Τελευταία Νέα
Διεθνή

Villeroy (ΕΚΤ): Οι αγορές ομολόγων μπορεί να τελειώσουν το γ' τρίμηνο του 2022, χωρίς αύξηση επιτοκίων

Villeroy (ΕΚΤ): Οι αγορές ομολόγων μπορεί να τελειώσουν το γ' τρίμηνο του 2022, χωρίς αύξηση επιτοκίων
Η ΕΚΤ πρέπει να κρατήσει όλες τις επιλογές της ανοιχτέες δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κρατήσει όλες τις επιλογές της ανοιχτές σε ότι αφορά τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, εξαιτίας της αβεβαιότητας που υπάρχει όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Francois Villeroy de Galhau.
Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω των αυξανόμενων πληθωριστικών κινδύνων, η κεντρική τράπεζα του ευρώ άνοιξε την πόρτα για μια αύξηση των επιτοκίων της αργότερα φέτος, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα αποφανθεί κατά τη συνεδρίασή της στις 10 Μαρτίου για τον ρυθμό μείωσης των αγορών ομολόγων.
Σε ομιλία του στο London School of Economics, ο Villeroy τόνισε ότι θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος μεταξύ του τερματισμού των υπέρμετρων αγορών ομολόγων επί εποχής πανδημίας και του τερματισμού του παραδοσιακού Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων της ΕΚΤ, το οποίο -όπως τόνισε- θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας τόνισε, επίσης, ότι η διασύνδεση του τερματισμού του προγράμματος αγοράς ομολόγων και των αυξήσεων των επιτοκίων θα μπορούσε να αμβλυνθεί, εάν η ΕΚΤ "αφαιρέσει” από τις προβλέψεις της τη διατύπωση ότι μια αύξηση θα μπορούσε να ακολουθήσει "αμέσως” μετά.
"Θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε περισσότερο χρόνο και να εξετάσουμε τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού πριν αποφασίσουμε το χρονοδιάγραμμα αύξησης των επιτοκίων - μια απόφαση που ούτως ή άλλως δεν χρειάζεται να λάβουμε πριν τη συνεδρίαση του Ιουνίου”, τόνισε ο Villeroy.
"Οποιεσδήποτε εικασίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι πρόωρες στην παρούσα φάση”, πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας.
Ο Villeroy αντέκρουσε, επίσης, τις φήμες της αγοράς ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να "παγώσει” ή να καθυστερήσει τις αυξήσεις επιτοκίων μετά την επιστροφή τους σε θετικό έδαφος, λέγοντας ότι δεν υπάρχει "προκαθορισμένη πορεία”, αν και σημείωσε ότι είναι πιθανό αυτό το ενδεχόμενο.
Όσον αφορά τον κίνδυνο μιας "αδικαιολόγησης” εκτίναξης των spreads μεταξύ των ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ενεργοποιήσει εκ νέου, εφόσον χρειαστεί, το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που εφάρμοσε εν μέσω πανδημίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης