Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ώρα μηδέν για την Ουκρανία - Πυρά απειλούν να δυναμιτίσουν τον διάλογο - Δυτική προβοκάτσια χαρακτηρίζει η Ρωσία τη συνεχή αναφορά ημερομηνίας εισβολής

Ώρα μηδέν για την Ουκρανία - Πυρά απειλούν να δυναμιτίσουν τον διάλογο - Δυτική προβοκάτσια χαρακτηρίζει η Ρωσία τη συνεχή αναφορά ημερομηνίας εισβολής
Πυρά και ιαχές συνοδεύουν την πολεμική ρητορική που απειλεί κάθε διπλωματική προσπάθεια, με τις ΗΠΑ να «βλέπουν» τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να... έρχεται - Συγκρούσεις αυτονομιστών με Ουκρανούς στρατιώτες στο Ντόνετσκ
Σχετικά Άρθρα

(συνεχές upd)Έφτασε η «ώρα μηδέν» για την Ουκρανία;
Οι συνεχείς παραβιάσεις της εκεχειρίας που ξεπερνούν τις 2.000, τα πυρά που ακούγονται συνεχώς από τον Ντανιέτσκ δείχνουν πως τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα οριακό σημείο όπου η ψυχραιμία ακροβατεί και οι μεμονωμένες κινήσεις απειλούν να δυναμιτίσουν κάθε προσπάθεια επίλυσης του θέματος και να κλείσουν το «παράθυρο» του διαλόγου, που προσπαθούν να διατηρήσουν ανοιχτό τόσο ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin όσο και ο Γάλλος Emmanuel Macron κατά την συνομιλία που είχαν νωρίτερα σήμερα Κυριακή 20 Φεβρουαρίου.
Οι ηγέτες της Δύσης και οι διατλαντικοί θεσμοί επιμένουν πως η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία τις επόμενες μέρες, όπως κατέστησαν εμφανές και εμφατικά από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Στο πνεύμα του Αμερικανού προέδρου Joe Biden, που αντιμετωπίζει την αμφισβήτηση και την αποδοκιμασία στο εσωτερικό της χώρας του, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν «πειστεί», πως η Μόσχα είναι έτοιμη να εισέλθει με τον στρατό της στην Ουκρανία.
Ένθερμοι... οπαδοί της ιδέας αυτής αποδεικνύονται οι Βρετανοί με τον Βρετανό υπουργό James Cleverly, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα να διατείνεται ότι «η ρωσική εισβολή αναμένεται πολύ – πολύ  σύντομα» και τον Βρετανό πρωθυπουργό Boris Johnson να δηλώνει πως η Ρωσία σχεδιάζει τον μεγαλύτερο πόλεμο από το Β' παγκόσμιο και θα συστήνει στα πλαίσια των κυρώσεων να αποκόψουμε την πρόσβαση των εταιριών των Ρώσων ολιγαρχών σε αμερικανικά δολάρια και βρετανικές λίρες.
Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει προβοκάτσια τη συνεχή αναφορά από την Δύση ημερομηνίας για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η δημοσκοπική κατάρρευση του Biden τον ωθεί σε αντιπαράθεση με μία χώρα που είναι στρατιωτικά εξίσου ισχυρή με τη δική του.
Πάντως οι πολεμοκάπηλες δηλώσεις συνοδεύονται και από την πρόσκληση σε διάλογο, που βέβαια είναι ναρκοθετημένος, αφού ζητούν από τη Μόσχα να παραιτηθεί από τις εγγυήσεις ασφαλείας που έθεσε στο τραπέζι, δηλαδή τη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Εν τω μεταξύ, τους πυροβολισμούς και τις εκρήξεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες από προβοκάτσιες μεταξύ Ουκρανών και φιλορώσων αυτονομιστών… ήρθε να δυναμιτίσει μια ισχυρή έκρηξη αγωγού φυσικού αερίου που συγκλόνισε την νύχτα του Σαββάτου την ανατολική Ουκρανία και ακολουθήθηκε από εκκενώσεις του Λουγκάνσκ όπου 25.000 ήδη πολίτες φέρονται να το έχουν ήδη εγκαταλείψει, με ταυτόχρονη κήρυξη «γενικής επιστράτευσης.

Σήμερα επίσης, η Ρωσία υποστήριξε πως δέχθηκε
ήδη ένα καραβάνι 40.000 προσφύγων από την ανατολική Ουκρανία, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε πως παρατείνει τις κοινές ασκήσεις με την Λευκορωσία λόγω της τεταμένης κατάστασης.
Εξάλλου συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και Ουκρανών στρατιωτών στην περιοχή του Ντόνετσκ, με τις αρχές του Ντονέτσκ να υποστηρίζουν ότι συνέλαβαν έναν "Ουκρανό πράκτορα" και τις αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για νέες παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός
Αίσθηση ωστόσο, προκάλεσαν, πρώτον η δήλωση του Ουκρανού υπουργού Άμυνας, πως είναι η μικρή η πιθανότητα σύγκρουσης με τη Ρωσία, που έρχεται σε αντιδιαστολή με τα λεγόμενα Biden και το veto που βάζει η Γερμανία στις κυρώσεις προς την Ρωσία, αναγνωρίζοντας εμμέσως, απόψεις Πούτιν που υποστηρίζει πως το ΝΑΤΟ και η Δύση εξαπάτησε τη Ρωσία επεκτείνοντας το ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, γεγονός που είχε υποσχεθεί πως δεν θα κάνει.

Macron - Zelenskiy συζήτησαν την επιδείνωση της καταστάσης στο Ντονμπάς: Ο πρόεδρος Zelenskiy δήλωσε ότι δεν προτίθεται να "απαντήσει" στις προκλήσεις της Ρωσίας στο Ντονμπάς

Ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy συζήτησε την επιδείνωση της καταστάσης στο Ντονμπάς με τον Γάλλο ομόλογό του Emmanuel Macron και όπως του δήλωσε  δεν προτίθεται να "απαντήσει" στις προκλήσεις της Ρωσίας στο Ντονμπάς
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelenskiy ανέφερε ότι είχε αργά το απόγευμα του Σαββάτου μια «επείγουσα» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, τον Emmanuel Macron, κατά την οποία συζήτησαν την επιδείνωση της κατάστασης και πιθανούς τρόπους για την αποκλιμάκωση.
«Είχα με επείγουσα συνομιλία με τον πρόεδρο Emmanuel Macron, τον ενημέρωσα για την επιδείνωση στο μέτωπο, τις απώλειές μας, τον βομβαρδισμό (Ουκρανών) πολιτικών και διεθνών δημοσιογράφων.
Συζητήσαμε την ανάγκη και πιθανούς τρόπους άμεσης αποκλιμάκωσης και την πολιτοδιπλωματική διευθέτηση», έγραψε ο Zelenskiy στο Twitter.
Στο τηλεγράφημα με τίτλο "Ουκρανία: Ο πρόεδρος Zelenskiy δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του ότι δεν προτίθεται να "απαντήσει" στις προκλήσεις της Ρωσίας στο Ντονμπάς", διορθώνεται η πρώτη παράγραφος ως εξής: "Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy δήλωσε απόψε στον Γάλλο ομόλογό του Emmanuel Macron ότι «δεν θα απαντήσει» στις προκλήσεις της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία και ότι παραμένει έτοιμος για «διάλογο» με τη Μόσχα".
Ακολουθεί διορθωμένο το πλήρες τηλεγράφημα
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy δήλωσε απόψε στον Γάλλο ομόλογό του Emmanuel Macron ότι «δεν θα απαντήσει» στις προκλήσεις της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία και ότι παραμένει έτοιμος για «διάλογο» με τη Μόσχα.
«Εξέφρασε τη βούλησή του να μην απαντήσει στις προκλήσεις κατά μήκος της γραμμής επαφής» ανέφερε το Ελιζέ, κάνοντας λόγο για «τις τελευταίες προσπάθειες» προκειμένου «να αποφευχθεί μια μείζονα σύρραξη στην Ουκρανία».
Ο Macron θα έχει αύριο το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin.
TM-comp-Splash-Russia-v2-1-1.webp
Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας «αδειάζει» τον Biden

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Oleksii Reznikov, «αδειάζει» τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden για τα περί ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Μιλώντας στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, ο Reznikov τόνισε πως είναι μικρή η πιθανότητα μεγάλης σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας βλέπουν κάθε κίνηση που γίνεται στην περιοχή.
Οι εντάσεις στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζονται, με αρκετές δυτικές χώρες να προβλέπουν επανειλημμένα έναν τεράστιο πόλεμο.
Η Ουκρανία επέπληξε αυτά τα κράτη επειδή προκάλεσαν πανικό.
«Η υπηρεσία πληροφοριών μας βλέπει κάθε κίνηση που θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανή απειλή για την Ουκρανία.
Εκτιμούμε την πιθανότητα μιας μεγάλης κλίμακας κλιμάκωσης ως μικρή», είπε ο Reznikov.
Η χρονική στιγμή της δήλωσης είναι ενδιαφέρουσα δεδομένου ότι μόλις την προηγούμενη ημέρα, ο πρόεδρος Joe Biden έμεινε προσηλωμένος στην εκτίμηση του Λευκού Οίκου ότι επίκειται μια εισβολή.

Συνάντηση Blinken - Lavrov στις 24/2

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken
επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Sergei Lavrov, στις 24 Φεβρουαρίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Dozhd TV.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να «απαντήσει» στη ρωσική επιθετικότητα, εφόσον χρειαστεί, διαβεβαιώνοντας όμως ότι ο στόχος του είναι να βρεθεί μια διπλωματική λύση στην κρίση.
Ο Blinken επίσης ότι θα ήταν καταστροφή εάν δεχόταν επίθεση το Κίεβο, μια πόλη τριών εκατομμυρίων κατοίκων.
Ωστόσο, πρόσθεσε, θα υπάρχουν απώλειες και μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών, αφού οι Ουκρανοί δεν είναι πρόθυμοι να καλωσορίσουν τις ρωσικές δυνάμεις.

Στοχοθετήθηκαν τρία χωριά στο Ντονέτσκ από τους Ουκρανούς

Οι αυτονομιστές της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ υποστήριξαν το Σάββατο (19/2/2022) ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν άλλους τρεις οικισμούς στην περιοχή του Donbass.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, στοχοθετήθηκαν τα χωριά Χορλίφκα, Κομουνάροφκα και Ντολομίτνε.
Ένας εκπρόσωπός τους είπε ότι ο βομβαρδισμός συνεχίζεται.
Εξάλλου, ένα τηλεοπτικό συνεργείο του αραβόφωνου ρωσικού καναλιού RT Arabic είπε ότι δέχτηκε πυρά ενώ κάλυπτε την κατάσταση στο χωριό Ζαΐτσεβο, σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από τη γραμμή οριοθέτησης.
Ο ανταποκριτής του RΤ διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έφυγαν με ασφάλεια από την περιοχή και είναι καλά στην υγεία τους.

Νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε το Σάββατο (19/2/2022) τον πρώτο θάνατο ενός στρατιώτη μετά από εβδομάδες μαχών στο ανατολικό τμήμα της χώρας ενώ αργότερα ανέφερε ότι σκοτώθηκε και δεύτερος στρατιώτης στην ανατολική Ουκρανία.
Το Κίεβο κατηγόρησε τους αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Μόσχα για απότομη κλιμάκωση επιθέσεων που έχουν διπλασιάσει τους φόβους για επικείμενη ρωσική εισβολή, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ΕΙδήσεων (AFP).
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σ ότι μισθοφόροι έχουν φθάσει στην υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών ανατολική Ουκρανία για να πραγματοποιήσουν προβοκάτσιες με τη συνεργασία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
«Ο στόχος αυτών των προκλήσεων θα είναι φυσικά να κατηγορηθεί η Ουκρανία για περαιτέρω κλιμάκωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο στρατός.
Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι σχεδιάζει προβοκάτσιες με στόχο να υπάρξουν απώλειες αμάχων στην ανατολική Ουκρανία ώστε να αποκτήσει η Μόσχα μια αφορμή για να επιτεθεί στον γείτονά της.
Η Μόσχα το διαψεύδει.

Οι ΗΠΑ έτοιμες για διάλογο αλλά έτοιμες και για κυρώσεις

Οι ΗΠΑ είναι πολύ ανοιχτές σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία όσον αφορά τη συνεχιζόμενη ουκρανική κρίση, δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris αλλά προειδοποίησε ότι η χώρα της μαζί με τους συμμάχους της θα επιβάλλουν σημαντικές και άνευ προηγουμένου οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία αν εισβάλει στην Ουκρανία.
Τα εθνικά σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν δια της βίας, είπε.
« Έχουμε προετοιμάσει οικονομικά μέτρα που θα είναι άμεσα, σφοδρά και κοινά.
Θα στοχοποιήσουμε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας και τις βασικές της βιομηχανίες», προειδοποίησε η Harris.
Οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν στις οικονομικές κυρώσεις, αλλά θα ενισχύσουν περαιτέρω τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη, είπε η Harris από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχει.
«Σήμερα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας είμαστε πιο κοντά. Σήμερα είναι ξεκάθαροι οι στόχοι μας.
Και σήμερα είμαστε ακόμη πιο βέβαιοι για το όραμά μας. Δεν θα πρέπει να υποτιμάται η ισχύς μας.
Γιατί βρίσκεται στην ενότητά μας.
Όπως έχουμε δείξει πάντα χρειάζεται πολλή μεγαλύτερη δύναμη να χτίσεις κάτι από ό,τι χρειάζεται για να το γκρεμίσεις», πρόσθεσε.
Η Harris υποστήριξε ότι η Ρωσία ακολουθεί μια δοκιμασμένη συνταγή κατασκευάζοντας μια απειλή και στη συνέχεια διαψεύδοντας ότι συμβαίνει κάτι με τις ενέργειές της στην Ουκρανία.
«Οι πράξεις τους δεν συμβαδίζουν με τα λόγια τους», σχολίασε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Ανήσυχος ο Stoltenberg

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤO, Jens Stoltenberg
έκανε γνωστό πως απέστειλε την Πέμπτη (17/2/2022) επιστολή στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov για διάλογο εντός του Συμβουλίου ης Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με τη Μόσχα, προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά προειδοποίησε για τους κινδύνους να διατυπώνει αδύνατες εγγυήσεις ασφαλείας.
Ο Jens Stoltenberg δήλωσε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για ρωσική αποχώρηση από τα σύνορα της Ουκρανίας, παρά τους ισχυρισμούς της Μόσχας αυτή την εβδομάδα πως έχει ξεκινήσει την απόσυρση των στρατιωτών της και επισήμανε ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι πραγματικός.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι στην επιστολή του καλεί τον Lavrov να συμφωνήσει σε περισσότερες συνομιλίες στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, το οποίο συγκλήθηκε τον Ιανουάριο για να συζητήσει επισήμως τις εκκλήσεις της Μόσχας προς τους συμμάχους να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την ανατολική Ευρώπη.
«Κάλεσα τη Ρωσία και όλους τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους σε συναντήσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Και επανέλαβα την πρόσκλησή μου στην επιστολή που έστειλα στον υπουργό Lavrov την Πέμπτη, είπε.
«Ανησυχούμε υπερβολικά γιατί βλέπουμε ότι συνεχίζουν την ανάπτυξη στρατιωτών, συνεχίζουν την προετοιμασία.
Και δεν έχουμε δει ποτέ στην Ευρώπη, μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, μία τόσο μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων σε πολεμική ετοιμότητα», πρόσθεσε.

Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να δεχθεί τις ρωσικές απαιτήσεις

Σε μια σπάνια αποδοχή των ορίων της διπλωματίας ο Stoltenberg είπε επίσης ότι η Μόσχα ζητάει εγγυήσεις ασφαλείας που το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί ποτέ να ικανοποιήσει.
Η Ρωσία έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στο σύνορό της με την Ουκρανία επιμένοντας παράλληλα ότι δεν σκοπεύει να εισβάλει.
Ο πρόεδρος Vladimir Putin ασκεί πιέσεις για την εξασφάλιση εγγυήσεων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Η Συμμαχία ωστόσο έχει απαντήσει ότι, με βάση τις συνθήκες των Ηνωμένων Εθνών, κάθε έθνος είναι ελεύθερο να επιλέγει τις συμμαχίες του.
«Επομένως ο κίνδυνος είναι τώρα ο συνδυασμός της μαζικής ανάπτυξης στρατιωτών με την πολύ απειλητική ρητορική και την διατύπωση απαιτήσεων που γνωρίζουν ότι δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε και λένε ότι αν δεν τις ικανοποιήσουμε θα υπάρξουν στρατιωτικές επιπτώσεις», σημείωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.
Πόλεμος νεύρων στην Ουκρανία: Σαμποτάζ και εκρήξεις φέρνουν εκκενώσεις και επιστράτευση - Για επίθεση μιλούν οι ΗΠΑ, για προβοκάτσια και ασκήσεις η Ρωσία
Scholz: Το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να δεχτεί την Ουκρανία ως μέλος - Μια επίθεση στην Ουκρανία θα ήταν ένα «σοβαρό λάθος»

Το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να δεχτεί την Ουκρανία ως μέλος παρά τις απαιτήσεις της Μόσχας να δεσμευτεί το στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να μην επεκταθεί περαιτέρω προς τα σύνορά του, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz εν μέσω επιδείνωσης της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.
Μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου το Σάββατο, ο κορυφαίος πολιτικός του Βερολίνου είπε ότι «η Ρωσία έχει κάνει το ζήτημα της πιθανής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ casus belli», καθιστώντας το ουσιαστικά πρόσχημα για πόλεμο εάν πραγματοποιηθούν οι φιλοδοξίες του Κιέβου να ενταχθεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η θέση είναι «ένα παράδοξο γιατί δεν υπάρχει σχετική απόφαση στην ημερήσια διάταξη».
Ως αποτέλεσμα, συνέχισε ο Scholz, μια επίθεση στην Ουκρανία θα ήταν ένα «σοβαρό λάθος» με υψηλό «πολιτικό, οικονομικό και γεωστρατηγικό κόστος».
«Υπάρχει και πάλι η απειλή πολέμου στην Ευρώπη (…), αυτό που διακυβεύεται είναι η ειρήνη στην Ευρώπη», προειδοποίησε ο Καγκελάριος Olaf Scholz από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια τονίζοντας, ότι "ο κίνδυνος δεν έχει αποτραπεί»
Η μόνη δυνατότητα είναι οι διαπραγματεύσεις, σημείωσε ο κ. Scholz, αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση και επανέλαβε αφενός ότι "τίποτα δεν δικαιολογεί τη συγκέντρωση τόσων στρατιωτών στα σύνορα" και αφετέρου ότι κάθε χώρα είναι ελεύθερη να επιλέξει τους συμμάχους της, "κάτι που είχε αποδεχθεί και η Μόσχα".
Επιπλέον, δήλωσε, δεν μπορεί να εννοηθεί ένα casus belli για ένα θέμα (ενν. την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ) το οποίο δεν βρίσκεται καν υπό συζήτηση αυτή τη στιγμή.
Ο Καγκελάριος υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι "περαιτέρω παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας θα έχει υψηλό κόστος για τη Ρωσία", επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι πρέπει να διατηρηθούν.
Είμαστε υπέρ της όσο το δυνατόν περισσότερης διπλωματίας, χωρίς όμως να είμαστε και αφελείς", ανέφερε, τόνισε ωστόσο ότι και το Κρεμλίνο είναι ανοιχτό στο διάλογο.

Κίνα: Να γίνουν σεβαστές οι ανησυχίες της Ρωσίας

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi χαρακτήρισε τη Συμφωνία του Μινσκ (μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και ΟΑΣΕ) «τον μοναδικό τρόπο» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης και είπε ότι η Ουκρανία δεν θα πρέπει να είναι πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις.
Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Wang είπε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να καθίσουν κάτω και να κάνουν μια συζήτηση εις βάθος και να καταλήξουν σε έναν οδικό χάρτη και σε ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ.
Η εθνική κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και να διαφυλάσσεται, σημείωσε ο ίδιος.
Οι ανησυχίες της Ρωσίας αναφορικά με την Ουκρανία πρέπει «να γίνουν σεβαστές όπως και εκείνες των άλλων εμπλεκόμενων πλευρών που απειλούν να κλιμακώσουν την κρίση», εκτίμησε ο Wang.
«Ολα τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις ανησυχίες τους και οι λογικές ανησυχίες της Ρωσίας πρέπει να γίνονται εξίσου σεβαστές και να λαμβάνονται υπόψη», είπε

ΗΠΑ: Σε θέση επίθεσης το 40 - 50% των Ρώσων στρατιωτών

Μετά τις εικόνες που έδειχναν έκρηξη αγωγού φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος Biden των ΗΠΑ εμφανίστηκε για να δηλώσει ότι είναι «πεπεισμένος» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Putin αποφάσισε να εξαπολύσει εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης στην πρωτεύουσά Κίεβο.
Μετά από εβδομάδες αναφορών των ΗΠΑ που αρχικά ανέφεραν ότι δεν ήταν βέβαιοι εάν ο Putin είχε πάρει την τελική απόφαση να εισβάλλει στην Ουκρανία, ο Biden επικαλείται «σημαντικές πληροφορίες».
«Από αυτή τη στιγμή είμαι πεπεισμένος ότι πήρε την απόφαση», είπε ο Biden.
«Έχουμε λόγους να το πιστεύουμε».
Επανέλαβε ότι θα μπορούσε να συμβεί τις «επόμενες ημέρες».
«Πιστεύουμε ότι θα στοχοποιήσουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο, μια πόλη 2,8 εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων», είπε για τις ρωσικές δυνάμεις.
Πάνω από το 40% των ρωσικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Ουκρανίας έχει πλέον λάβει θέση επίθεσης, δήλωσε την Παρασκευή 18/2 εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, συμπληρώνοντας ότι η φάση της αποσταθεροποίησης της χώρας από τη Ρωσία έχει «αρχίσει».
Οι ΗΠΑ, που υπολογίζουν πως οι Ρώσοι στρατιώτες ανεπτυγμένοι βόρεια, νότια και ανατολικά της Ουκρανίας είναι πάνω από 150.000, παρατηρούν κινήσεις στρατευμάτων προς τα σύνορα από την Τετάρτη, είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Αναπτύσσεται σε σημεία τακτικής συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών», δήλωσε σε μερικούς δημοσιογράφους.
Ο όρος «σημεία τακτικής συγκέντρωσης» αναφέρεται σε περιοχές κοντά στις γραμμές μετώπων όπου πάνε στρατιωτικές μονάδες προτού εξαπολύσουν επίθεση.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, η Μόσχα έχει πλέον αναπτύξει 125 τάγματα του στρατού ξηράς κοντά στα ουκρανικά σύνορα, έναντι των 60 που βρίσκονται εκεί υπό κανονικές συνθήκες και των 80 που είχαν αναπτυχθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.
Η κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών δυνάμεων και οι εμπρηστικές δηλώσεις φιλορώσων ηγετών και του Κρεμλίνου για την κατάσταση στις ρωσόφωνες περιφέρειες Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ εντάσσονται στην «εκστρατεία αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας (που βρίσκεται) σε εξέλιξη», επέμεινε ο αξιωματούχος.

Μεγάλη έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου

Τις νυχτερινές ώρες αναφέρθηκε μια τεράστια έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου εντός της Ανατολικής Ουκρανίας με φωτιά να μαίνεται στο σημείο.
Οι πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ισχυρή έκρηξη ταρακούνησε τμήμα του αγωγού στη φιλορωσική αυτονομιστική περιοχή, μέσα ή κοντά στην πόλη Λουχάνσκ.
Το Interfax επιβεβαιώνει επίσης «πυρκαγιά σε αγωγό στην Ανατολική Ουκρανία μετά από ισχυρή έκρηξη»...
«Μια έκρηξη συγκλόνισε την πόλη Λούγκανσκ στην ανατολική Ουκρανία μετέδωσε ο ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Sputnik», σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Η Ρωσία μόλις ανατίναξε έναν σημαντικό αγωγό φυσικού αερίου στην Ανατολική Ουκρανία και τώρα κατηγορήσει ψευδώς στις ουκρανικές δυνάμεις.
Και τα προπαγανδιστικά τους μέσα άρχισαν να το διαδίδουν λίγα μόλις λεπτά αφότου συνέβη ανέφερε η αμερικανική πλευρά.

 ΑΦΠ_1.PNG



rusnukdrills.png
Ρωσία εναντίον Γερμανίας για ομαδικούς τάφους στο Donbass

H Ρωσία θα στείλει στη Γερμανία, μέσω διπλωματικών διαύλων, ένα ειδικό μήνυμα που θα περιλαμβάνει αποδείξεις για μαζικούς τάφους στο Donbass, μετά τις δηλώσεις που έκανε ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις καταγγελίες περί γενοκτονίας, ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
«Το μήνυμά μου στους ομολόγους μου στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας είναι το εξής: σε σχέση με τις δηλώσεις του καγκελαρίου Scholz ότι οι δηλώσεις περί γενοκτονίας στο Donbass είναι γελοίες, θα παρουσιάσουμε αποδείξεις για μαζικούς τάφους στην περιοχή, για να τις μελετήσει η γερμανική ηγεσία» ανέφερε η Zakharova στο κανάλι της στο Telegram.
Εξήγησε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να δώσει ευρύτερα στη δημοσιότητα το υλικό αυτό, που θα σταλεί και στην Ουάσινγκτον, επειδή «οποιαδήποτε πλατφόρμα θα το μπλόκαρε αμέσως ως μη επιτρεπτό περιεχόμενο».
«Θα σας προειδοποιήσω ότι ακόμη και αυτοί που τα έχουν δει όλα θα το βρουν αφόρητο», πρόσθεσε.
Η Zakharova. ζήτησε επίσης από τους Γερμανούς, όσο ετοιμάζεται το μήνυμα που θα τους σταλεί, να μελετήσουν το θέμα στις «ανοιχτές πηγές» που υπάρχουν, χρησιμοποιώντας τους υπερσυνδέσμους στους ιστοτόπους του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και της Ερευνητικής Επιτροπής.
Νωρίτερα, ο Scholz είπε ότι ο όρος γενοκτονία δεν είναι ο κατάλληλος για να περιγράψει την κατάσταση στο Donbass και χαρακτήρισε καταγέλαστες τέτοιες δηλώσεις.
Στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα μέσα της εβδομάδας με τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin ο τελευταίος είχε χρησιμοποιήσει αυτή τη λέξη για να περιγράψει τις εξελίξεις στην περιοχή.

Σχεδόν 2.000 παραβιάσεις της εκεχειρίας στο Donbass

Σχεδόν 2.000 παραβιάσεις της εκεχειρίας καταγράφηκαν χθες Σάββατο 19/2 στην ανατολική Ουκρανία από τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.
Περισσότερες από 1.400 εκρήξεις σημειώθηκαν την Παρασκευή (18/2) στις δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας όπου η ουκρανική κυβέρνηση και οι αυτονομιστές μάχονται από το 2014, ανέφερε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, (ΟΑΣΕ) επισημαίνοντας ότι καταγράφεται ραγδαία αύξηση των βομβαρδισμών.
Οι αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ είναι στο επίκεντρο της έντασης μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης.
Η αποστολή του ΟΑΣΕ που έχει αναπτυχθεί στην εμπόλεμη ζώνη ανέφερε ότι κατέγραψε 553 εκρήξεις στο Ντονέτσκ και άλλες 860 στο Λουγκάνσκ, μέχρι τις 18.30 της Παρασκευής (18/2).
Επιβεβαίωσε επίσης ότι ένας άμαχος έχασε τη ζωή του σε μια ελεγχόμενη από την κυβέρνηση περιοχή του Ντονέτσκ.
Οι παραβιάσεις της εκεχειρίας την Παρασκευή ξεπέρασαν τις 1.500, από 870 την προηγούμενη ημέρα, όταν οι παρατηρητές έκαναν λόγο για 654 εκρήξεις.

Η ΕΕ καταδικάζει τον αδιάκριτο βομβαρδισμό περιοχών αμάχων στην ανατολική Ουκρανία και ανησυχεί για τα «στημένα γεγονότα»


Η ΕΕ καταδικάζει τη χρήση βαρέος οπλισμού και τον βομβαρδισμό αδιακρίτως περιοχών όπου ζουν άμαχοι στην ανατολική Ουκρανία, που αποτελούν σαφή παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ, και καλεί τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση.
«Η μαζική συγκέντρωση δυνάμεων από τη Ρωσία μέσα και γύρω από την Ουκρανία παραμένει πολύ ανησυχητική.
Η ΕΕ προτρέπει τη Ρωσία να αποκλιμακώσει με μια ουσιαστική απόσυρση δυνάμεων από τα σύνορα της Ουκρανίας», τονίζει με δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell.
«Αυτή η κλιμάκωση επιδεινώνεται τώρα από την αύξηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας κατά μήκος της γραμμής επαφής στην ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες.
Η ΕΕ καταδικάζει τη χρήση βαρέος οπλισμού και τον βομβαρδισμό αδιακρίτως περιοχών όπου ζουν άμαχοι, που συνιστούν σαφή παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Επικροτούμε τη στάση της Ουκρανίας για αυτοσυγκράτηση ενόψει των συνεχιζόμενων προκλήσεων και των προσπαθειών για αποσταθεροποίηση.
Υποστηρίζουμε την πρόταση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΑΣΕ για σύγκληση έκτακτης συνόδου της Τριμερούς Ομάδας Επαφής (ΤΟΕ) προκειμένου να εκτονωθούν οι τρέχουσες εντάσεις και καλούμε όλους τους συμμετέχοντες στην ΤΟΕ να συμμετάσχουν σε αυτή την τόσο αναγκαία προσπάθεια για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης με διπλωματικά μέσα», αναφέρει στην τοποθέτησή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.
Επισημαίνει ακόμη ότι «η ΕΕ ανησυχεί εξαιρετικά ότι στημένα γεγονότα, όπως αυτά που σημειώθηκαν πρόσφατα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση», και ότι «η ΕΕ είναι μάρτυρας εντατικοποίησης των προσπαθειών χειραγώγησης πληροφοριών για την υποστήριξη τέτοιων στόχων».
777.jpg
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει δεχθεί 40.000 πρόσφυγες από την ανατολική Ουκρανία

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει δεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που εγκαταλείπουν την ανατολική Ουκρανία.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο ασκών χρέη υπουργού Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης Alexander Tsupriyan δήλωσε ότι 40.000 πρόσφυγες έχουν φθάσει στην περιοχή Ροστόφ στης νότιας Ρωσίας και φιλοξενούνται σε 92 προσωρινά καταφύγια.

Αναχώρησε από το Ντονμπάς το πρώτο τρένο που μεταφέρει αμάχους στο Βορονέζ

Η πρώτη αμαξοιστοιχία που μεταφέρει αμάχους από το Ντονμπάς στη Ρωσία αναχώρησε με προορισμό την περιοχή του Βορονέζ, ανακοίνωσε ο ασκών χρέη υπουργού Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης, Alexander Tsupriyan.
«Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι μας παραχώρησαν τρένα. Στείλαμε το πρώτο στην Περιφέρεια Βορονέζ. Οι 500 πρόσφυγες που μεταφέρει θα στεγαστούν σε προσωρινά κέντρα» φιλοξενίας, είπε στο πρακτορείο Tass ο Tsupriyan.
Σύμφωνα με τον υπουργό, έχει ήδη καταρτιστεί το χρονοδιάγραμμα της εκκένωσης των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
«Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να υπολογίσουμε τα μέσα και τους πόρους που θα χρειαστούμε», εξήγησε.
Προς το παρόν υπάρχουν περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην περιοχή του Ροστόφ και σε όλους έχουν παρασχεθεί είδη πρώτης ανάγκης.
Νωρίτερα, ο Tsupriyan είπε ότι 26 περιοχές της Ρωσίας είναι έτοιμες για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από το Ντονμπάς.
rrr_2.jpg
Ρωσία και Λευκορωσία θα συνεχίσουν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια

Η Ρωσία και η Λευκορωσία παρατείνουν τη διάρκεια των κοινών στρατιωτικών ασκήσεις που επρόκειτο να ολοκληρωθούν την Κυριακή, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Λευκορωσίας, σε ένα βήμα που εντείνει περαιτέρω την πίεση στην Ουκρανία, καθώς οι δυτικοί ηγέτες προειδοποιούν για επικείμενη ρωσική εισβολή.
Advertisement
Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός της Λευκορωσίας δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη "σε σχέση με την αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στα εξωτερικά σύνορα" της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και λόγω της αυξανόμενης έντασης στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.
Το ΝΑΤΟ λέει ότι η Ρωσία διαθέτει έως και 30.000 στρατιώτες στη Λευκορωσία και θα μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει ως μέρος μιας δύναμης εισβολής για να επιτεθεί στην Ουκρανία, αν και η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση.

Η Δύση θα μπορούσε να αποκόψει την πρόσβαση ρωσικών εταιριών ολιγαρχών σε δολάρια στην περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, λέει ο Boris Johnson


Οι ΗΠΑ και η Βρετανία μπορεί να επιδιώξουν να αποκόψουν την πρόσβαση ρωσικών εταιριών σε αμερικανικά δολάρια και βρετανικές λίρες εάν το Κρεμλίνο δώσει εντολή για εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson στο BBC.
«Το σχέδιο που βλέπουμε είναι για κάτι που θα μπορούσε πραγματικά να είναι ο μεγαλύτερος πόλεμος στην Ευρώπη από το 1945, από την άποψη και μόνο της κλίμακας», δήλωσε ο Johnson.
«Ο κόσμος χρειάζεται να καταλάβει το κόστος σε ανθρώπινες ζωής που μπορεί να έχει ως επακόλουθο», είπε ο ίδιος.
Ο Johnson είπε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στην περίπτωση εισβολής θα είναι πολύ πιο εκτεταμένες από όσα έχουν υπονοηθεί δημοσίως.
Ο ίδιος είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ θα εμποδίσουν τις ρωσικές εταιρίες «να συναλλάσσονται σε λίρες και δολάρια» --μια κίνηση που σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό θα επιφέρει «πολύ πολύ σκληρό πλήγμα» με τον αντίκτυπό της, όπως μετέδωσε το BBC.
"Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, μια επίθεση, μια εισβολή φαντάζει πολύ πιο πιθανή αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να προσπαθήσουμε να το αποτρέψουμε αυτό", δήλωσε ο James Cleverly στο Sky News.
"Ό,τι βλέπουμε υποδηλώνει πως μια εισβολή είναι πολύ, πολύ πιθανή και αναμένεται να γίνει πολύ, πολύ σύντομα".

Ρωσία: ΝΑΤΟ και Δύση μας εξαπάτησαν

Το περιοδικό Spiegel της Γερμανίας θέτει ένα θεμελιώδες ερώτημα που ανατρέπει τη λογική των ΗΠΑ και του Biden όσον αφορά τη σύγκρουση με τη Ρωσία

«O Vladimir Putin επιμένει ότι η Δύση εξαπάτησε τη Ρωσία επεκτείνοντας το ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Υπάρχει κάτι βάσιμο στους ισχυρισμούς του;
Η σύντομη απάντηση: Είναι περίπλοκο…», επισημαίνει χαρακτηριστικά το περιοδικό.
To περιοδικό απηχει με αυτό τον τρόπο την απόσταση που τηρεί η γερμανική διπλωματία από την αντιρωσική υστερία την οποία θέλει να επιβάλει ο πρόεδρος Biden στο Δυτικό κόσμο.
«Η ουσία του επιχειρήματος είναι αυτή» σημειώνει αναπτύσσοντας το (φιλορωσικο) επιχείρημά του το περιοδικό.
Τον Σεπτέμβριο του 1993, ο Ρώσος Πρόεδρος Boris Yeltsin έγραψε μια μακροσκελή επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Bill Clinton, η οποία διαμαρτυρόταν κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά σε μια εποχή που η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία ενδιαφέρονταν να ενταχθούν στον οργανισμό.
Ο Yeltsin υποστήριξε ότι το ρωσικό κοινό το αντιμετώπιζε «ως ένα είδος νεο-απομόνωσης» της Ρωσίας και ότι η "Συνθήκη δύο συν τέσσερα" που συνδέεται με την επανένωση της Γερμανίας το 1990 «αποκλείει την επιλογή επέκτασης της ζώνης του ΝΑΤΟ στην Ανατολή».
 Όπως γράφει το Spiegel, «δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένα άλλο ιστορικό ζήτημα που να έχει δηλητηριάσει τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης τόσο πολύ τις τελευταίες τρεις δεκαετίες όσο η διαφωνία για το τι ακριβώς συμφωνήθηκε το 1990».
Από την επιστολή του 1990, το ΝΑΤΟ έχει δεχτεί 14 χώρες στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, για τις οποίες το Κρεμλίνο έχει παραπονεθεί ότι εξαπατήθηκαν σε κάθε βήμα».
Σύμφωνα με τον σημερινό πρόεδρο της Ρωσίας Putin, «μας εξαπατήσατε ξεδιάντροπα».
«Μας υποσχεθήκατε τη δεκαετία του 1990 ότι (το ΝΑΤΟ) δεν θα μετακινηθεί ούτε μια ίντσα προς την Ανατολή», είπε στα τέλη του περασμένου μήνα σε σχόλια που χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογήσει τις τρέχουσες απαιτήσεις του για γραπτές εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή στη δυτική συμμαχία.

Οι πρόσθετες συμφωνίες

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov έγραψε μια ανοιχτή επιστολή στους δυτικούς ομολόγους του στην οποία ανέφερε πρόσθετες συμφωνίες.
Ειδικότερα, επικεντρώθηκε στον Χάρτη για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, που στηρίζεται του στις συμφωνίες που επετεύχθησαν το 1990.
Ανατολή και Δύση είχαν συμφωνήσει τότε ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέγει ελεύθερα τη συμμαχία στην οποία επιθυμεί να είναι μέρος, ενώ τόνισε επίσης το «αδιαίρετο της ασφάλειας».
Αργότερα, αυτό έγινε «η υποχρέωση κάθε κράτους να μην ενισχύει την ασφάλειά του σε βάρος της ασφάλειας άλλων κρατών», όπως ρητά αναφέρει ο Lavrov στην επιστολή του, σημειώνει το Spiegel
Η Ουκρανία, εν τω μεταξύ, θέλει να μάθει πόσο γρήγορα μπορούν να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης