Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε επιφυλακή για το Donbas το Κρεμλίνο: Εν δυνάμει πολύ επικίνδυνη κατάσταση

Σε επιφυλακή για το Donbas το Κρεμλίνο: Εν δυνάμει πολύ επικίνδυνη κατάσταση
Σε επιφυλακή για τις εξελίξεις στο Donbas βρίσκεται η Ρωσία
Σε επιφυλακή για τις εξελίξεις στο Donbas βρίσκεται η Ρωσία, με το Κρεμλίνο να χαρακτηρίζει την κατάσταση δυνητικά πολύ επικίνδυνη.
«Η Μόσχα είναι ανήσυχη με την κατάσταση στην περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας και η κατάσταση εκεί παρουσιάζεται εν δυνάμει πολύ επικίνδυνη», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Το Κρεμλίνο απέρριψε επίσης τις «αβάσιμες κατηγορίες» από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ ότι δεν αποσύρει τις δυνάμεις του κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, λέγοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να τερματιστούν οι στρατιωτικές ασκήσεις.
Η Μόσχα ανακοίνωσε την Τρίτη μερική αποχώρηση των δυνάμεων, αμβλύνοντας τους φόβους της Δύσης για επικείμενη εισβολή στην Ουκρανία, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δήλωσαν την Τετάρτη ότι η ρωσική στρατιωτική παρουσία εκεί στην πραγματικότητα αυξάνεται, δεν μειώνεται.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Dmitri Peskov δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των μονάδων στις μόνιμες βάσεις τους.
«Είναι σαφές ότι η ομάδα για τις (στρατιωτικές) ασκήσεις δημιουργήθηκε σε πολλές εβδομάδες και είναι φυσικά αδύνατο να αποσυρθεί σε μία μόνο μέρα.
Δεν μπορούν απλώς να απογειωθούν και να πετάξουν μακριά… θέλει χρόνο», ανέφερε ο Peskov.
«Όπως πάντα αβάσιμες κατηγορίες», πρόσθεσε.

Ουκρανία: Νέες επιθέσεις με όλμους στο Donbas καταγγέλλουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές

Για νέες επιθέσεις των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων κάνουν λόγο οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, στο περίφημο Donbas, γεγονότα που συντηρούν την κρίση στην ρωσο-ουκρανική μεθόριο.
Όπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ, η αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Luhansk ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν συνολικά 29 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από μονάδες του ουκρανικού στρατού ενώ φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατηγόρησαν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις πως βομβάρδισαν σήμερα Παρασκευή 18/2 χωριό με πυροβολικό.
Πρόκειται για το δεύτερο 24ωρο που καταγράφονται επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται πως χθες Πέμπτη 17/2, Ουκρανία και φιλορώσοι αυτονομιστές αντάλλαξαν κατηγορίες για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και για την ανταλλαγή πυρών και βομβαρδισμών με όλμους.
Αν και η ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ουκρανών στρατιωτών και φιλορώσων αυτονομιστών είναι κάτι συνηθισμένο τα τελευταία 8 χρόνια, η ένταση των τελευταίων 24ωρων έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή λόγω της αντιπαράθεσης Ρωσίας - Δύσης σχετικά με τις προθέσεις της Μόσχας για εισβολή στην Ουκρανία.

Αποχωρούν οι Ρώσοι

Και ενώ η Δύση εξακολουθεί να επιμένει και να υποστηρίζει πως η Ρωσία λέει ψέματα όσον αφορά την απομάκρυνση των δυνάμεων της από τα σύνορα, υποστηρίζοντας ότι αντίθετα τις ενισχύει, η Μόσχα ανακοίνωσε πως αρκετές μηχανοκίνητες μονάδες πεζικού των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων επέστρεψαν στις βάσεις στους στο Νταγκεστάν και στην Τσετσενία μετά το πέρας των γυμνασίων στα οποία έλαβαν μέρος στην Κριμαία.
Παράλληλα, μεταδίδεται πως τρένο με άρματα μάχης αναχώρησε για τη βάση τους στο Νίζνι Νοβγκορόντ, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου τριάντα φορτηγά με στρατιώτες και εξοπλισμό μονάδων του δυτικού στρατιωτικού τομέα επιστρέφουν στη βάση τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης