Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tύμπανα πολέμου στην Ουκρανία: ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία εκκενώνουν τις πρεσβείες τους στο Κίεβο

Tύμπανα πολέμου στην Ουκρανία: ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία εκκενώνουν τις πρεσβείες τους στο Κίεβο
Ο ΟΑΣΕ διεξάγει επιχειρήσεις στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων μια μη στρατιωτική αποστολή επιτήρησης στις αυτοανακηρυχθείσες, με τη στήριξη της Ρωσίας, αυτονομιστικές δημοκρατίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ο πόλεμος που ξέσπασε το 2014 προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 14.000 ανθρώπων
Σχετικά Άρθρα

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο έδωσε σήμερα Σάββατο 12 Φεβρουαρίου εντολή για την απόσυρση του μη αναγκαίου προσωπικού της, με την Ουάσιγκτον να θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο μιας επικείμενης ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας.
«Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών διέταξε την αποχώρηση των Αμερικανών εργαζομένων, που δεν είναι απαραίτητοι για τις έκτακτης ανάγκης υπηρεσίες της πρεσβείας, λόγω των πληροφοριών που συνεχίζουν να κάνουν λόγο για μια ενίσχυση του ρωσικού στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία, ένας δείκτης μιας ενδεχόμενης σημαντικής στρατιωτικής δράσης», αναφέρει η πρεσβεία στο Κίεβο, σε μήνυμά της στο Twitter.

Οι ΗΠΑ εκκενώνουν από διπλωμάτες τους και το γραφείο του ΟΑΣΕ στο Κίεβο

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσύρουν το προσωπικό τους στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη από την Ουκρανία
αμέσως, είπαν σήμερα 12/2 στο Reuters δύο διπλωματικές πηγές, εν μέσω των φόβων για μια πιθανή ρωσική εισβολή.
Ο ΟΑΣΕ δεν έχει ανταποκριθεί σε αίτημα να σχολιάσει σχετικά.
Ο ΟΑΣΕ διεξάγει επιχειρήσεις στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων μια μη στρατιωτική αποστολή επιτήρησης στις αυτοανακηρυχθείσες, με τη στήριξη της Ρωσίας, αυτονομιστικές δημοκρατίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ο πόλεμος που ξέσπασε το 2014 προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 14.000 ανθρώπων.
Μία από τις πηγές, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι η απόφαση περί απόσυρσης του προσωπικού των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ έχει άμεση ισχύ και ότι αναμένεται και άλλα κράτη να προβούν σε ανάλογες ενέργειες σύντομα.
Δύο πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η Βρετανία αποφάσισε να μετακινήσει τα μέλη της στον ΟΑΣΕ από τις ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές της Ουκρανίας σε σημεία που τελούν υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προέτρεψαν τους υπηκόους τους να φύγουν από την Ουκρανία αμέσως για να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής, περιλαμβανομένης μιας πιθανής αεροπορικής επιδρομής, προειδοποιώντας πως η επίθεση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή.
Η Ρωσία κατηγορεί τα δυτικά κράτη ότι διασπείρουν ψέματα.


Ρωσία: Η Μόσχα ανακαλεί μέρος του διπλωματικού της προσωπικού στην Ουκρανία

Η Ρωσία άρχισε να μειώνει τη διπλωματική της παρουσία στην Ουκρανία, δηλώνοντας σήμερα ότι φοβάται "προκλήσεις" από την πλευρά των ουκρανικών αρχών ή "τρίτες χώρες".
"Φοβούμενη πιθανές προκλήσεις από το καθεστώς του Κιέβου ή τρίτων χωρών, αποφασίσαμε μια κάποια βελτιστοποίηση του προσωπικού των ρωσικών εκπροσωπήσεων στην Ουκρανία", δηλώνει η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε, απαντώντας σε ερώτηση μέσων ενημέρωσης όσον αφορά τη μείωση της παρουσίας της στη γειτονική φιλοδυτική χώρα.
"Δεδομένης της σημαντικής επιρροής που έχουν η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο στο Κίεβο (...) συμπεραίνουμε ότι οι Αμερικανοί και Βρετανοί συνάδελφοί μας είναι προφανώς ενήμεροι για κάποιες ενέργειες που προετοιμάζονται στην Ουκρανία οι οποίες θα μπορούσαν να περιπλέξουν σημαντικά την κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας", προσθέτει η Ζαχάροβα.
Πολλές δυτικές πρεσβείες έχουν λάβει παρόμοια μέτρα, ενώ ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία κάλεσαν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία το ταχύτερο δυνατό.

Γερμανία: Κλιμακώνεται η κρίση - Εντολή εκκένωσης της πρεσβείας

Η κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας κλιμακώνεται, αλλά η Γερμανία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης, δήλωσε το Σάββατο η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock, σύμφωνα με το Reuters.
"Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια", δήλωσε η Baerbock κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κάιρο.
Οι δηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν ενώ το Βερολίνο καλούσε τους πολίτες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και ενόψει της επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου Olaf Scholz στην Ουκρανία και τη Ρωσία για συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα.
Μετά τις προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για μια πιθανή επικείμενη ρωσική επίθεση, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung.
H προειδοποίηση αναφέρει: "Εάν βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή στην Ουκρανία, ελέγξτε εάν η παρουσία σας είναι απολύτως απαραίτητη. Εάν όχι, φύγετε από τη χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα". Οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, το Ισραήλ, η Λετονία και η Εσθονία, μεταξύ άλλων, είχαν ζητήσει προηγουμένως από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε: "Οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω της μαζικής παρουσίας και κινήσεων ρωσικών στρατιωτικών μονάδων κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί στρατιωτική σύγκρουση".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης