Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές πιέσεις στη Wall, λόγω επιτοκίων και γεωπολιτικού ρίσκου στην Ουκρανία - Στο -2% ο S&P 500, ο Nasdaq -3%

Ισχυρές πιέσεις στη Wall, λόγω επιτοκίων και γεωπολιτικού ρίσκου στην Ουκρανία - Στο -2% ο S&P 500, ο Nasdaq -3%
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street...

Απώλειες σημειώνονται στη Wall Street, με τους αμερικανικούς δείκτες, σήμερα Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2022, στον απόηχο των στοιχείων που ανακοινώθηκαν σχετικά με τον πληθωρισμό για τον Ιανουάριο, αλλά και των δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων περί επικείμενης επίθεση στην Ουκρανία εκ μέρους της Ρωσίας.
Περαιτέρω ανησυχία προκάλεσε δε ο διοικητής της Fed του Σεντ Λούις, James Boullard, o oποίος δήλωσε πως πρέπει να παρθούν επιθετικά μέτρα για την τιθάσευση των ανατιμήσεων, προσθέτοντας πως θα ήταν ευχαριστημένος με μια επιτοκιακή αύξηση 1%-1,25% μέχρι τον Ιούλιο του 2022.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones διολισθαίνει στο -1,43%, στις 34.738 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει πτώση -2%, στις 4.420 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq υποχωρεί -3%, στις 13.790 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, εκτοξεύθηκε στις 30 μονάδες.
Καταγραφή_135.JPG
Στα μάκρο της ημέρας, εκτός ελέγχου φαίνεται ότι βρίσκεται ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, καθώς αναρριχήθηκε στα επίπεδα του 7,5% τον Ιανουάριο του 2022, ενώ οι εκτιμήσεις της αγοράς δεν περίμεναν να ξεπεράσει το 7,2%.
Η εκτίναξη του πληθωρισμού έχει αλλάξει την οπτική του προέδρου της Federal Reserve του Σεντ Λούις, James Bullard, που θέλει πλέον πιο επιθετική αντιμετώπιση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με αύξηση των επιτοκίων κατά 1%-1,25% έως τον Ιούλιο.
Mάλιστα, μετά τις δηλώσεις του διοικητή της Fed, η Wall Street την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου κατηφόρισε... 
Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε για τον Φεβρουάριο στις 61,7 μονάδες από 67,2 μονάδες τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 67 μονάδες. 
Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διολίσθησε στις 68,5 μονάδες από 72 μονάδες τον Ιανουάριο, ενώ ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε επίσης στις 57,4 μονάδες από 64,1 μονάδες.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, συνεχίζονται τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα που ενισχύουν περαιτέρω την επενδυτική διάθεση, με την Newell Brands να πραγματοποιεί ράλι άνω του 11% αφότου ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για το τέταρτο τρίμηνο.
Παρομοίως, η Zillow συνεχίζει με ράλι επίσης 11% με φόντο το γεγονός ότι εμφάνισε κέρδη 1,07 δολάρια ανά μετοχή, αντί εκτιμήσεων για απώλειες 42 σεντς.
Αντίθετα, η Under Armour βρίσκεται σε κλοιό ρευστοποιήσεων με απώλειες άνω του 9%, έπειτα από την έμφαση που έδωσε στις διαταραχές της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας παρουσιάζοντας τα μεγέθη του τριμήνου της.

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Νευρικότητα προκαλεί στις αγορές ο υψηλός πληθωρισμός, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να δέχονται πιέσεις, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που τροφοδότησαν τις εκτιμήσεις για περισσότερο επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed).
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε 0,42%, στις 15.425 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,16% στις 7.660 μονάδες.
Στις 7.011 μονάδες με πτώση 1,3% διαπραγματεύθηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραφε πτώση 0,82% στις 26.966 μονάδες.
φδασσδαφσδαφσα.JPG
Σε ό,τι αφορά τα μάκρο, στο 5,1% διαμορφώθηκε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 2022, σε ετήσια βάση, ενώ σε μηνιαίο επίπεδο στο +0,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis).
Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 4,9%, σε ετήσια βάση και στο 0,4% σε μηνιαία.
«Ο ρυθμός πληθωρισμού μειώθηκε ελαφρώς τον Ιανουάριο, αφού τον περασμένο Δεκέμβριο είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 30 ετών.
Ωστόσο, παραμένει σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο Georg Thiel, Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης