Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Πυρετός διαπραγματεύσεων για να αποτραπεί η σύρραξη - H Ρωσία θα κερδίσει χωρίς πόλεμο

Ουκρανία: Πυρετός διαπραγματεύσεων για να αποτραπεί η σύρραξη - H Ρωσία θα κερδίσει χωρίς πόλεμο
Σάλος από δηλώσεις Ουκρανού πρέσβη: Μπορούμε να δείξουμε ευελιξία ως προς την ένταξη μας στο ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
(upd4) Στο σενάριο ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή, επικαλούμενη μάλιστα κάποια «κατασκευασμένη πρόφαση» για να επιτεθεί, επιμένουν οι ΗΠΑ, τη στιγμή που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και ο διπλωματικός μαραθώνιος με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Olaf Scholz να παίρνει τη σκυτάλη από τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron και να μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα 14/2 στο Κίεβο και αύριο Τρίτη 15/2 στη Μόσχα.

Η Ρωσία απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια εισβολής, κάνει λόγο για υστερία της Δύσης και αποδίδει τη συγκέντρωση των περισσότερων από 100.000 στρατιωτών της στη μεθόριο με την Ουκρανία στις στρατιωτικές ασκήσεις που είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Λευκορωσία.
Ωστόσο, το προηγούμενο της εισβολής στην Κριμαία το 2014 διατηρεί στα ύψη το συναγερμό στη Δύση, η οποία προειδοποιεί τον πρόεδρο Putin πως σε περίπτωση που κλιμακώσει την ένταση, τότε θα υπάρξουν πρωτοφανείς κυρώσεις τόσο στη ρωσική οικονομία όσο και στο στενό κύκλο του Κρεμλίνου.
Είναι τέτοιος ο παροξυσμός που επικρατεί στη Δύση σχετικά με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία που κυκλοφόρησε ακόμα και η ημερομηνία εισβολής - συγκεκριμένα η 16η Φεβρουαρίου - με το Πεντάγωνο πάντως να υποστηρίζει πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τα σενάρια εισβολής.
Και ενώ τα «πολεμικά σενάρια» παραμένουν στο προσκήνιο – με ιδιαίτερη ένταση από την πλευρά της Δύσης – η διπλωματία για την εύρεση λύσης συνεχίζεται, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει κάποια απτά αποτελέσματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως αναλυτές εκτιμούν πως ούτε η επίσκεψη του Scholz σε Κίεβο και Μόσχα πρόκειται να αποφέρει κάτι σημαντικό στην αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι η πρόσκληση που απέστειλε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky στον Αμερικανό ομόλογό του, Joe Biden να επισκεφθεί το Κίεβο ως μια κίνηση ηχηρής στήριξης απέναντι στη Μόσχα, παραμένει αναπάντητη.
Πάντως και ενώ τα πολεμικά ανακοινωθέντα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και οι διαφωνίες παραμένουν, οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Joe Biden και της Ρωσίας, Vladimir Putin, επισήμαναν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν χθες Κυριακή 13/2 «τη σημασία του να συνεχίσουν να επιδιώκουν τη λύση της ουκρανικής κρίσης μέσω της διπλωματίας», αν και το Κρεμλίνο επισημαίνει πως οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ είναι στο χειρότερο σημείο τους.

Johnson: Απολύτως ξεκάθαρο ότι η Ρωσία σχεδιάζει εισβολή

Την θέση ότι είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλλει στην Ουκρανία διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη Σκωτία, ο Johnson είπε ότι τα «στοιχεία είναι αρκετά ξεκάθαρα» ότι η Ρωσία σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία.
«Υπάρχουν στρατεύματα που συγκεντρώνονται στα ουκρανικά σύνορα και κάθε είδους άλλα σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχουν σοβαρές προετοιμασίες.
Πρόκειται για μια πολύ, πολύ επικίνδυνη, δύσκολη κατάσταση» υπογράμμισε ο Johnson, αναφέροντας ωστόσο πως «υπάρχει ακόμη χρόνος για τον Πρόεδρο Putin να κάνει πίσω».
Ο Johnson ζήτησε περισσότερο διάλογο και προέτρεψε τη Ρωσία να αποφύγει μια «καταστροφική» εισβολή.
Σημειώνεται πως και ο υπουργός Άμυνας της Μ. Βρετανίας, James Heappey υποστήριξε πως η Ευρώπη είναι σήμερα πιο κοντά σε πόλεμο από ότι ήταν όλα τα προηγούμενα 70 χρόνια.

Σάλος από δηλώσεις Ουκρανού πρέσβη

Εν τω μεταξύ σάλος προκλήθηκε από τις δηλώσεις του πρέσβη της Ουκρανίας στο Λονδίνο Vadym Prystaiko, ο οποίος σε δηλώσεις του στο BBC είπε πως η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να είναι «ευέλικτη» στους στόχους της ως προς την ένταξη της στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αποφύγει μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία.
«Δεν είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ τώρα και για να αποφύγουμε τον πόλεμο είμαστε έτοιμοι για πολλές υποχωρήσεις και για αυτό τον λόγο συνομιλούμε με τους Ρώσους» ανέφερε ο Prystaiko, ο οποίος μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, έσπευσε σε διευκρινίσεις, κάνοντας λόγο για παρερμηνεία των όσων είπε.
Όπως σημείωσε η Ουκρανία προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο είναι έτοιμη για πολλές υποχωρήσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν καμία σχέση με το ΝΑΤΟ.
«Δεν θα καθυστερήσουν οι φιλοδοξίες μας να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ.
Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι ότι δεν ανήκουμε στην οικογένεια τώρα, οπότε πρέπει να επιζητήσουμε κάτι άλλο, κάτι σαν διμερείς συμφωνίες με τη Βρετανία, με τις ΗΠΑ.
Δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ, (η ένταξη μας στο οποίο) περιλαμβάνεται στο Σύνταγμά μας.
Οπότε πέρα από το ΝΑΤΟ εξετάζουμε κάποιες άλλες διευθετήσεις που θα μας επέτρεπαν να επιβιώσουμε από αυτή τη δοκιμασία τώρα» τόνισε ο Ουκρανός πρέσβης, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν Ουκρανία αλλάζει στάση σε ό,τι αφορά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, απάντησε αρνητικά.

Διευκρινίσεις από Ουκρανία

Οι δηλώσεις αυτές σήμαναν συναγερμό στο Κίεβο με τον εκπρόσωπο του προέδρου Zelensky να διευκρινίζει ότι οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα της χώρας και παραμένουν απόλυτη προτεραιότητα για το Κίεβο.
«Αυτή η πορεία δεν περιλαμβάνεται απλώς στο Σύνταγμα, αλλά αποτελεί και ομόφωνη επιθυμία των αρχών και της κοινωνίας» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Zelenksy.
«Ο κύριος πρεσβευτής χρησιμοποίησε τη λέξη ‘ευελιξία’.
Πιστεύω ότι αξίζει να του δώσουμε την ευκαιρία να εξηγήσει τι ακριβώς είχε στο μυαλό του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός αξιωματούχος.
654444444.JPG
Σε Κίεβο και Μόσχα ο Scholz

Μετά τον Emmanuel Macron, τη σκυτάλη των διαπραγματεύσεων παίρνει ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα Δευτέρα 14/2 στο Κίεβο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky και αύριο Τρίτη 15/2 στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Σε δηλώσεις του ο Scholz είπε ότι μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε αυστηρές κυρώσεις, οι οποίες έχουν ήδη αποφασιστεί και οι οποίες θα εφαρμόζονταν άμεσα.
«Αυτές οι συναντήσεις έχουν να κάνουν με το πώς θα βρούμε έναν τρόπο να διασφαλίσουμε την ειρήνη στην Ευρώπη» είπε ο Scholz.
Κατά τη συνάντηση του με τον Zelensky, ο Scholz θα συζητήσει το πώς θα μπορούσε η Γερμανία να συνδράμει τη σταθεροποίηση της οικονομίας της Ουκρανίας ενώ δεν φαίνεται να είναι στο τραπέζι το σενάριο ενός μορατόριουμ για την κατάθεση αιτήματος ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Αίτημα Ουκρανίας για έκτακτη συνάντηση ΟΑΣΕ – Ρωσίας σε 48 ώρες

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία με αίτημα της χθες Κυριακή 13/12 ζήτησε εντός 48 ωρών μια συνάντηση της Ρωσίας με τα κράτη – μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Μάλιστα κατηγόρησε τη Μόσχα ότι δεν μοιράζεται πληροφορίες για τις μαζικές μετακινήσεις στρατευμάτων της στα ουκρανικά σύνορα.
Ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba υποστήριξε ότι η Ρωσία αγνόησε αίτημα του Κιέβου σχετικά με το Έγγραφο της Βιέννης, κείμενο του ΟΑΣΕ που προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των 57 χωρών μελών του.
«Περνάμε στο επόμενο στάδιο.
Η Ουκρανία συγκαλεί μια συνάντηση με τη Ρωσία και όλα τα κράτη μέλη (του ΟΑΣΕ) μέσα σε 48 ώρες προκειμένου να συζητηθεί η ενίσχυση και οι μετακινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων μας και στην κατεχόμενη Κριμαία.
Η Ρωσία πρέπει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική διαφάνεια προκειμένου να αποκλιμακώσει την ένταση και να ενισχύσει την ασφάλεια όλων των χωρών μελών του ΟΑΣΕ» υποστήριξε ο Kuleba.

Πρόσκληση σε Biden χωρίς απάντηση

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden να επισκεφθεί την Ουκρανία, για να δείξει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον απέναντι στον κίνδυνο μιας ρωσικής εισβολής.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η επίσκεψή σας στο Κίεβο τις ερχόμενες ημέρες, οι οποίες είναι κρίσιμες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, θα είναι μια ισχυρή ένδειξη και θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση», αναφέρει η ουκρανική προεδρία, επικαλούμενη δήλωση του Zelensky προς τον Biden κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι δύο άνδρες χθες Κυριακή 13/2.
Η Ουάσινγκτον, ωστόσο, δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτή την πρόσκληση στην ανακοίνωση που αφορούσε την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών.

Συνεδριάζουν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ

Συνεδριάζουν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ την Τετάρτη 16 και την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες με την ουκρανική κρίση να είναι το βασικό θέμα της ατζέντας.
Aν και η συνάντηση αυτή έχει ανακοινωθεί από 28 Ιανουαρίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της επιδείνωσης του κλίματος μεταξύ Δύσης, Ουκρανίας από τη μία μεριά και Ρωσίας από την άλλη.
Σημειώνεται πως στις 18 -20 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η διεθνής Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

Sullivan (ΗΠΑ): Ανά πάσα στιγμή η ρωσική εισβολή

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan δήλωσε την Κυριακή ότι μια ρωσική εισβολή μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε μέρα και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να μοιράζονται πληροφορίες με τον κόσμο για να στερήσουν από τη Μόσχα τη δυνατότητα να οργανώσει μια αιφνιδιαστική επιχείρηση αντιπερισπασμού (false flag) για να εξαπολύσει μια επίθεση.
Ο Sullivan, μιλώντας στην εκπομπή "State of the Union" του CNN, αρνήθηκε να πει αν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο επίθεσης την Τετάρτη, όπως γίνεται λόγος σε ορισμένες αναφορές.
«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς την ημέρα, αλλά λέμε εδώ και αρκετό καιρό ότι βρισκόμαστε κοντά και ότι μια εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Ρωσία στην Ουκρανία οποιαδήποτε μέρα.
Αυτό περιλαμβάνει την ερχόμενη εβδομάδα πριν από το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων», δήλωσε ο Sullivan.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου John Kirby δήλωσε την Κυριακή ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία την Τετάρτη 16/2.
«Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω αυτές τις αναφορές», δήλωσε ο Kirby κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή "Fox News Sunday", προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι μια «σημαντική στρατιωτική δράση θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε ημέρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης