Τελευταία Νέα
Διεθνή

Warwick University: Λανθασμένη η εκτίμηση για ήπιες μεταλλάξεις του Covid στο μέλλον – Η επόμενη παραλλαγή ίσως σκοτώσει πολλούς περισσότερους

Warwick University: Λανθασμένη η εκτίμηση για ήπιες μεταλλάξεις του Covid στο μέλλον – Η επόμενη παραλλαγή ίσως σκοτώσει πολλούς περισσότερους
Η παραλλαγή Omicron δεν προήλθε από την Delta αλλά από ένα εντελώς διαφορετικό μέρος του γενεαλογικού δέντρου του ιού, προειδοποιούν κορυφαίοι Βρετανοί επιστήμονες
Σχετικά Άρθρα

Μία μελλοντική παραλλαγή του Covid – 19 θα μπορούσε να είναι πολύ πιο επικίνδυνη και να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερους αριθμούς θανάτων και περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών σε σχέση με τη μετάλλαξη Omicron, προειδοποιούν κορυφαίοι Βρετανοί επιστήμονες.
«Η παραλλαγή Omicron δεν προήλθε από την παραλλαγή Delta. Προήλθε από ένα εντελώς διαφορετικό μέρος του γενεαλογικού δέντρου του ιού.
Και εφόσον δεν ξέρουμε από ποιο μέρος στο γενεαλογικό δέντρο του ιού πρόκειται να προέλθει μια νέα παραλλαγή, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο παθογόνο μπορεί να είναι.
Θα μπορούσε να είναι λιγότερο παθογόνος, αλλά θα μπορούσε, εξίσου εύκολα, να είναι πιο παθογόνος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Mark Woolhouse.
Ο καθηγητής επισήμανε τον κίνδυνο της ευρέως διαδεδομένης παραδοχής, πως οι παραλλαγές εφεξής θα γίνονται πιο ήπιες και για τον λόγο αυτό, ζήτησε προσοχή ως προς την άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Λανθασμένη η εκτίμηση για ήπιες μεταλλάξεις στο μέλλον»

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Woolhouse και ο ιολόγος καθηγητής Lawrence Young του Πανεπιστημίου Warwick.
«Οι άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι υπάρχει μια γραμμική εξέλιξη του ιού από την Alpha στη Beta από εκεί στη Delta και τώρα στην Omicron», είπε στον Observer.
«Αλλά αυτό απλά δεν ισχύει. Η ιδέα ότι οι παραλλαγές του ιού θα συνεχίσουν να γίνονται πιο ήπιες είναι λανθασμένη.
Μια νέα θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη πιο παθογόνος από την παραλλαγή Delta, για παράδειγμα», είπε όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Ενίσχυση των συστημάτων υγείας τώρα

Ο David Nabarro, ειδικός απεσταλμένος για τον Covid-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τόνισε επίσης την αβεβαιότητα για το πώς μπορεί να συμπεριφέρονται οι μελλοντικές παραλλαγές:
«Θα υπάρξουν περισσότερες παραλλαγές μετά την Omicron και εάν είναι πιο μεταδοτικές θα κυριαρχήσουν.
Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσουν διαφορετικά πρότυπα ασθένειας, με άλλα λόγια μπορεί να αποδειχθούν πιο θανατηφόρες ή να έχουν πιο μακροπρόθεσμες συνέπειες», επισήμανε.
Ο Nabarro προέτρεψε τις αρχές να συνεχίσουν να σχεδιάζουν την πιθανότητα να υπάρξει αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που νοσούν και χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.
«Θα ήταν συνετό να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους με συνέπεια.
Μια προσέγγιση που δεν το κάνει αυτό θα ήταν ένα στοίχημα με δυνητικά σοβαρές συνέπειες.
Δεν μπορώ να δω κανένα θετικό σε ένα τέτοιο στοίχημα.
Η πανδημία έχει πολύ δρόμο να διανύσει και –όπως συμβαίνει από τότε που ξεκίνησε– οι άνθρωποι και οι ηγέτες τους θα επηρεάσουν τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπό της μέσω των τωρινών ενεργειών τους», συνέχισε.
next_covid.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης