Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Κυνήγι του χρυσού στα σεντούκια προκειμένου να στηριχθεί η λίρα – Δεν εμπιστεύονται οι πολίτες τα Erdoganomics

Τουρκία: Κυνήγι του χρυσού στα σεντούκια προκειμένου να στηριχθεί η λίρα – Δεν εμπιστεύονται οι πολίτες τα Erdoganomics
Οι συμφωνίες της κυβέρνησης με τα ανταλλακτήρια χρυσού και η λύση… από το Bitcoin
Σχετικά Άρθρα

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Nuredin Nebati ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα σχέδια ώστε να ενθαρρύνει τα νοικοκυριά να μετατρέψουν το χρυσό που διαθέτουν σε τουρκικές λίρες σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τα αποθεματικά της τουρκικής κεντρικής τράπεζας.
Χαρακτηριστικά πολλοί Τούρκοι αναλυτές επισημαίνουν ότι «ο χρυσός είναι παράδοση στην οικονομική συμπεριφορά των πολιτών.
Προέρχεται από μια βαθιά ριζωμένη δυσπιστία απέναντι στις κυβερνήσεις και τα νομίσματα και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.
Δεν αποταμιεύουν χρήματα.
Αγοράζουν χρυσό», σημείωσε.
Ο Nebati ανακοίνωσε στους επενδυτές στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα το σχέδιό του να επιστρέψει το 10% του χρυσού αξίας 250-300 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εκτιμάται από τα σεντούκια στην Τουρκία, μεγάλο μέρος του από γυναίκες.

Αξία έως 200-300 δισ. δολ.

Η Ayse Esen, επικεφαλής ενός κορυφαίου τουρκικού ανταλλακτηρίου χρυσού, συμμερίστηκε την εκτίμηση του Nebati.
«Γνωρίζουμε το γεγονός ότι υπάρχουν περίπου 3.000-5.000 τόνοι χρυσού κάτω από στρώματα, κάτι που ισοδυναμεί με μια άτυπη οικονομική δραστηριότητα που αφορά περιουσιακά στοιχεία μεγέθους 200-300 δισεκατομμυρίων δολαρίων», η Esen, διευθύνουσα σύμβουλος της Istanbul Gold Refinery (IAR). είπε.

Μείωση των αποθεμάτων

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, τα επίσημα τουρκικά αποθέματα χρυσού μειώθηκαν από το υψηλό των 583 τόνων τον Ιούλιο του 2020 σε 392 τόνους ένα χρόνο αργότερα.
Μιλώντας στη Sabah, μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα, η Esen πρότεινε ότι το να πειστούν οι Τούρκοι να μετατρέψουν το χρυσό τους θα μπορούσε να αποδειχθεί μια δύσκολη μάχη.
Σημείωσε ότι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια από τα ανταλλακτήρια  και τις εμπορικές τράπεζες είχε μέχρι στιγμής εκχρηματίσει μόλις 100 τόνους κρυμμένου χρυσού.

Τα κοσμήματα

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος.
Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του χρυσού της Τουρκίας είναι αδιαπραγμάτευτο επειδή φυλάσσεται σε μορφή κοσμήματος.
Οι 40.000 κοσμηματοπώλες της Τουρκίας μετατρέπουν περίπου 150 τόνους χρυσού σε κοσμήματα ετησίως.
Ο Nebati φέρεται να δήλωσε στους επενδυτές ότι περίπου 30.000 καταστήματα χρυσού θα αγόραζαν ιδιωτικά κοσμήματα στο πλαίσιο του σχεδίου του και θα τα πουλούσαν σε ένα από τα πέντε ανταλλακτήρια που έχουν συνάψει συμβόλαια με την κυβέρνηση
Τα ανταλλακτήρια θα μετατρέψουν τα κοσμήματα σε χρυσό που θα μπορούσε να προστεθεί στα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας.
 Economist Steve Hanke Calls Out Turkey's Official Inflation Rate, Estimates  It At Nearly 85% — Greek City Times
Η επιλογή του bitcoin

Το σχέδιο περιγράφηκε επίσης εν συντομία σε ένα δελτίο τύπου από την τουρκική κεντρική τράπεζα τον Δεκέμβριο, λέγοντας ότι έχει σκοπό να «υποστηρίξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Σχολιάζοντας το τουρκικό σχέδιο για τη μετατροπή του χρυσού των πολιτών σε λίρες, ο George Kikvadze, συνιδρυτής του παρόχου υποδομής blockchain Bitfury , είπε στο Twitter ότι θα ήταν «πολύ πιο έξυπνο» για την τουρκική κυβέρνηση να υιοθετήσει το bitcoin.
 
Περιουσιακά στοιχεία 

Εάν η Τουρκία είχε αγκαλιάσει το BTC, «οι πολίτες και η Κεντρική Τράπεζα της θα είχαν περιουσιακά στοιχεία δεκάδων δισεκατομμυρίων τώρα», πρόσθεσε ο Kikvadze.
Ωστόσο, όπως γράφει το cryptonews.com, αν και η κυβέρνηση μπορεί να είναι απρόθυμη στην ιδέα, ο λαός έχει ήδη αγκαλιάσει το bitcoin σε αριθμούς ρεκόρ, σύμφωνα με αρκετές αναφορές.
The price of gold in Turkey live | Turkpidya
Διάσωση από την κατρακύλα της λίρας

Για παράδειγμα, μέσα ενημέρωσης όπως η Wall Street Journal έχουν επανειλημμένα αναφέρει πώς οι Τούρκοι επενδύουν μαζικά σε bitcoin και σταθερά νομίσματα όπως το tether (USDT) για να γλιτώσουν από την υποτίμηση της λίρας.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ από την ίδια εφημερίδα από τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, γραφεία ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων προβάλονται «σε όλη την πόλη».
Τα νέα σχετικά με το τελευταίο σχέδιο της Τουρκίας να ενισχύσει τη λίρα, παίρνοντας τον χρυσό των πολιτών, ακολουθεί μια επίσκεψη του προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ , Nayib Bukele στον Erdogan τον Ιανουάριο.
Πριν από την επίσκεψη, ο Bukele έγραψε στο Twitter: «Καταρχάς, χαιρετισμούς από το Ελ Σαλβαδόρ, τη χώρα του Bitcoin, σε όλη την Τουρκία».
Τιμές χρυσού/τουρική λίρα
Turkey Gold Price Today: 24-Hour Gold Price In TRY (Lira)
Πιστοποιητικά χρυσού

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ο Nebati πιστεύει ότι το σχέδιό του θα λειτουργούσε αυτή τη φορά όταν οι προηγούμενες προσπάθειες απέτυχαν.
Μια τέτοια προσπάθεια περιελάμβανε τη δημιουργία μιας διευκόλυνσης που επέτρεπε στους κατόχους χρυσού να τον καταθέσουν σε τράπεζες με αντάλλαγμα πιστοποιητικά χρυσού που θα ήταν διαπραγματεύσιμα σε χρηματιστήριο χρυσού.
Turkey's Gold Market | Gold Demand in Turkey | World Gold Council
Η ισλαμική απαγόρευση και το ασφαλές καταφύγιο

Την ίδια ώρα, πολλοί Τούρκοι, είναι ιστορικά καχύποπτοί απέναντι στις κυβερνήσεις, και πολλοί από αυτούς βλέπουν τη συσσώρευση χρυσού όχι μόνο ως μια ασφαλή επένδυση αλλά και ως ένα απόθεμα που δεν μπορεί να αφαιρεθεί από αυτούς.
Επίσης, δεν παραβιάζει την ισλαμική απαγόρευση όσον αφορά την επιβολή τόκων.
Στις αρχές του 19ου αιώνα, οι Τούρκοι αποθησαύρισαν χρυσό για να αποφύγουν τους οθωμανικούς φόρους, οι οποίοι βασίζονταν σε αυτά που κατείχαν φυσικά οι φορολογούμενοι όταν ο φοροεισπράκτορας ερχόταν.
Ως αποτέλεσμα, οι Οθωμανοί υπήκοοι αγόρασαν χρυσό και τον έθαψαν για να μην υπολογίζεται και συνεπώς να μην φορολογείται.
Παρά την μετέπειτα εισαγωγή του χαρτονομίσματος, οι Οθωμανοί υπήκοοι συνέχισαν να θεωρούν τον χρυσό ως την πιο ασφαλή μορφή επένδυσής λόγω του πληθωρισμού.

Σύμβολο δυσπιστίας

«Ο κόσμος δεν το εμπιστεύτηκε», είπε ένας έμπορος χρυσού.
«Το πιστοποιητικό δεν είχε καμία σχέση με τον χρυσό.
Υποτιμήθηκε λόγω πληθωρισμού και οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται το χαρτονόμισμα από τότε. . . .
Ο χρυσός έχει γίνει σύμβολο δυσπιστίας προς το κράτος».
"Είμαι σε αυτήν την επιχείρηση για δεκαετίες και έχω δει πολλές αλλαγές.
Ένα πράγμα δεν αλλάζει ποτέ, και αυτό είναι ο χρυσός.
Τα χρήματά μας είναι άχρηστα, ο χρυσός είναι πολύ καλύτερος.
Επιπλέον, ο χρυσός είναι μέρος της ιστορίας μας», πρόσθεσε ιδιοκτήτης καταστήματος κοσμημάτων.

Η πτώση της λίρας

Προσελκύοντας κρυμμένο χρυσό, ο Nebati στοχεύει να βοηθήσει την κυβέρνηση να σταματήσει την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία έχασε περισσότερο από το 40% αξίας της πέρυσι και να σταματήσει την ανεξέλεγτη άνοδο του πληθωρισμού που τον περασμένο μήνα έφτασε στο 36,1% (Ιανουάριο).
Πολλοί κατηγορούν την κρίση στην ιδιότυπη ώθηση του Προέδρου Erdogan να μειώσει τα επιτόκια με βάση την ανορθόδοξη πεποίθησή του ότι αυτό θα μείωνε τις τιμές καταναλωτή.

Αποδοκιμασία

Ως αποτέλεσμα, το 75% των ερωτηθέντων σε έρευνα τον Δεκέμβριο από τη Metropoll, μια τουρκική εταιρεία δημοσκοπήσεων Metropoll, δήλωσε ότι η εμπιστοσύνη τους στις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης είχε μειωθεί.
Περισσότεροι από τους μισούς από τους ερωτηθέντες αποδοκίμασαν την επίδοση του Erdogan στο οικονομικό πεδίο.

Θεωρίες συνωμοσίας

Ο ίδιος υπονόμευσε την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, απέλυσε τρεις από τους διοικητές της και άλλους αξιωματούχους που αντιτίθεντο στις περικοπές των επιτοκίων του τα τελευταία δύο χρόνια, άλλαξε υπουργούς Οικονομικών τέσσερις φορές από το 2018 και διατύπωσε θεωρίες συνωμοσίας κατηγορώντας μια μυστηριώδη συνωμοσία ξένων συμφερόντων που θελουν να πλήξουν την οικονομία της Τουρκίας.
Η δημόσια δυσπιστία εκδηλώθηκε πρόσφατα περαιτέρω σε ένα κύμα διαμαρτυριών για τις τεράστιες αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς εκατομμύρια αγωνίζονται να πληρώσουν υπερβολικούς λογαριασμούς και ο πληθωρισμός απειλεί να οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε χρεοκοπία.

Η εμμονή με τα επιτόκια και η κεντρική τράπεζα

Ο Erdogan πρότεινε πρόσφατα ότι θα σταματήσει ή θα επιβραδύνει τη μείωση των επιτοκίων καθώς μια σειρά έκτακτων μέτρων βοήθησαν τη λίρα να ανακτήσει μέρος της αξίας της έναντι του δολαρίου.
Τα μέτρα ώθησαν το ποσοστό αποδοχής του κ. Ερντογάν να αυξηθεί κατά δύο μονάδες στο 40,7%τον Ιανουάριο, πολύ πίσω από το 54,4% που αξιολογεί αρνητικά την απόδοση του προέδρου.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο  Erdogan θα έχανε από τον δήμαρχο της Άγκυρας Mansur Yavas και τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Ekrem Imamoglu - και οι δύο από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) και την Πρόεδρο του Iyi (Καλό) του Κόμματος, Meral Aksener, στις επόμενες εκλογές.

Η δυσκολία για τον Nebati

Δύσκολα ο Nebati θα πείσει τους εγγενώς δύσπιστους συμπατριώτες του να αποχωριστούν τον πολύτιμο χρυσό τους.
Ένας πρώην τραπεζίτης της Κωνσταντινούπολης είπε: «Οι άνθρωποι είναι απίθανο να θέσουν σε κίνδυνο τα περιουσιακά του στοιχεία για ένα σχέδιο που δεν εγγυάται τη δυνατότητά τους να διατηρήσουν τον πλούτο που διαθέτουν.
Σίγουρα όχι σε μια περίοδο οικονομικής αναταραχής και διευρυνόμενου χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης