηγήθηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα τη διάλυση της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και τη δημιουργία του ουκρανικού κράτους, λέγοντας ότι ο Lenin παρέδωσε την Donbass, δηλαδή το Donetsk και το Luhansk, στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας.
«Για τη Ρωσία, η Ουκρανία δεν είναι μόνο μια γειτονική χώρα, αλλά ένα μέρος της ιστορίας μας.
Ο ηγέτης των μπολσεβίκων Lenin αδίκησε τη Ρωσία.
Η σοβιετική Ουκρανία δημιουργήθηκε από τον Lenin» είπε.
Στη συνέχεια δήλωσε ότι η κατάρρευση της Ρωσίας με τη μορφή της Σοβιετικής Ένωσης έχει μείνει ανεξίτηλη στη συνείδηση των κομμουνιστών, ενώ διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο που η μετα-σοβιετική Ουκρανία συμπεριφέρθηκε στη Ρωσία.
«Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά την επανάσταση του 1917.
Το 1954, για κάποιον λόγο, ο Χρουστσόφ πήρε την Κριμαία από τη Ρωσία και την έδωσε στην Ουκρανία.
Στην πραγματικότητα, έτσι διαμορφώθηκε το έδαφος της Σοβιετικής Ουκρανίας», είπε ο Putin, προσθέτοντας:
«Η Ρωσία έχει δώσει δάνεια στην Ουκρανία και είχε ξεπληρώσει όλο δημόσιο χρέος της ΕΣΣΔ.
Η δε εξέγερση του Μαϊντάν το 2014 υποκινήθηκε από Ουκρανούς ολιγάρχες με την οικονομική ενίσχυση των ΗΠΑ.
Οι Ριζοσπάστες της Ουκρανίας προσπάθησαν να σφετεριστούν τη Δύση για να κρατήσουν τα κλοπιμαία.
Η Ουκρανία είναι μια χώρα διχασμένη.
Έχασε το βιομηχανικό και ερευνητικό της δυναμικό.
Αυτά πήγαν στα χέρια αυτών που την εκμεταλλεύονται.
Έτσι είχαμε την κατάρρευση της ουκρανικής Δημοκρατίας, όχι μόνο από την Δύση, αλλά και από ένα δίκτυο ξένων συμβούλων που έχει εγκατασταθεί στην Ουκρανία και έχει παρεισφρήσει στην κυβέρνηση.
Θεωρούν ότι με την υποστήριξη της Δύσης θα μπορέσουν να αντιπαρατεθούν στη Ρωσία.
Πρόσφατα ακούσαμε και δηλώσεις ότι θα ήθελε να δημιουργήσει και πυρηνικά όπλα.
Είναι θέμα χρόνου να φτιάξουν τέτοια όπλα και να απειλούν τη Ρωσία, γιατί έχει προϊστορία.
Θα φέρουν την Ευρώπη και τον κόσμο σε αποσταθεροποίηση.
Θέλουν να αυξήσουν το νατοϊκό στρατιωτικό σώμα στην Ουκρανία, αν και το άρθρο 17 του συντάγματός της απαγορεύει την ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων.
Στο διεθνές δίκαιο λέει ότι μια χώρα δε μπορεί να ενισχύει την ασφάλειά της εις βάρος μιας γειτονικής χώρας».

Για το ΝΑΤΟ

Στη συνέχεια ο Putin αναφέρθηκε στο ΝΑΤΟ: «Η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει θέσει προϋποθέσεις στην Ουκρανία ότι μπορεί να ενταχθεί εάν συμμορφωθεί με τις διατάξεις και καταπολεμήσει τη διαφθορά.
Οι ΗΠΑ είχαν πει ότι δεν θα υπάρξει επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή.
Οι ανατολικές και κεντρικές χώρες της Ευρώπης φοβούνται τη Ρωσία μέσα στο ΝΑΤΟ».
Σε αυτό το σημείο, o Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε μια συζήτηση που είχε με τον Clinton το 2000.
Όπως ανέφερε, τους ρώτησε γιατί τους στριμώχνουν και ο Clinton απάντησε ότι δεν θέλουν να βλέπουν μια τόσο μεγάλη ανεξάρτητη χώρα σαν τη Ρωσία δίπλα στην Ευρώπη.
«Οι δυτικές χώρες δεν κρατούν τον λόγο τους.
Το κύριο θέμα είναι οι προτάσεις και οι εγγυήσεις ασφαλείας που έκανε η Ρωσία για την ασφάλεια όλων.
Θέλουν να μας επιβάλουν κυρώσεις, χωρίς καμία δικαιολογία και να μας πλήξουν την εθνική μας ακεραιότητα και τα συμφέροντα.
Όσο δυναμώνουμε, τόσο θα μας χτυπάνε.
Όταν δεν έχουμε καμία ικανοποιητική απάντηση από τις ΗΠΑ, πρέπει να δράσουμε και αυτό θα κάνουμε.
Από την άλλη, ο Zelenskiy είναι μια μαριονέτα των Δυτικών».
«Όσον αφορά την Donbass, το Κίεβο συνέχεια δείχνει ότι δεν θέλει να εφαρμόσει τη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ.
Θέλουν να κάνουν έναν πόλεμο ακαριαίο, που θα έχει πολλά θύματα.
Κάθε μέρα βομβαρδίζουν οικισμούς.
Ο αποκαλούμενος δήθεν πολιτισμένος κόσμος και οι δυτικοί εταίροι, πώς μπορούν να ανέχονται να συμβαίνει αυτό.
Όλο αυτό γιατί οι Ρωσόφωνοι δεν ήθελαν να υποστηρίξουν το πραξικόπημα του 2014. Καταπατούν βασικά δικαιώματα των ανθρώπων στην Donbass, διαπράττουν γενοκτονία.
Για αυτό, λοιπόν, ήλθε η στιγμή να κάνω αυτό το οποίο έπρεπε πολύ καιρό τώρα να έχω κάνει: να αναγνωρίσω την ανεξαρτησία των δημοκρατιών της Donbass και της Luhansk, άμεσα»


Λευκός Οίκος: Οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις σχεδιάζει ο Biden

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα εκδώσει σύντομα διάταγμα που θα απαγορεύει τις "νέες επενδύσεις, το εμπόριο και τη χρηματοδότηση από Αμερικανούς, προς, από ή στις" δύο αποσχισθείσες φιλορωσικές περιοχές του Donetsk και του Luhansk στην ανατολική Ουκρανία, τις οποίες ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin αναγνώρισε ως ανεξάρτητες οντότητες νωρίτερα απόψε, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Η Psaki είπε ότι έρχονται περισσότερα μέτρα και δήλωσε ότι αυτά είναι ξεχωριστά από τις κυρώσεις που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζουν αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.
Η αμερικανική προεδρία έκανε γνωστό επίσης ότι μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν, του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron και του Γερμανού καγκελαρίου Olaf Scholz άρχισε στις 22.17 ώρα Ελλάδας.
Ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο θα ενεργοποιήσει εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις σε βάρος προσώπων.
Σύμφωνα με το διάταγμα, που αναμένεται να υπογραφεί, η Ουάσινγκτον θα μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε οποιονδήποτε ενεργεί σε βάρος των δύο ουκρανικών επαρχιών. Όπως ανακοίνωσε η Psaki, θα επιβληθούν νέα μέτρα μετά τις δηλώσεις Πούτιν που «υπονομέυουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».
«Για να είμαστε ξεκάθαροι: τα μέτρα θα επιβληθούν ανεξάρτητα από τους οικονομικούς περιορισμούς που ετοιμάζουμε σε συνεργασία με τους συμμμάχους», πρόσθεσε στο σχόλιό της η Jen Psaki.


Borrell (EE): Θα επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία


Οι Βρυξέλλες θα προτείνουν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των Λαϊκών Δημοκρατιών του Donetsk ή DNR (Ντόνετσκ) και του Lunask ή LNR (Λουγκάνσκ).
Ο Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες:
«Εάν υπάρξει αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ από τη Ρωσική Ομοσπονδία, τότε θα θέσω θέμα κυρώσεων στο τραπέζι και οι υπουργοί θα λάβουν την απόφαση».
Σύμφωνα με τον Josep Borrell, τα κράτη μέλη θα απαντήσουν με «ενωμένο τρόπο» στην αναγνώριση του LPR και του DPR.
«Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με ένα ισχυρό ενιαίο μέτωπο εάν ο πρόεδρος Putin το αποφασίσει», πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τις ρωσικές αρχές να μην αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του DNR και του LNR.
Την ίδια στιγμή που συζητάμε την κατάσταση στην Ουκρανία, παρακολουθούμε τις συζητήσεις στο Ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας με μεγάλη ανησυχία.
Κατανοούμε ότι η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.
Καλούμε τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Putin να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες του Μινσκ και να μην αναγνωρίσει τις περιοχές Λουχάνσκ και Ντόνετσκ», είπε ο Borrell.

Θα ακυρωθεί η Σύνοδος Κορυφής

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η Ρωσία αναγνωρίσει το LPR και το DPR, το θέμα μιας Συνόδου Κορυφής μεταξύ Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών δεν θα έχει νόημα.
Στο τέλος της ημέρας, το σενάριο έχει αλλάξει τελείως, δεν μιλάμε πλέον για σύνοδο κορυφής, αλλά για την απόφαση που μπορεί να λάβει ο Putin για την ανεξαρτησία μέρους του εδάφους της Ουκρανίας», είπε ο Borrell.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ σημείωσε ότι «οι νέες συνθήκες» ενδέχεται να μην επιτρέψουν στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ να πραγματοποιήσουν άτυπη συνάντηση στο Κίεβο.
Ο Borrell ανέφερε επίσης ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ καταδίκασαν τους βομβαρδισμούς και τις «προκλήσεις» από το DPR και το LPR και την υποτιθέμενη δημιουργία προσχημάτων από τη Ρωσία για στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.
«Καταδικάσαμε τη συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, τις προκλήσεις και τους βομβαρδισμούς των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, καθώς και τις ενέργειες και τη χειραγώγηση πληροφοριών που στοχεύουν στη δημιουργία πρόσχημα για μια στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης