Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη εμπλοκή ρωσικών και αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τη Συρία

Επικίνδυνη εμπλοκή ρωσικών και αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τη Συρία

H πιθανότητα εναέριας εμπλοκής μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων πάνω από τη Συρία ενέχει πολύ περισσότερους κινδύνους να οδηγήσει σε πόλεμο.

Σχετικά Άρθρα

Ενώ παραμένει η πολεμική ρητορική μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ουκρανία – με το μεγαλύτερο μέρος αυτής τη ρητορικής να προέρχεται από τον Λευκό Οίκο – υπήρξε ένα επεισόδιο οριακής εμπλοκής μεταξύ ρωσικών και αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τη Συρία.
Το CNN αποκάλυψε, επικαλούμενο στρατιωτικούς αξιωματούχους ότι αμερικανικά αεροπλάνα προειδοποίησαν τα ρωσικά μαχητικά όταν πέταξαν κοντά σε αμερικανικές βάσεις στη Συρία. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, "αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη και άλλα αεροσκάφη του συνασπισμού συνόδευσαν τρία ρωσικά αεροσκάφη στην ανατολική Συρία όταν οι Ρώσοι πέταξαν στον εναέριο χώρο που ελέγχεται από τον συνασπισμό, σύμφωνα με δύο αμερικανούς αξιωματούχους με άμεση γνώση του συμβάντος".
Η Ρωσία αναγνωρίζει τον εν λόγω εναέριο χώρο ως χώρο που ανήκει επίσημα στη κυριαρχία της συριακής κυβέρνησης, αν και τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στην περιοχή ελέγχουν επί του παρόντος αυτή τη βορειοανατολική ζώνη, υποστηρίζοντας παράλληλα δυνάμεις που βρίσκονται υπό την κουρδική ηγεσία του SDF.
Το CNN έδωσε κι άλλες λεπτομέρειες για το περιστατικό αναφέροντας ότι "ένα ρωσικό φορτηγό αεροσκάφος, συνοδευόμενο από δύο βομβαρδιστικά Tu-22 Backfire, πέταξαν στην αποκαλούμενη Περιοχή Ασφαλείας της Ανατολικής Συρίας, χωρίς να προειδοποιήσουν προηγουμένως τον συνασπισμό με επικεφαλής τις ΗΠΑ που κινείται στην περιοχή". Συνήθως κάθε πλευρά προειδοποιεί την άλλη όταν επιχειρεί τέτοιες προχωρημένες πτήσεις για να μην υπάρξει περίπτωση εμπλοκής, και οι ΗΠΑ και η Ρωσία το κάνουν συχνά ια να αποφύγουν μια ακούσια σύγκρουση, ειδικά σε μέρη όπως το Ιντλίμπ, όπου οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ εισέβαλαν πρόσφατα στο κρησφύγετο του επικεφαλής του ISIS.
Στο συγκεκριμένο περιστατικό όμως αναφέρθηκε ότι τα αμερικανικά F-16 συνόδευσαν για λίγο τα ρωσικά αεροσκάφη μακριά από την περιοχή. Το CNN σημείωσε περαιτέρω ότι «Αν και το περιστατικό δεν θεωρήθηκε απειλητικό, οι Ρώσοι επανέλαβαν τη δράση αυτή περίπου έξι ώρες αργότερα, όταν άλλο φορτηγό αεροσκάφος τους και ένα ρωσικό στρατιωτικό τζετ πέρασαν μέσα από την ίδια περιοχή».
Από την άλλη πλευρά βέβαια ο στρατός έχει προσκληθεί επίσημα από τη συριακή κυβέρνηση και επιχειρεί εκεί και όχι των ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό αμέεσως μετά το συγκεκριμένο περιστατικό, σε μια εξαιρετικά συμβολική χειρονομία προκειμένου να αποσταλεί μήνυμα προς την Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος της Συρίας Bashar al-Assad και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu - ο οποίος είχε βρεθεί στη Συρία για να επιθεωρήσουν τα γυμνάσια του ρωσικού στόλου ρωσικές αγκάλιασαν ο ένας τον άλλον...
Για χρόνια, ρωσικές και αμερικανικές νηοπομπές έχουν εμπλακεί σε επεισόδια έντασης, μερικές φορές εμποδίζοντας τις κινήσεις του άλλου και αυτή τη στιγμή και οι δύο χώρες διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια στη Μέση Ανατολή.
Είναι ευρέως αποδεκτό, ωστόσο, ότι η πιθανότητα εναέριας εμπλοκής μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων πάνω από τη Συρία ενέχει πολύ περισσότερους κινδύνους να οδηγήσει σε πόλεμο.

Και δεύτερο περιστατικό που ανακοινώθηκε με καθυστέρηση

Σε δεύτερο περισταστικό που ανακονώθηκε με καθυστέρηση τριών ημερών από το ίδιο το Πεντάγωνο, ρωσικό αεροσκάφος πλησίασε σε μικρή απόσταση τρία αμερικανικά μαχητικά στη Μεσόγειο.
Υπήρξαν τρία ξεχωριστά επεισόδια κατά τα οποία το ρωσικό μαχητικό πλησίασε τα τρία αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας P-8A ενώ πετούσαν σε διεθνή εναέριο χώρο, στη Μεσόγειο.
"Μολονότι κανείς δεν τραυματίστηκε, τέτοιες αλληλεπιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένους υπολογισμούς και λάθη με επικίνδυνα επακόλουθα" σχολίασε ο πλοίαρχος Μάικ Κάφκα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι σε μία περίπτωση το ρωσικό αεροσκάφος πλησίασε σε απόσταση μερικών ποδών τα αμερικανικά.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης