Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bennett (Ισραήλ): Μία πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν θα οδηγήσει σε μία πιο βίαιη Μέση Ανατολή

Bennett (Ισραήλ): Μία πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν θα οδηγήσει σε μία πιο βίαιη Μέση Ανατολή
«Το Ισραήλ θα διατηρεί πάντα την ελευθερία δράσης του για να υπερασπιστεί τον εαυτό του», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
Σχετικά Άρθρα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Naftali Bennett δήλωσε ότι μια συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν που διαμορφώνεται για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 τητς Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις είναι πιο αδύναμη από την αρχική συμφωνία και θα οδηγήσει σε μια πιο βίαιη Μέση Ανατολή.
Η συμφωνία του 2015 περιόριζε τον εμπλουτισμό ουρανίου του Ιράν για να δυσχεράνει τις προσπάθειες της Τεχεράνης να αναπτύξει υλικό για πυρηνικά όπλα, με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.
Αλλά έχει εγκαταλειφθεί από το 2018 όταν ο Donald Trump απέσυρε τις ΗΠΑ και επέβαλε εκ νέου εκτεταμένες κυρώσεις στο Ιράν.
«Η αναδυόμενη συμφωνία, όπως φαίνεται, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει μια πιο βίαιη, πιο ασταθή Μέση Ανατολή», είπε ο Bennett σε ομιλία του στην Ιερουσαλήμ.

«Δεν θα δεχθούμε το Ιράν ως πυρηνικό κράτος»

Ο στόχος των πυρηνικών συνομιλιών στη Βιέννη είναι να επιστρέψει στην αρχική συμφωνία της άρσης των κυρώσεων κατά του Ιράν με αντάλλαγμα περιορισμούς στις πυρηνικές δραστηριότητές του που παρατείνουν το χρόνο που θα χρειαζόταν για να παράγει αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο για μια ατομική βόμβα, εάν το επιλέξει, αναφέρει το Reuters.
Ο Bennett είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις ήταν η δυνατότητα του συντομότερου χρονοδιαγράμματος - δυόμισι χρόνια - προτού το Ιράν μπορέσει να χειριστεί ελεύθερα προηγμένες φυγοκεντρωτές, καθώς το αρχικό χρονοδιάγραμμα ενδέχεται να μην παραταθεί.
«Το Ισραήλ δεν θα δεχτεί το Ιράν ως πυρηνικό κράτος κατώφλι του», είπε, επαναλαμβάνοντας μια πάγια θέση του .
«Το Ισραήλ θα διατηρεί πάντα την ελευθερία δράσης του για να υπερασπιστεί τον εαυτό του», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης