Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίλερ για γερά νεύρα το ουκρανικό - Mετά την αναγνώριση, ο Putin στέλνει «ειρηνευτική δύναμη» σε Donetsk και Luhansk

Θρίλερ για γερά νεύρα το ουκρανικό - Mετά την αναγνώριση, ο Putin στέλνει «ειρηνευτική δύναμη» σε Donetsk και Luhansk
Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται για ακόμη μια ημέρα το ουκρανικό ζήτημα...
Σχετικά Άρθρα

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται για ακόμη μια ημέρα το ουκρανικό ζήτημα, με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin να βάζει λάδι στη φωτιά αναγγέλλοντας απόφαση περί ανεξαρτητοποίησης των περιοχών Donetsk, Luhansk και στέλνοντας στράτο στις αποσχισθείσες περιοχές.
Όπως ανέφερε, «Όσον αφορά την Donbass, το Κίεβο συνέχεια δείχνει ότι δεν θέλει να εφαρμόσει τη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ.
Θέλουν να κάνουν έναν πόλεμο ακαριαίο, που θα έχει πολλά θύματα.
Κάθε μέρα βομβαρδίζουν οικισμούς.
Ο αποκαλούμενος δήθεν πολιτισμένος κόσμος και οι δυτικοί εταίροι, πώς μπορούν να ανέχονται να συμβαίνει αυτό.
Όλο αυτό γιατί οι Ρωσόφωνοι δεν ήθελαν να υποστηρίξουν το πραξικόπημα του 2014. Καταπατούν βασικά δικαιώματα των ανθρώπων στην Donbass, διαπράττουν γενοκτονία.
Για αυτό, λοιπόν, ήλθε η στιγμή να κάνω αυτό το οποίο έπρεπε πολύ καιρό τώρα να έχω κάνει: να αναγνωρίσω την ανεξαρτησία των δημοκρατιών της Donbass και της Luhansk, άμεσα».
Kατόπιν, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε νωρίτερα απόψε με διάταγμά του.
Η σχετική διαταγή ορίζει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες θα παραμείνουν στην περιοχή μέχρι τα δυο «κράτη» υπογράψουν συνθήκες για «φιλία, συνεργασία και κοινή αλληλοβοήθεια»
Σημειώνεται πως λίγη ώρα μετά το πέρας του διαγγέλματος του Ρώσου προέδρου, ξέσπασαν πανηγυρισμοί με πυροτεχνήματα, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο: 

 

ΝΑΤΟ: Η Ρωσία ετοιμάζει πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg καταδίκασε απόψε την αναγνώριση από τη Ρωσία των «Λαϊκών Δημοκρατιών του Donetsk και του Luhansk» στην ανατολική Ουκρανία, κατηγορώντας την Μόσχα ότι δημιουργεί πρόσχημα για μια νέα εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.
«Η Μόσχα εξακολουθεί να τροφοδοτεί τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία παρέχοντας οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στους αυτονομιστές.
Προσπαθεί επίσης να δημιουργήσει πρόσχημα για να εισβάλει ξανά στην Ουκρανία», δήλωσε ο Stoltenberg .
«Αυτό (σ.σ. η αναγνώριση της ανεξαρτησίας) υπονομεύει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, διαβρώνει τις προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης και παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ, στις οποίες η Ρωσία αποτελεί μέλος», συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Πολλαπλές εκρήξεις...

Στο μεταξύ, ο ήχος πολλαπλών εκρήξεων ακούστηκε περίπου στις 16:15 ώρα Ελλάδας τη Δευτέρα στο κέντρο της πόλης του Donetsk, που ελέγχεται από αυτονομιστές οι οποίοι υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία. 
Την ίδια είδηση μετέδωσε λίγο αργότερα και το Russia Today σε απευθείας σύνδεση από το Κίεβο. 
Λίγο πριν τις 20.00 (ώρα Ελλάδας) τα ρωσικά μέσα μετέδωσαν για μεγάλη έκρηξη στην άλλη μεγάλη πόλη των αποσχιστών, το Luhansk. 
Σύμφωνα με πληροφορίες εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο.
Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από ένα κτίριο που στεγάζει το γραφείο του Κοινού Κέντρου Ελέγχου και Συντονισμού (JCCC) για την κατάπαυση του πυρός και τη σταθεροποίηση της γραμμής οριοθέτησης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Luhansk (LPR). 
Δύο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στο χωριό Ζαϊτσεβέ, ενώ ένας τέταρτος στρατιώτης τραυματίστηκαν στην κοινότητα Βοντιανέ, ανέφερε η ουκρανική αστυνομία, σε ένα δελτίο Τύπου. 
Με τους θανάτους αυτούς αυξάνεται στους 7 ο συνολικός αριθμός των Ουκρανών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί φέτος στη γραμμή του μετώπου.
Λίγο νωρίτερα, οι αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός αμάχου, του Αλεξέι Τσιρόκι, 51 ετών, σε έναν βομβαρδισμό των αυτονομιστών στο χωριό Νοβολουγκάνσκε, σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων από το Ζαϊτσεβέ. 
Πρόκειται για το πρώτο θύμα άμαχο που επιβεβαιώνεται φέτος στον πόλεμο με τους αυτονομιστές, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 14.000 ανθρώπους από την έναρξή του πριν από οκτώ χρόνια. 
Νωρίτερα, το πρακτορείο Interfax επικαλέστηκε Ρώσους αξιωματούχους άμυνας που υποστήριξαν ότι πέντε «δολιοφθορείς» σκοτώθηκαν από συνοριοφύλακες καθώς προσπάθησαν να εισέλθουν στο έδαφος της Ρωσίας.

3d0d2242-0001-0004-0000-000001479701_w718_r1_fpx50_fpy50.jpg
Αν και λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι οχήματα του ουκρανικού στρατού επιχείρησαν να παραβιάσουν κυρίαρχο ρωσικό έδαφος.
«Μια μονάδα της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας μαζί με μια μονάδα συνοριοφυλακής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας απέτρεψε μια ομάδα δολιοφθοράς να παραβιάσει τα ρωσικά σύνορα από το έδαφος της Ουκρανίας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το Ria Novosti, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών, δύο οχήματα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων εισήλθαν στο ρωσικό έδαφος για να απομακρύνουν τους παραβάτες.
Και τα δύο οχήματα καταστράφηκαν.
Οι αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ζήτησαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους.
Στον αντίποδα, η Ουκρανία απορρίπτει αυτές τις αναφορές, κάνοντας λόγο για fake news.
Μάλιστα, το Κίεβο υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή του Ροστόφ, όπου φέρεται να συνέβη το περιστατικό.

Map_of_the_Donbass.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης