Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βλέπει κίνδυνο κραχ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βλέπει κίνδυνο κραχ
Ενισχύονται  οι κίνδυνοι αστάθειας λόγω της ουκρανικής  κρίσης και του ανοδικού πληθωρισμού.
Σχετικά Άρθρα
Νευρικότητα και μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών στις χρηματοπιστωτικές αγορές ενδέχεται να προκαλέσουν οι φόβοι για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επεσήμανε η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της ΕΕ (ESMA).
Ο οξύς κίνδυνος διόρθωσης της αγοράς μπορεί να επιδεινωθεί από γεωπολιτικές εντάσεις, σημειώνει στην έκθεσή της η ESMA.
«Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη προκαλούν νευρικότητα στην αγορά», τονίζει η αρχή. «Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο περαιτέρω κρίσεων αστάθειας, ειδικά σε τομείς όπως η ενέργεια και τα εμπορεύματα».
Η ESMA έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για ενδεχόμενο κραχ στις χρηματοπιστωτικές αγορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεν διστάζει να προσθέσει πλέον στις ανησυχίες της την αύξηση του πληθωρισμού και τις πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων.
Στην τελευταία έκθεσή της για τις τάσεις και τους κινδύνους, η αρχή πρόσθεσε επίσης για πρώτη φορά τον περιβαλλοντικό κίνδυνο ως κατηγορία και τόνισε τον κίνδυνο μιας πιθανής «πράσινης φούσκας».
Καθώς οι επενδυτές συνωστίζονται σε φιλικά προς το κλίμα αμοιβαία κεφάλαια και ομόλογα, η ESMA τόνισε ότι «παραμένουν οι ανησυχίες για πιθανή υπερτίμηση πράσινων περιουσιακών στοιχείων».
Η αρχή της αγοράς ανησυχεί επίσης μήπως οι μικροεπενδυτές τοποθετούν τα χρήματά τους σε ριψοκίνδυνες επενδύσεις. Παραδείγματος χάριν, η συνολική αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων έφτασε σε νέα ρεκόρ (2,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ τον Νοέμβριο), πριν πέσει κάτω από τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο.
«Η ESMA εξακολουθεί να ανησυχεί για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν μικροεπενδυτές που αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία με προσδοκίες σημαντικής αύξησης των τιμών και χωρίς να συνειδητοποιούν τους υψηλούς κινδύνους που εμπεριέχονται», υπογράμμισε η Verena Ross, πρόεδρος της αρχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης