Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Google Analytics παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα, λέει η γαλλική αρχή

H Google Analytics παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα, λέει η γαλλική αρχή
Ανάλογη απόφαση έλαβε πρόσφατα και η αυστριακή αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Σχετικά Άρθρα

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Γαλλίας, που δηλώνεται με  το ακρωνύμιο CNIL υποστήριξε σήμερα ότι η Google Analytics, που  αποτελεί την ευρύτερα χρησιμοποιούμενη υπηρεσία ανάλυσης δεδομένων στον κόσμο και αναπτύχθηκε από την Google, μπορεί να δώσει στις αμερικάνικες υπηρεσίες πληροφοριών πρόσβαση στα δεδομένα των Γάλλων χρηστών διαδικτύου.
Σε  απόφαση της που αφορά ένα ανώνυμο Γάλλο διαχειριστή ιστοσελίδας, η CNIL που αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων στην Ευρώπη αποφάνθηκε ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας δεν είχε λάβει επαρκή μέτρα για να εγγυηθεί τα δικαιώματα στο απορρήτου των στοιχείων των χρηστών της ιστοσελίδας,  βάσει του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης
«Τα ισχύοντα μέτρα δεν επαρκούν για να αποκλειστεί η προσβασιμότητα αυτών των δεδομένων από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ», ανέφερε η ρυθμιστική αρχή σε δήλωσή της.
«Υπάρχει επομένως κίνδυνος για τους Γάλλους χρήστες ιστοτόπων που χρησιμοποιούν αυτήν την υπηρεσία και των οποίων τα δεδομένα είναι δυνατό να εξαχθούν».
Η CNIL είπε ότι ο εν λόγω Γάλλος διαχειριστής ιστότοπου θα έχει στη διάθεσή του ένα μήνα για να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς της ΕΕ και ότι έχει δώσει παρόμοιες οδηγίες και σε διαχειριστές άλλων ιστοσελίδων στην Γαλλία.

Αρνήθηκε να σχολιάσει η Google 

Η Google αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της CNIL, είχε δηλώσει όμως πριν λίγο καιρό ότι το Google Analytics δεν παρακολουθεί άτομα στο Διαδίκτυο και ότι οι οργανισμοί που χρησιμοποιούν αυτό το εργαλείο έχουν τον έλεγχο των δεδομένων που συλλέγουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του CNIL ακολουθεί μια ανάλογη απόφαση που έλαβε η αυστριακή αρχή προστασίας προσωπικών δεδεμένων, μετά τις καταγγελίες της NOYB (Non Of Your Business), μιας ομάδας που ιδρύθηκε από τον Αυστριακό δικηγόρο και ακτιβιστή προστασίας της ιδιωτικής ζωής Max Schrems, ο οποίος κέρδισε μια υπόθεση υψηλού προφίλ στο Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2020.
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκείνη την εποχή είχε ακυρώσει τη διατλαντική συμφωνία μεταφοράς δεδομένων γνωστή ως Privacy Shield, στην οποία βασίστηκαν χιλιάδες εταιρείες για υπηρεσίες που κυμαίνονται από υποδομές cloud έως μισθοδοσία και χρηματοδότηση, λόγω παρόμοιων ανησυχιών.
Αρκετές μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Google και της Meta, της μητρικής εταιρείας του Facebook έχουν ζητήσει να καταλήξουν επιτέλους οι συνομιλίες μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, για να κλείσει συμφωνία πάνω σε ένα νέο διατλαντικό  συμφώνου μεταφοράς δεδομένων λόγω των νομικών κινδύνων που ενέχουν.
Η  Meta μάλιστα απείλησε πρόσφατα ότι θα υποχρεωθεί να αποσύρει το Facebook  και το Instagram από την Ευρώπη αν το διατλαντικό σύμφωνο αργήσει πολύ.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης