Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλείνουν την πρεσβεία στο Κίεβο οι ΗΠΑ - Σε συνομιλίες Μόσχα και ΟΑΣΕ, σε πανικό οι Ουκρανοί

Κλείνουν την πρεσβεία στο Κίεβο οι ΗΠΑ - Σε συνομιλίες Μόσχα και ΟΑΣΕ, σε πανικό οι Ουκρανοί
Η Ρωσία απαιτεί να μην επιτραπεί ποτέ στην Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
Να κλείσει η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο διέταξε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Antony Blinken, ζητώντας από το προσωπικό της πρεσβείας να μετεγκατασταθεί στο Lviv, μια πόλη στη δυτική Ουκρανία, επικαλούμενος τη «δραματική επιτάχυνση της συσσώρευσης ρωσικών δυνάμεων» στα σύνορα της Ουκρανίας.
«Βρισκόμαστε στη διαδικασία της προσωρινής μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων της Πρεσβείας μας στην Ουκρανία από το Κίεβο στο Lviv λόγω της δραματικής συσσώρευσης ρωσικών δυνάμεων», δήλωσε ο Blinken.
«Έχω διατάξει αυτά τα μέτρα για έναν λόγο - την ασφάλεια του προσωπικού μας - και προτρέπουμε σθεναρά τους εναπομείναντες αμερικανούς πολίτες στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως», είπε ο Blinken.

Ο άτυπος "διάλογος" με τη Ρωσία

Η ανακοίνωση ήρθε αρκετές ώρες μετά τις αναφορές ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov πρότεινε στον Πρόεδρο Vladimir Putin να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία η Μόσχα για να λάβει παραχωρήσεις από τη Δύση, αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να συμβεί «ανά πάσα στιγμή».
Το Reuters ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο Lavrov είπε στον Putin ότι το Κρεμλίνο θα πρέπει να αναζητήσει μια διπλωματική οδό για την εξασφάλιση των εγγυήσεων ασφαλείας που ζήτησε, καθώς οι εντάσεις αυξάνονται για τη στρατιωτική του δραστηριότητα στα ουκρανικά σύνορα.
Η Ρωσία απαιτεί να μην επιτραπεί ποτέ στην Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και έχει δηλώσει ότι θέλει ο οργανισμός να ανακόψει την παρουσία του στην Ανατολική Ευρώπη.

Σε συνομιλίες Μόσχα και ΟΑΣΕ

Πάντως σήμερα, 15 Φεβρουαρίου 2022, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Zbigniew Rau — ο σημερινός πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη — πρόκειται να συγκαλέσει συνομιλίες στη Μόσχα μεταξύ του Lavrov και του ασκούντος την προεδρία του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, Mikko Kinnunen.
Η Ουκρανία υπέβαλε την Κυριακή αίτημα για συνάντηση με τη Ρωσία στο πλαίσιο του Συμφώνου της Βιέννης — μια συνθήκη που υπογράφηκε από 56 κράτη μέλη με στόχο τη διατήρηση της στρατιωτικής διαφάνειας σε όλη την Ευρώπη.
Υπολογίζεται ότι 30.000 Ρώσοι στρατιώτες συμμετέχουν επί του παρόντος σε ένα πρόγραμμα στρατιωτικών ασκήσεων διάρκειας 10 ημερών με τη γειτονική Λευκορωσία, η οποία μοιράζεται επίσης σύνορα με την Ουκρανία.
Οι ασκήσεις, οι οποίες θεωρούνται ευρέως ως επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία, πραγματοποιούνται καθώς περισσότεροι από 100.000 στρατιώτες, άρματα μάχης, πύραυλοι και ακόμη και προμήθειες φρέσκου αίματος έχουν μεταφερθεί στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.
Η Μόσχα επέμεινε ότι δεν έχει σχέδια να εισβάλει στην Ουκρανία.

Σε πανικό οι Ουκρανοί

Η Ουκρανία κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι της προκάλεσε θαλάσσιο αποκλεισμό, σύμφωνα με το BBC, με αξιωματούχους να λένε ότι η Θάλασσα του Αζόφ και η Μαύρη Θάλασσα έχουν αποκλειστεί από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν ναυτικές ασκήσεις αυτή την εβδομάδα.
Μιλώντας στο CNBC τη Δευτέρα, ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Vadym Prystaiko, είπε ότι υπήρχαν πληροφορίες που υποδήλωναν μια ρωσική εισβολή την Τετάρτη, 16/2.
«Αυτό δημοσιοποιείται ειδικά για να πούμε στον επιτιθέμενο ότι γνωρίζουμε για τα σχέδια, και αν δεν συμβούν, θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι το κοινό γνώριζε ήδη ότι σχεδιάζουν κάτι», είπε.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπήρχαν επίσης πληροφορίες που υπονοούσαν εναλλακτικά χρονοδιαγράμματα εισβολής.

Η Γερμανία έδωσε εντολή εκκένωσης της πρεσβείας στην Ουκρανία

Η κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας κλιμακώνεται, αλλά η Γερμανία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης, δήλωσε το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock, σύμφωνα με το Reuters.
"Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια", δήλωσε η Baerbock κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κάιρο.
Οι δηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν ενώ το Βερολίνο καλούσε τους πολίτες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και ενόψει της επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου Olaf Scholz στην Ουκρανία και τη Ρωσία για συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα.

Εντολή εκκένωσης της πρεσβείας στην Ουκρανία

Μετά τις προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για μια πιθανή επικείμενη ρωσική επίθεση, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung.
Η πρεσβεία στο Κίεβο θα παραμείνει ανοιχτή προς το παρόν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών.
H προειδοποίηση αναφέρει: "Εάν βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή στην Ουκρανία, ελέγξτε εάν η παρουσία σας είναι απολύτως απαραίτητη.
Εάν όχι, φύγετε από τη χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα".
Οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, το Ισραήλ, η Λετονία και η Εσθονία, μεταξύ άλλων, είχαν ζητήσει προηγουμένως από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε: "Οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω της μαζικής παρουσίας και κινήσεων ρωσικών στρατιωτικών μονάδων κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί στρατιωτική σύγκρουση".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης