Τελευταία Νέα
Διεθνή

To show στην Ουκρανία συνεχίζεται χωρίς ρωσική εισβολή – Οι ΗΠΑ σε υστερία και ο Putin ψυχραιμία – Νέα συνάντηση Blinken - Lavrov

To show στην Ουκρανία συνεχίζεται χωρίς ρωσική εισβολή – Οι ΗΠΑ σε υστερία και ο Putin ψυχραιμία – Νέα συνάντηση Blinken - Lavrov
Η Ρωσία δεν έχει εισβάλει στην Ουκρανία και ούτε πρόκειται να συμβεί.
Σχετικά Άρθρα

To show στην Ουκρανία συνεχίζεται αλλά έως σήμερα και παρά τις αψιμαχίες των αυτονομιστών του Donbass της ανατολικής περιοχής της Ουκρανίας, σύρραξη δεν υπάρχει.
Η Ρωσία δεν έχει εισβάλει στην Ουκρανία και ούτε πρόκειται να συμβεί.
Η περιοχή Donbass της Ουκρανίας με τους ρωσώφωνους αυτονομιστές κατά μια έννοια ελέγχεται από την Ρωσία.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Putin ξεκάθαρα παίζει παιχνίδια τακτικής στα σύνορα με την Ουκρανία με τριπλό στόχο

1)Να επιβληθεί στην περιοχή, υποχρεώνοντας το ΝΑΤΟ να αποσυρθεί ευρύτερα και να ανακοπεί η προς ανατολάς επέκταση της βορειοαντλαντικής συμμαχίας
2)Να διασφαλίσει ότι η περιοχή Donbass θα διατηρήσει το καθεστώς της ημιαυτόνομης κατάστασης
3)Να διασφαλίσει ότι το φυσικό αέριο της Ρωσίας θα συνεχίσει να διοχετεύεται στην Ευρώπη ενώ το LNG το υγροποιημένο φυσικό αέριο... θα σταματήσει να τροφοδοτεί την Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ τρομοκρατούν τον πλανήτη με τον Biden τον αμερικανό Πρόεδρο μετά το φιάσκο των ημερομηνιών περί ρωσικής εισβολής… να αναφέρει ότι αισθάνεται… ότι θα υπάρξει ρωσική κίνηση τις προσεχείς ημέρες.
Μετά το φιάσκο της CIA των μυστικών υπηρεσιών που παρουσίαζαν ημερομηνίες εισβολής με αποκορύφωμα την 16η Φεβρουαρίου… και την Ουκρανία… να λοιδορεί τις ΗΠΑ για τον πανικό που διοχετεύει διεθνώς… τελικά θα υπάρξει νέα συνάντηση προς το τέλος της άλλης εβδομάδας μεταξύ των υπουργών εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας…

Τι συνέβη;

Μετά από μια δύσκολη ημέρα με τον δείκτη S&P 500 να κλείνει με απώλειες 2% και ο Nasdaq να υποχωρεί έως και 3% εν μέσω έντασης στην Ουκρανία και αναφορών ότι υπάρχει κλιμάκωση και βομβαρδισμοί στον Donbass… τελικά το State Dept ανακοίνωσε ότι η Ρωσία απάντησε στην πρόταση των ΗΠΑ για συνάντηση μεταξύ Blinken και Lavrov στην Ευρώπη με προτεινόμενες ημερομηνίες για τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, και οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν «υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Α. Blinken σημείωσε στις παρατηρήσεις του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι ο μόνος υπεύθυνος τρόπος επίλυσης αυτής της κρίσης είναι μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου, είχε προτείνει να συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Lavrov στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα.
Οι αμερικανοί επίσης τόνισαν ότι «εάν εισβάλουν τις επόμενες ημέρες, θα καταστήσει σαφές ότι δεν θα θέλουν διπλωματική λύση».

Η Ρωσία παίζει την Δύση και τους αμερικανούς

Εάν ο Ρώσος Πρόεδρος Putin ήθελε πραγματικά να εισβάλει στην περιοχή Donbass της Ουκρανίας θα το είχε κάνει μέχρι τώρα, η Ρωσία ξέρει καλύτερα από το πώς να αποτρέψει κρίση στην ρωσική οικονομία.
Η διπλωματία θα κερδίσει και θα καταλήξει να πάρει αυτό που θέλει η Ρωσία»...

Η Ρωσία επιμένει δεν σχεδιάζει επίθεση

Η Ρωσία ανέφερε στις ΗΠΑ στην επίσημη απάντησή της ότι δεν σκοπεύει να επιτεθεί στην Ουκρανία τονίζοντας ότι όλα αυτά είναι «υστερία» και προπαγάνδα των ΗΠΑ.
Ο αμερικανικός Πρόεδρος Biden θα μιλήσει με συμμάχους του ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 2022 για την κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία.

Τι προηγήθηκε;

Την άποψη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden.
Μετά το φιάσκο των αμερικανών και της CIA, που έδιναν ημερομηνία εισβολής 16 Φεβρουαρίου, η οποία προφανώς διαψεύστηκε... ο αμερικανικός Πρόεδρος Biden ανέφερε ότι έχει την αίσθηση ότι τις προσεχείς ημέρες οι Ρώσοι θα εισβάλουν στην Ουκρανία στην περιοχή Donbass.
«Ναι. Έχω την αίσθηση ότι θα συμβεί τις επόμενες μέρες...» υποστήριξε ο αμερικανός Πρόεδρος, που πλέον δεν στηρίζεται στις μυστικές υπηρεσίες, αλλά στην αίσθηση ότι... θα υπάρξει εισβολή.

 Όπως ανέφερε μέσω Twitter η διαπιστευμένη δημοσιογράφος του CNN στον Λευκό Οίκο, Natasha Bertrand, ο πρόεδρος Biden δήλωσε πως «κάθε ένδειξη που διαθέτουμε, είναι ότι προετοιμάζονται να μπουν στην Ουκρανία, να επιτεθούν στην Ουκρανία».

Πάντα κατά την ίδια πηγή, ο Biden είπε ακόμη πως η αίσθησή του είναι πως η επίθεση θα εκδηλωθεί «τις επόμενες μέρες», αποφεύγοντας -κατά τα φαινόμενα- αυτή τη φορά να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως δεν σχεδιάζει να επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken.
Όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση στην Ουκρανία «τις επόμενες ημέρες», υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για την εισβολή στη γειτονική της χώρας, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια ψεύτικη ή και αληθινή επίθεση με χημικά όπλα.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι νωρίτερα σήμερα έστειλε επιστολή στον Ρώσο ομόλογό του, τον Lavrov, προτείνοντάς του να συναντηθούν στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα.
Ο Blinken κάλεσε επίσης τη Ρωσία να δηλώσει σαφώς και κατηγορηματικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία.

Και όλα αυτά τη στιγμή παρά τις επίσημες ανακοινώσεις της Ρωσίας, που τηρεί ψύχραιμη στάση, ότι στρατεύματα της αναχωρούν από τη μεθόριο με την Ουκρανία για τις βάσεις τους.

Απάντηση της Μόσχας στην Ουάσινγκτον

Σε κείμενο, έκτασης 11 σελίδων, της γραπτής απάντησης που δίνει η Ρωσία στις προτάσεις των ΗΠΑ για τα ζητήματα ασφαλείας, επισημαίνεται ότι όχι μόνο δεν υφίσταται καμία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά ούτε σχεδιάζεται.
«Καμία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για την οποία μιλούν από το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους σε επίσημο επίπεδο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, δεν υφίσταται και δεν σχεδιάζεται, ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί περί "ευθύνης της Ρωσίας για την κλιμάκωση" δεν μπορεί να αξιολογηθούν διαφορετικά, παρά σαν απόπειρα να ασκηθούν πιέσεις και να υποτιμηθούν οι προτάσεις τις Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας», αναφέρεται στο κείμενο.
Η Μόσχα στην απάντηση της γράφει ότι «η αναφορά στο πλαίσιο αυτό στις δεσμεύσεις της Ρωσίας ως προς το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 δεν έχει καμία σχέση με την ενδοουκρανική διένεξη και δεν επεκτείνεται στις δεσμεύσεις, που υπήρξαν αποτέλεσμα εσωτερικών παραγόντων», όπως και ότι «η απώλεια της εδαφικής ακεραιότητας από το ουκρανικό κράτος, είναι αποτέλεσμα ενδογενών εξελίξεων».
Απορρίπτει επίσης τις κατηγορίες που διατυπώνονται κατά της Ρωσίας στην αμερικανική απάντηση (στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας) ότι «κατέλαβε την Κριμαία», τονίζοντας ότι «στο 2014 στο Κίεβο έγινε κρατικό πραξικόπημα» και πως το ζήτημα της Κριμαίας έχει κλείσει.
Αναφερόμενη στο ζήτημα της δυνητικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα δηλώνει στην απάντηση της ότι «σε περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα δημιουργηθεί μια πραγματική απειλή, βάσει της οποίας το Κίεβο θα επιχειρήσει με στρατιωτικά μέσα να πάρει πίσω την Κριμαία, να εμπλέξει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, με βάση το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, σε μια απευθείας ένοπλη σύγκρουση με την Ρωσία με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται».
Η Μόσχα προτείνει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία τα εξής βήματα: να αναγκασθεί το Κίεβο να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων, να διακοπούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, να αποσυρθούν όλοι οι δυτικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές, να μην συμμετέχουν οι χώρες του ΝΑΤΟ σε κοινές ασκήσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, και να αποσυρθούν εκτός του ουκρανικού εδάφους όλα τα ξένα όπλα που είχαν προηγουμένως παραδοθεί στο Κίεβο.
Χαρακτηριστική είναι επίσης η χθεσινή δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova, για τη στάση των δυτικών μέσων ενημέρωσης όσον αφορά τη διασπορά φημών περί επικείμενης εισβολής στην Ουκρανία. 
«Θα ήθελα να ζητήσω από τα αμερικανικά και βρετανικά μέσα παραπληροφόρησης Bloomberg, The New York Times και The Sun να δημοσιεύσουν το πρόγραμμα για τις επερχόμενες εισβολές μας μέσα στην χρονιά. 
Θα ήθελα να σχεδιάσω τις διακοπές μου». 
Σε κάθε περίπτωση, μαίνεται ο πόλεμος της προπαγάνδας, με τους φιλορώσους αντάρτες στο Donbass να καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν πυρά από Ουκρανούς στρατιώτες, κάτι που διέψευσε το Κίεβο, το οποίο υποστηρίζει πως αν και οι ουκρανικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση, δεν απάντησαν. 
Σημειώνεται πως όλο το προηγούμενο διάστημα, η μεν Δύση προειδοποιούσε για ένα σενάριο προβοκάτσιας (false flag) από την πλευρά της Ρωσίας προκειμένου να δικαιολογήσει μια πιθανή εισβολή της στην Ουκρανία, η δε Ρωσία απέρριπτε κατηγορηματικά κάθε σενάριο εισβολής, εκτός και αν - όπως προειδοποιούσε -, η Ουκρανία επιχειρούσε κάποιου είδους επίθεση κατά των φιλορώσων στο Donbass. 
Και όλα αυτά τη στιγμή που παρά τις επίσημες ανακοινώσεις της Ρωσίας ότι στρατεύματα της αναχωρούν από τη μεθόριο με την Ουκρανία για τις βάσεις τους, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία επιμένουν για τον κίνδυνο μιας εισβολής, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι ψεύδεται, καθώς όχι μόνο δεν μείωσε αλλά αύξησε τις στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία. 
Σε κάθε περίπτωση, παρατηρητές του ΟΑΣΕ επιβεβαίωσαν την ανταλλαγή πυρών, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για βομβαρδισμούς κοντά στο αεροδρόμιο του Donetsk και για επίθεση με όλμους σε νηπιαγωγείο στο Luhansk, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για τρεις τραυματίες.

«Eικόνες» από δορυφόρο επιστρατεύουν οι ΗΠΑ

Λίγα 24ωρα μετά τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου ότι έχει αποσύρει στρατιωτικές δυνάμεις από τα σύνορα με την Ουκρανία και την προσαρτημένη στη Ρωσία, Κριμαία, η Ουάσινγκτον προτάσσει με φωτογραφικά «ντοκουμέντα» τη θέση ότι η Μόσχα αρέσκεται απλά σε ψευδείς ειδήσεις, με τις οποίες ενδεχομένως, όπως λέει, να πραγματοποιήσει εισβολή.
Η Δύση επιμένει ότι η ρωσική εισβολή είναι θέμα ωρών.
Οι τελευταίες δορυφορικές εικόνες που παρουσιάζονται από την αμερικανική υπηρεσία τεχνολογίας Maxar υποτίθεται πως δείχνουν μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική δραστηριότητα από μέρους της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία, κάτι που δεν συνιστά βήμα αποκλιμάκωσης. 
rwsia.webp
russia3.webp
Τον «άξονα εισβολής» της Ρωσίας στην Ουκρανία απεικονίζουν οι Βρετανοί 


Χάρτη με τις πιθανολογούμενες κινήσεις του ρωσικού στρατού σε περίπτωση που ο Vladimir Putin αποφασίσει εισβολή στην Ουκρανία δημοσίευσε μέσω Twitter το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.
Με τον τίτλο να αναφέρεται σε «πιθανό άξονα εισβολής του Προέδρου Putin», ο χάρτης δείχνει ενδεχόμενες κινήσεις των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων σε δύο φάσεις.
Η πρώτη φάση θα μπορούσε να περιλαμβάνει εισβολή επί ουκρανικού εδάφους από επτά διαφορετικές κατευθύνσεις: δύο από βόρεια της Ουκρανίας, δηλαδή από το έδαφος της Λευκορωσίας, μία από τα βορειοανατολικά σύνορα με τη Ρωσία, μία από τα ανατολικά κοντά στο Χάρκοβο, δύο ακόμα πιθανά σημεία εισβολής στα νοτιοανατολικά με πορεία είτε βορείως είτε νοτίως του Ντονμπάς και ένα ακόμα σημείο με εκκίνηση την Κριμαία στο νότο.
Στη δεύτερη φάση πιθανολογείται περαιτέρω κατάληψη προς τη δυτική Ουκρανία με ορμητήρια είτε το Ντνίπρο είτε την Κριμαία. 

Πρακτορείο Interfax: Η Ρωσία έχει αποσύρει στρατεύματα από την Κριμαία

Παράλληλα, ορισμένα από τα ρωσικά στρατεύματα που συμμετείχαν σε ασκήσεις στην Κριμαία, τη χερσόνησο που η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, επέστρεψαν στη βάση τους στην Τσετσενία, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η Ρωσία δήλωσε προ ημερών ότι κάποιοι στρατιώτες της επέστρεφαν στις βάσεις τους αφότου ολοκλήρωσαν ασκήσεις σε περιοχές κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υποστήριξαν ότι η Μόσχα είχε στείλει νέες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.
Το ρωσικό πρακτορείο είχε μεταδώσει από τις 15 Φεβρουαρίου ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις ολοκληρώθηκαν και σταδιακά τα τεθωρακισμένα επιστρέφουν στις βάσεις τους.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε σήμερα πως υπάρχει πλέον κάθε ένδειξη ότι η Ρωσία σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο λέει ότι οBiden υποδαυλίζει την ένταση με τις δηλώσεις του.

Η Ρωσία απέλασε υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής πρεσβείας 

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία προχώρησε στην απέλαση του επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, Bart Gorman. 
«Ο Bart Gorman ήταν ο δεύτερος υψηλότερος αξιωματούχος στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα μετά τον Πρέσβη και βασικό μέλος της ανώτερης ηγετικής ομάδας της Πρεσβείας» υπογράμμισε η πρεσβεία, κάνοντας λόγο για παράλογη δίωξη, καθώς η βίζα του δεν έχει λήξει και ο χρόνος παραμονής του στη χώρα δεν έχει ξεπεράσει τα τρία χρόνια. 
Μάλιστα, οι ΗΠΑ απειλούν με αντίποινα. «Η δράση της Ρωσίας κατά του Gorman ήταν απρόκλητη και την εκλαμβάνουμε ως βήμα κλιμάκωσης και εξετάζουμε την απάντησή μας. Η παραμονή του Gorman δεν είχε τελειώσει, είχε έγκυρη βίζα και βρισκόταν στη Ρωσία λιγότερο από τρία χρόνια» πρόσθεσε αναφέρεται στην ανακοίνωση. 
Η αμερικανική διπλωματική αποστολή κάλεσε τη Ρωσία «να τερματίσει τις αβάσιμες απελάσεις των διπλωματών και του προσωπικού των ΗΠΑ και να εργαστεί παραγωγικά για την ανοικοδόμηση των αποστολών μας».  

Πυρά στην ανατολική Ουκρανία - Κλιμακώνεται η ένταση 

Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία παραμένει τεταμένη, γεγονός που προκαλεί νέο συναγερμό στη διεθνή κοινότητα για τις εξελίξεις στην ουκρανική μεθόριο.
Αρχικά φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατήγγειλαν πως δέχθηκαν πυρά από δυνάμεις του ουκρανικού στρατού.
Αν και το Κίεβο έσπευσε να διαψεύσει την πληροφορία αυτή, φιλορώσοι αυτονομιστές είπαν ότι Ουκρανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον της περιοχής που ελέγχουν, τέσσερις φορές μέσα σε διάστημα 24 ωρών.
Όπως είπαν, προσπαθούν να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν θύματα, ενώ δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο σοβαρά είναι αυτά τα περιστατικά.
Εκπρόσωποι της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όλμους, εκτοξευτήρες ρουκετών και πολυβόλα σε τέσσερα ξεχωριστά περιστατικά σήμερα Πέμπτη 17/2.
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν παραβιάσει κατάφωρα το καθεστώς εκεχειρίας χρησιμοποιώντας βαρέα όπλα τα οποία, βάσει των συμφωνιών του Μινσκ, θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί» αναφέρει η ανακοίνωση ενώ και η λαϊκή πολιτοφυλακή της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk ανακοίνωσε ότι μονάδες της απάντησαν σε πυρά που δέχθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας.
«Προκειμένου να προστατεύσουμε τον άμαχο πληθυσμό, οι υπερασπιστές μας αναγκάστηκαν να απαντήσουν στα πυρά (…)
Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα ή ζημιές στις πολιτικές υποδομές» επισήμανε εκπρόσωπος των αυτονομιστών.
Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για βομβαρδισμούς κοντά στο αεροδρόμιο της Donetsk και για επίθεση με όλμους σε νηπιαγωγείο στο Luhansk.

222_9.jpg

Σπίθα ή προβοκάτσια;

Τέτοιου είδους περιστατικά έχουν σημειωθεί πολλές φορές τα τελευταία οκτώ χρόνια μεταξύ Ουκρανών στρατιωτών και φιλορώσων αυτονομιστών, αλλά είναι προφανές πως οι καταγγελίες αυτές έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα δεδομένης της έντασης που καταγράφεται στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.
Όλες τις προηγούμενες ημέρες η Δύση προειδοποιούσε για πιθανή προβοκάτσια που θα δικαιολογούσε μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ και η Ρωσία έχει διαμηνύσει πως δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να προχωρήσει σε επίθεση στην Ουκρανία, εκτός και εάν ο ουκρανικός στρατός επιτεθεί κατά των φιλορώσων αυτονομιστών, παραβιάζοντας τις συνθήκες του Μινσκ. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης