Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gazprom: Η ΕΕ δεν έχει πλέον σχεδόν καθόλου φυσικό αέριο

Gazprom: Η ΕΕ δεν έχει πλέον σχεδόν καθόλου φυσικό αέριο
H Ευρώπη διαθέτει πλέον μόνο το 4,7% των αποθεμάτων φυσικού αερίου της για το υπόλοιπο της χειμερινής περιόδου
Σχετικά Άρθρα

Οι εγκαταστάσεις υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου (UGS) στην Ευρώπη ήταν κατά 95,3% άδειες στις 17 Φεβρουαρίου 2022, ανακοίνωσε ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας και μεγάλος εξαγωγέας Gazprom το Σάββατο (19/2/2022), επικαλούμενος στοιχεία από την Gas Infrastructure Europe.
Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη διαθέτει πλέον μόνο το 4,7% των αποθεμάτων φυσικού αερίου της για το υπόλοιπο της χειμερινής περιόδου.
Ο όγκος του ενεργού αερίου στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις είναι 21% ή 8,3 δισ. κυβικά μέτρα λιγότερος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Συνολικά, 44,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έχουν ήδη αποσυρθεί από τα UGS της Ευρώπης αυτόν τον χειμώνα.

Στο ελάχιστο και τα αποθέματα της Ουκρανίας

Σύμφωνα με την Gazprom, τα αποθέματα στην Ουκρανία είναι επίσης στο ελάχιστο, καθώς έχουν υποχωρήσει στα 10,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή 45% λιγότερα από πέρυσι.
Επίσης, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι αρχές στη Γερμανία, η οποία διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες υπόγειες αποθηκευτικές δυνατότητες στην Ευρώπη, ανέφεραν βουτιά του όγκου αποθήκευσης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, αυτή την εβδομάδα ισχυρίστηκε ότι οι προμήθειες της ήταν επαρκείς για να διαρκέσουν αρκετές ακόμη εβδομάδες σε περίπτωση που η Ρωσία σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου προς την ΕΕ εν μέσω εντάσεων για την Ουκρανία.

Μείωση των προμηθειών

Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες είχαν ήδη αρχίσει να μειώνονται στα μέσα του 2021 και η πτώση επιταχύνθηκε στις αρχές του 2022.
Η Gazprom, ωστόσο, επέμενε επανειλημμένα ότι εξακολουθεί να προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμβάσεις.
Παρόλα αυτά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, χαρακτήρισε το Σάββατο (19/2) την πολιτική εφοδιασμού της Gazprom σκόπιμα επιζήμια.
«Η Gazprom προσπαθεί συνειδητά να αποθηκεύσει και να παραδώσει όσο το δυνατόν λιγότερες ποσότητες, ενώ οι τιμές και η ζήτηση εκτοξεύονται», είπε σε ομιλία της στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης