Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία μπορεί να πλήξει την αμερικανική βιομηχανία ημιαγωγών, προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

Η Ρωσία μπορεί να πλήξει την αμερικανική βιομηχανία ημιαγωγών, προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

Κόβοντας την πρόσβαση σε βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τους.

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε την αμερικάνικη βιομηχανία ημιαγωγών να διαφοροποιήσει την αλυσίδα εφοδιασμού της ώστε να μην έχει πρόβλημα σε περίπτωση που η Ρωσία απαντήσει στις κυρώσεις των ΗΠΑ, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ημιαγωγών, δήλωσαν στο Reuters άτομα με γνώση του θέματος.
Η δυνατότητα που έχει η Ρωσία να υιοθετήσει μέτρα αντίποινας έχει συγκεντρώσει περισσότερη προσοχή τις τελευταίες ημέρες αφότου η Techcet, μια ομάδα έρευνας αγοράς, δημοσίευσε την 1η Φεβρουαρίου μια έκθεση στην οποία υπογράμμιζε τη μεγάλη εξάρτηση πολλών αμερικανών κατασκευαστών ημιαγωγών από υλικά ρωσικής και ουκρανικής προέλευσης, όπως νέον, παλλάδιο και άλλα.

Μεγάλη η εξάρτηση της αμερικάνικης βιομηχανίας ημιαγωγών από Ουκρανία και Ρωσία

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Techcet, πάνω από το 90% των προμηθειών του στοιχείου νέον που χρησιμοποιείται στην κατασκευή ημιαγωγών στις ΗΠΑ προέρχονται από την Ουκρανία και το 35% των προμηθειών παλλάδιου προέρχονται από τη Ρωσία.
Ο Peter Harrell, που είναι μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου και το προσωπικό του έχουν έρθει σε επαφή με διάφορες εταιρείες της αμερικάνικης βιομηχανίας ημιαγωγών τις τελευταίες ημέρες, συγκεντρώνοντας πληροφορίες για την έκθεσή τους σε υλικά ρωσικής και ουκρανικής προέλευσης και προτρέποντάς τις να βρουν εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε κάθε σχόλιο επί των λεπτομερειών αυτών των συνομιλιών, αλλά ένας ανώτερος αξιωματούχος επανέλαβε ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο η Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία. "Μέρος της προετοιμασίας μας είναι η συνεργασία με τις εταιρείες ώστε να διασφαλιστεί ότι εάν η Ρωσία λάβει μέτρα που μπλοκάρουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, οι εταιρείες θα είναι προετοιμασμένες να βρουν λύση", είπε ο ίδιος αξιωματούχος. «Κατανοούμε ότι υπάρχουν κι άλλες πηγές προμήθειας των βασικών υλικών για τους ημιαγωγούς και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις εταιρείες μας για να τις βοηθήσουμε να εντοπίσουν και να διαφοροποιήσουν τις προμήθειες τους».

Ενημερώνουν τις επιχειρήσεις

Ο Joe Pasetti, αντιπρόεδρος του ομίλου προμηθευτών ημιαγωγών και ηλεκτρονικών ειδών SEMI, έστειλε ένα e mail στα μέλη του αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να υπολογίσουν την έκθεση του στα υλικά κατασκευής ημιαγωγών που ανέφερε η Technet - C4F6, παλλάδιο, ήλιο, νέον και σκάνδιο – που προμηθεύονται από την Ρωσία και την Ουκρανία και ζητώντας να τον ενημερώσουν αν το σενάριο διακοπής του ανεφοδιασμού, εφόσον επαληθευτούν τα πολεμικά σενάρια, αποτελεί ανησυχία για την εταιρεία τους.
Το νέον είναι ένα στοιχείο κρίσιμης σημασίας για τα λέιζερ που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ημιαγωγών, και αποτελεί υποπροϊόν της ρωσικής βιομηχανίας χάλυβα, σύμφωνα με το Techcet, που στη συνέχεια καθαρίζεται στην Ουκρανία. Το παλλάδιο χρησιμοποιείται σε αισθητήρες, κάρτες μνήμης, και σε άλλες εφαρμογές.
Η κυβέρνηση Biden έχει απειλήσει να επιβάλει σαρωτικούς ελέγχους στις εξαγωγές κατά της Ρωσίας εάν εισβάλει στην Ουκρανία.
Ορισμένοι κατασκευαστές ημιαγωγών επανεξετάζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους για να ανιχνεύσουν πιθανούς κινδύνους από μια πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία. Ένα άτομο σε βιομηχανία κατασκευής ημιαγωγών που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, παραδέχτηκε πάντως ότι εξετάζει τις προμήθειές του σε νέον και άλλα υλικά, που παίρνει από την Ουκρανία.

"Η προσφορά δεν θα σταματήσει, θα αυξηθούν οι τιμές"

"Ακόμη και αν υπάρξει πόλεμος, δεν θα σταματήσει η προσφορά, θα αυξηθούν όμως οι τιμές", είπε. "Η αγορά θα πιεστεί κι αυτά τα στοιχεία θα γίνουν αρκετά σπάνια αλλά δεν θα σταματήσει η παραγωγή ημιαγωγών", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με ένα στέλεχος startup σχεδιασμού ημιαγωγών, η έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία έχει ήδη προκαλέσει αύξηση των τιμών των σπάνιων φυσικών στοιχείων και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εφοδιασμού. Το φθόριο είναι ένα άλλο αέριο που εξάγουν σε μεγάλο βαθμό η Ουκρανία και η Ρωσία και η προσφορά του μπορεί να επηρεαστεί, πρόσθεσε το στέλεχος.
Ο William Moss, εκπρόσωπος της Intel Corp, δήλωσε ότι η εταιρεία του δεν περιμένει καμία επίδραση στην προσφορά νέον.
Ωστόσο, το ζήτημα εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχίες επειδή υπάρχει πρόβλημα εφοδιασμού στις παγκόσμιες προμήθειες ημιαγωγών, τη στιγμή που οι παραγγελίες για ημιαγωγούς αναμένεται να αυξηθούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 οι τιμές του νέον είχαν αυξηθεί κατά 600%, λόγω της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία καθώς οι εταιρείες ημιαγωγών βάσιζαν τότε τις προμήθειές τους σε λίγες ουκρανικές εταιρείες, σύμφωνα με την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης