Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιστροφή σε θετικό έδαφος για τη Wall μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed - Στο +0,3% ο S&P 500, o Nasdaq -0,1%

Επιστροφή σε θετικό έδαφος για τη Wall μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed - Στο +0,3% ο S&P 500, o Nasdaq -0,1%

Θετικά πρόσημα στη Wall λόγω πιθανής σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας…

Σε θετική περιοχή επέστρεψαν οι δείκτες στη Wall Street μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της και παρά την τεταμένη ατμόσφαιρα και το οξύ γεωπολιτικό ρίσκο που συνιστά η διαμορφωθείσα κατάσταση στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν πειστεί για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ωστόσο η αγορά αποτιμά θετικά το γεγονός πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θέλει να προχωρήσει σύντομα στην σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής με αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό, αλλά και να ξεκινήσει τη συρρίκνωση του ισολογισμού της που μεγεθύνθηκε όταν ξέσπασε η πανδημική κρίση.
Σε αυτό το πλαίσιο, δείκτης Dow Jones σημειώνει άνοδο  +0,6%, στις 34.955 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 βρίσκεται στο +0,3%, στις 4.480 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει οριακές μεταβολές, στις 14.130 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, υποχωρεί στις 26 μονάδες.
 
Στα μάκρο της ημέρας, έτοιμη και αποφασισμένη να προβεί σε επιθετική τιθάσευση του πληθωρισμού εμφανίζεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής βάσει των πρακτικών από τη συνάντηση της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (25-26 Ιανουαρίου) που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι της Fed προέκριναν την αύξηση των επιτοκίων και την «απόρριψη» των ομολόγων τρισεκατομμυρίων δολαρίων τα οποία είναι εγγεγραμμένα στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας.
Την ίδια στιγμή, άλμα σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, μετά την βουτιά που κατέγραψαν στο τέλος του 2021 λόγω της μετάλλαξης όμικρον.
Ειδικότερα, η αξία των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε 3,8% τον Ιανουάριο μετά την πτώση του Δεκεμβρίου κατά 2,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Παράλληλα, η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,2% μετά την αναθεωρημένη πτώση του Δεκεμβρίου κατά 0,1%, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve.
Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021 η παραγωγή αυξήθηκε 2,5%.
Η συνολική βιομηχανική παραγωγή, που περιλαμβάνει τον εξορυκτικό κλάδο και την παραγωγή από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, σκαρφάλωσε 1,4% τον Ιανουάριο μετά την πτώση του προηγούμενου μήνα κατά 0,1%. 

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Επιστρέφει η νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με τις ενδείξεις για αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο 0,1% στις 15.396 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,1% στις 7.603 μονάδες.
Στις 6.964 μονάδες με οριακή μεταβολή διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έμεινε αμετάβλητος στις 26.970 μονάδες.
αφδαφδαφδαφαδ.JPG
Στα μάκρο, άνοδο 7,8% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο 2021 σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Για τον Δεκέμβριο του 2021, η βιομηχανική παραγωγή σε μηνιαία βάση αυξήθηκε 1,2% έναντι αύξησης 2,3% τον Νοέμβριο του 2021.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση 0,3%.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 8,2% σε σχέση με το 2020.
Οι χώρες με τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην ΕΕ για τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν η Ιρλανδία (+10,3%), Λιθουανία (+6,2%) και Λουξεμβούργο (+5,1).
Αντίθετα, τη μεγαλύτερη συρρίκνωση κατέγραψαν η Τσεχία (-2,9%), η Αυστρία (-1,1%) και η Ιταλία (-1%).

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης