Διεθνή

Biden: Να εγκαταλείψουν τώρα την Ουκρανία οι Αμερικάνοι – Μπορεί να γίνει τρελή η κατάσταση

Biden: Να εγκαταλείψουν τώρα την Ουκρανία οι Αμερικάνοι – Μπορεί να γίνει τρελή η κατάσταση
Έχουμε μπροστά μας έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς του κόσμου υπογράμμισε ο Biden
Σχετικά Άρθρα

Να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία καλεί τους Αμερικάνους πολίτες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, προειδοποιώντας πως η κατάσταση μπορεί γρήγορα να γίνει «παλαβή».
Με αφορμή την έναρξη των στρατιωτικών ασκήσεων της Ρωσίας με τη Λευκορωσία αλλά και τις ναυτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, η Δύση φοβάται για το ενδεχόμενο μιας εισβολής στην Ουκρανία, αντίστοιχης με αυτήν που έγινε το 2014 και οδήγησε στην προσάρτηση της Κριμαίας.
Αν και η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά αυτό το σενάριο, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία – κυρίως – εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή.

Παλαβή κατάσταση

«Οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να φύγουν, πρέπει να φύγουν τώρα.
Έχουμε μπροστά μας έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς του κόσμου.
«Πρόκειται για πολύ διαφορετική κατάσταση και τα πράγματα μπορεί να γίνουν παλαβά πολύ γρήγορα» υποστήριξε ο Biden κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.
Όπως είπε, δεν θα ανέπτυσσε τον αμερικανικό στρατό στο πεδίο στην Ουκρανία, για να επιχειρήσει ή για να απομακρύνει Αμερικανούς, εάν γινόταν η υποτιθέμενη ρωσική εισβολή.
«Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιο πόλεμο.
Αν οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι άρχιζαν να ρίχνουν οι μεν στους δε, θα βρισκόμασταν σε πολύ διαφορετικό κόσμο.
Αυτό που ελπίζω είναι πως αν ο πρόεδρος Putin κάνει τον παραλογισμό να εισβάλει, θα δείξει την ευφυΐα να μην κάνει κάτι που θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στους Aμερικανούς πολίτες» τόνισε ο Biden.

Πρόβα… πολέμου

H έναρξη – χθες Πέμπτη 10/2 - των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Ρωσίας – Λευκορωσίας κρατά σε εγρήγορση τη Δύση.
Το Κρεμλίνο υποστηρίζει πως Ρωσία και Λευκορωσία είναι αντιμέτωπες με πρωτόγνωρες απειλές και διαμηνύει πως οι ασκήσεις θα διαρκέσουν 10 ημέρες.
«Οι ασκήσεις διεξάγονται με στόχο να προετοιμαστούμε να σταματήσουμε και να απωθήσουμε μια εξωτερική επίθεση στο πλαίσιο μιας αμυντικής επιχείρησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Όπως αναφέρει, τα γυμνάσια διεξάγονται σε πέντε πεδία ασκήσεων, τέσσερις αεροπορικές βάσεις και «διάφορες τοποθεσίες» στη Λευκορωσία, κυρίως στην περιοχή της Μπρεστ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία.
Οι ασκήσεις αυτές, σε συνδυασμό με τους περισσότερους από 100.000 Ρώσους στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, έχουν σημάνει συναγερμός στη Δύση, η οποία φοβάται μια εισβολή της Ρωσίας, αντίστοιχη με αυτή του 2014 στην Κριμαία.
Πάντως, η Μόσχα απορρίπτει κατηγορηματικά ότι έχει σχέδια εισβολής, υποστηρίζει ότι αυτά εντάσσονται στη σφαίρα της φαντασίας των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας και επισημαίνει πως υπάρχει ακόμα διπλωματικός χώρος για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ασκήσεις και στη Μαύρη Θάλασσα

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένα στρατιωτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα με τη συμμετοχή τακτικών δυνάμεων από πολεμικά πλοία.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι έξι ρωσικά πολεμικά πλοία βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα για ναυτικές ασκήσεις κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Τα πολεμικά πλοία προέρχονται από τη Μεσόγειο.
Η Ρωσία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι το Πολεμικό Ναυτικό της θα πραγματοποιήσει γυμνάσια με τη συμμετοχή όλων των στόλων της τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο από τον Ειρηνικό μέχρι τον Ατλαντικό, στην πιο πρόσφατη επίδειξη ισχύος κατά την αντιπαράθεσή της με τη Δύση σχετικά με την Ουκρανία.

Σε συναγερμό και η Ουκρανία

Απέναντι σε αυτές τις στρατιωτικές ασκήσεις και κινήσεις, η Ουκρανία προχωρά και αυτή σε στρατιωτικά γυμνάσια.
Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, οι ασκήσεις διεξάγονται από χθες 10 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσουν ως τις 20 Φεβρουαρίου και θα περιλαμβάνουν γυμνάσια με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar και αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και NLAW που παρείχαν ξένοι εταίροι.
Η Ουκρανία δεν έχει διευκρινίσει τον αριθμό του στρατιωτικού προσωπικού και των όπλων που μετέχουν στις ασκήσεις της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης