Τελευταία Νέα
Διεθνή

Xάος στο Donbass της Ουκρανίας: Πάνω από 700.000 άμαχοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους - Pushilin: Οδεύουμε προς πόλεμο

Xάος στο Donbass της Ουκρανίας: Πάνω από 700.000 άμαχοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους - Pushilin: Οδεύουμε προς πόλεμο
Iσχυρή έκρηξη έπληξε το κέντρο του Donetsk σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, με τους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας να αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της εκκένωσης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk σχεδιάζουν να στείλουν στη Ρωσία περίπου 700.000 ανθρώπους.
Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιφέρειας αυτής είναι ρωσόφωνοι.
Σε πολλούς έχει ήδη χορηγηθεί η ρωσική υπηκοότητα.
Μάλιστα, τα πρώτα λεωφορεία που μετέφεραν ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από τις ελεγχόμενες από τους αυτονομιστές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας έφτασαν στο Ροστόφ της Ρωσίας αργά την Παρασκευή, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι οι διοικούντες το Ντονέτσκ δεν είναι αυτονομιστές αλλά όργανα της Ρωσίας, κάτι που το Κρεμλίνο διαψεύδει.
Νωρίτερα, ισχυρή έκρηξη έπληξε το κέντρο του Donetsk σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου, αυτό συνέβη μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από το κυβερνητικό κτίριο.
H φωτιά είναι πλέον ορατή στον τόπο της έκρηξης, τα κοντινά κτίρια δεν έχουν υποστεί ζημιές.
Οι αρχές της περιοχής επιβεβαίωσαν τις αναφορές για έκρηξη στο κέντρο του Ντονέτσκ, σημειώνοντας ότι αυτοκίνητο ανατινάχθηκε στο πάρκινγκ του κυβερνητικού κτιρίου.
Την ίδια στιγμή, η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Luhansk (LPR), κάνει λόγο για βομβαρδισμούς από βαρύ ουκρανικό πυροβολικό στο χωριό Σανζαρόβκα.
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας παραβίασαν κατάφωρα το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός, μεταξύ άλλων με τη χρήση βαρέων όπλων», ανέφερε το επίσημο γραφείο του Λουγκάνσκ, προσθέτοντας ότι η Σανζαρόβκα βομβαρδίστηκε από ένα σύστημα πυροβολικού διαμετρήματος 122 mm.
Αργά το βράδυ, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, o επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης "Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk", Denis Pushilin, δήλωσε ότι η κατάσταση στο Donbass οδεύει δυστυχώς προς τον πόλεμο.
«Δυστυχώς, ναι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Pushilin στο ρωσικό κανάλι Russia 24, όταν ρωτήθηκε αν η κατάσταση στο Donbass οδεύει προς έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας.
«Ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεκινήσει μια επίθεση πλήρους κλίμακας.
Όλα είναι απολύτως έτοιμα για αυτό», πρόσθεσε. 

Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, δήλωσε σήμερα ότι αυτό που πρέπει να κάνει το Κίεβο είναι να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με το Donbass και ότι όσο νωρίτερα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο.
Τη δήλωση αυτή έκανε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Λευκορώσο πρόεδρο, Αlexander Lukashenko, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν στην Μόσχα, επισημαίνοντας ότι η εγγύηση για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία και την άρση της έντασης γύρω από αυτή τη χώρα είναι η υλοποίηση των συμφωνιών του Μίνσκ.
«Αυτό που πρέπει να κάνει το Κίεβο είναι να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τους εκπροσώπους του Donbass και να συμφωνήσει τα πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά μέτρα για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης», δήλωσε ο Putin, προσθέτοντας ότι «όσο νωρίτερα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο».
«Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι – αντίθετα – η όξυνση της κατάστασης στο Donbass», δήλωσε ο Putin
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ακολουθήσει μια διαπραγματευτική πορεία με το ΝΑΤΟ σχετικά με τα αιτήματά της για την ασφάλεια, αλλά ότι η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και η Ουάσιγκτον δεν έχουν ακόμη διάθεση να ανταποκριθούν στις βασικές ανησυχίες της Μόσχας 

Εκκένωση περιοχών


Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης των περιοχών κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα, με παιδιά και γυναίκες να μετακινούνται ήδη προς τη Ρωσία.
Ο Putin ανακοίνωσε πως σε κάθε πρόσφυγα θα δοθούν 10.000 ρούβλια.
Σε εκκένωση του Ντονέτσκ κάλεσε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του εκτιμώντας πως οι Ουκρανοί θα εισβάλλουν.
«Όταν ο εχθρός βομβαρδίζει τους οικισμούς, μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή και η υγεία των πολιτών μας. Ως εκ τούτου, από σήμερα 18 Φεβρουαρίου, οργανώθηκε μαζική, κεντρική εκκένωση του πληθυσμού στη Ρωσική Ομοσπονδία με προτεραιότητα σε γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR).
Ο Pushilin πρόσθεσε υπάρχει συμφωνία με τις ρωσικές αρχές και οι εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν τον πληθυσμό είναι έτοιμες στο Ροστόφ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ερωτηθείς για την κατάσταση, εξέφρασε την ανησυχία του, δήλωσε όμως πως δεν μπορεί να ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή.
Η ημέρα ξεκίνησε με βομβαρδισμούς σε περιοχές του Λουγκάνσκ και κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ που ελέγχεται από τους ρωσόφωνους.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια στην Ευρώπη, οι συρράξεις στο Ντονμπάς είναι οι χειρότερες από το 2015, ενώ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 80 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από μονάδες του ουκρανικού Στρατού και αυτονομιστές τις προηγούμενες 24 ώρες, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας.

 

Η ανακοίνωση Pushilin

Ο ηγέτης της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Denis Pushilin, ισχυρίζεται ότι έχει συμφωνία με την κυβέρνηση της ρωσικής περιοχής Ροστόφ για τη φιλοξενία του λαού.
«Αγαπητοί κάτοικοι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ! Συμπατριώτες!
Τους τελευταίους μήνες, παρατηρούμε καθημερινή αύξηση του αριθμού του στρατιωτικού προσωπικού και των φονικών όπλων από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης Smerch και Uragan, εκτοξευτών πυραύλων NLAW, καθώς και Javelins και Stingers σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής.
Σήμερα τα όπλα τους στοχεύουν πολίτες, εμάς και τα παιδιά μας.
Οι ένοπλες δυνάμεις του εχθρού βρίσκονται σε σχηματισμούς μάχης και είναι έτοιμες για τη βίαιη κατάληψη του Ντονμπάς.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky θα δώσει σύντομα εντολή στον στρατό να προχωρήσει στην επίθεση, να εφαρμόσει ένα σχέδιο εισβολής στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.
Κάνω έκκληση σε όλους τους κατοίκους της πολιτείας μας.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, έχοντας εμπειρία στη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων, βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα μάχης, πλήρως ικανές να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό και τις υποδομές.
Ωστόσο, όταν ο εχθρός βομβαρδίζει τους οικισμούς της Δημοκρατίας, μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή και η υγεία των πολιτών μας.
Ως εκ τούτου, από σήμερα, 18 Φεβρουαρίου, οργανώθηκε μια μαζική συγκεντρωτική αναχώρηση του πληθυσμού στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Πρώτα απ 'όλα, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι υπόκεινται σε εκκένωση.
Σας παρακαλούμε να ακούσετε και να πάρετε τη σωστή απόφαση.
Η προσωρινή αναχώρηση θα σώσει τη ζωή και την υγεία εσάς και των αγαπημένων σας.
Σε συμφωνία με την ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι χώροι υποδοχής και φιλοξενίας των πολιτών μας είναι έτοιμοι στην περιοχή του Ροστόφ.
Στους εκτοπισμένους θα παρασχεθούν όλα τα απαραίτητα.
Έχουν δημιουργηθεί όλες οι προϋποθέσεις για γρήγορη μετάβαση στα σημεία ελέγχου.
Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων και των ιδρυμάτων πρέπει να οργανώσουν την αναχώρηση των οικογενειών των εργαζομένων.
Αρχηγείο εδαφικής άμυνας - παροχή μεταφοράς για την εκκένωση αμάχων.
Αγαπητοί συμπατριώτες, σας ζητώ να παραμείνετε ψύχραιμοι και ήρεμοι. Μαζί θα σταθούμε και θα νικήσουμε!

Denis Pushilin,
Επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» 

ΗΠΑ: Κυνικός ελιγμός Ρωσίας οι εκκενώσεις περιοχών του Donbass

"Κυνικό ελιγμό" χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ την ανακοίνωση εκκένωσης περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και τη μεταφορά των πολιτών στη Ρωσία, θεωρώντας ότι εντάσσεται στην προετοιμασία μιας στρατιωτικής επίθεσης από τη Μόσχα.
"Είναι κυνικό και σκληρό να χρησιμοποιείς ανθρώπους σαν πιόνια για να στρέψεις την προσοχή του κόσμου μακριά από το γεγονός ότι η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της ενόψει μιας επίθεσης", είπε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο περιθώριο της Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια.
"Τέτοιες ανακοινώσεις συνιστούν νέα προσπάθεια για να κρύψουν το γεγονός, μέσω ψεμάτων και παραπληροφόρησης, ότι η Ρωσία είναι η επιτιθέμενη πλευρά σε αυτή τη σύγκρουση", πρόσθεσε.
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι θα απομακρυνθούν από την περιοχή αρχικά οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Κατηγορούν το Κίεβο ότι σχεδιάζει εισβολή, έπειτα από τις νέες συγκρούσεις στην περιοχή, κάτι που η Ουκρανία διαψεύδει κατηγορηματικά.
Τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν πλάνα από την επιχείρηση εκκένωσης, όπως παιδιά συγκεντρωμένα στην αυλή ενός ορφανοτροφείου.
Τις τελευταίες 48 ώρες κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης σημειώνονται συγκρούσεις, με τους Ουκρανούς και τους αυτονομιστές να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται. Γύρω στις 18.00 σήμερα, ένα αυτοκίνητο ανατινάχθηκε κοντά στην έδρα της "κυβέρνησης" της αυτοαποκαλούμενης "Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ". 

Επίθεση-προβοκάτσια των Ρώσων καταγγέλλει η Υπηρεσία Πληροφοριών της Ουκρανίας

Λίγο αργότερα όμως η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ουκρανίας υποστήριξε ότι έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχουν τοποθετηθεί εκρηκτικά σε εγκαταστάσεις υποδομής στο Ντόνετσκ που ελέγχεται από τους φιλορώσους αντάρτες.
Τα εκρηκτικά φαίνεται ότι έχουν τοποθετηθεί ως προετοιμασία για μια επίθεση-προβοκάτσια, για την οποία θα κατηγορηθεί η Ουκρανία, πρόσθεσε.
"Αυτά τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές της χώρας μας και να δημιουργήσουν λόγο για να κατηγορηθεί η Ουκρανία για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών", ανέφερε στο Twitter η Διεύθυνση Πληροφοριών του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας.
Επιπλέον, κάλεσε τους κατοίκους του Donetsk να μην εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και να μην χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας Oleksiy Danilov κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προβαίνει σε προκλήσεις στην ανατολική Ουκρανία σε μια προσπάθεια να προκαλέσει τον στρατό της Ουκρανίας να απαντήσει, αλλά η Ουκρανία θα επιμείνει σε ειρηνικούς τρόπους για την εκτόνωση της κρίσης, τόνισε.

 

Παρατηρητές από τη Γαλλία και τη Γερμανία

Το Κίεβο είναι έτοιμο να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να αποκατασταθεί η εκεχειρία στο Donbass και σχεδιάζει μια τριμερή συνάντηση με την ομάδα επαφής αύριο Σάββατο, ανέφερε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης και υπουργός Επανενσωμάτωσης των Προσωρινά Κατεχόμενων Εδαφών, Irina Veresuk.
«Ελπίζουμε ότι μια τέτοια συνάντηση θα γίνει αύριο. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε, είμαστε έτοιμοι για διάλογο, για να κάνουμε τα πάντα ώστε να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός και να μην υποφέρει ο άμαχος πληθυσμός» ανέφερε η Veresuk.
Η Ουκρανία ζήτησε από τη Γερμανία και τη Γαλλία να στείλουν παρατηρητές τους στην αποστολή του ΟΑΣΕ ώστε να κάνουν μια ανεξάρτητη εκτίμηση της κατάσταση στο Donbass, πρόσθεσε.
«Χρειαζόμαστε μια επαλήθευση από ανεξάρτητες πηγές. Για αυτό στραφήκαμε στους εταίρους μας του σχήματος της Νορμανδίας και ζητάμε από τη Γερμανία και τη Γαλλία» να στείλουν εκπροσώπους τους το συντομότερο δυνατόν, εξήγησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης