Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην αντεπίθεση τα «περιστέρια» της ΕΚΤ - Φρένο από τον Lane στις προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων

Στην αντεπίθεση τα «περιστέρια» της ΕΚΤ - Φρένο από τον Lane στις προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων
Ο Lane υπερασπίστηκε την πάγια άποψή του ότι ο τρέχων, υψηλός ρυθμός πληθωρισμού στην ευρωζώνη είναι προσωρινός
Σχετικά Άρθρα
Στην αντεπίθεση περνούν τα «περιστέρια» της ΕΚΤ, μετά τις προσδοκίες που καλλιέργησαν οι δηλώσεις της Christine Lagarde για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, από τις οποίες σχηματίστηκε η εντύπωση ότι τα «γεράκια» έχουν πλέον το πάνω χέρι στη λήψη των αποφάσεων, με τον πληθωρισμό να επιμένει σε επίπεδα ρεκόρ.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα επιστρέψει στον στόχο χωρίς σημαντική σύσφιξη της πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς επιλύονται τα προβλήματα  που σχετίζονται με την πανδημία σε αγαθά και εργασία, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane.
Ο Lane υπερασπίστηκε την πάγια άποψή του ότι ο τρέχων, υψηλός ρυθμός πληθωρισμού στην ευρωζώνη είναι προσωρινός, ενόψει της αυξανόμενης πίεσης στην ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια, τόσο από τους επενδυτές όσο και από τους υπεύθυνους για τη νομισματική πολιτική.

«Φρένο» στις προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων

«Δεδομένου ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα θα επιλυθούν τελικά, οι πιέσεις στις τιμές θα πρέπει να μειωθούν και ο πληθωρισμός να επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα, χωρίς να χρειάζεται σημαντική προσαρμογή στη νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Lane σε μια ανάρτησή του, σύμφωνα με το Reuters.
Τις απόψεις του Lane απηχεί και ο γάλλος αξιωματούχος της ΕΚΤ Francois Villeroy de Galhau.
Πιθανότατα αμφότεροι επιχειρούν να περιορίσουν τις προσδοκίες της αγοράς, για πρόωρο τέλος των αγορών ομολόγων της ΕΚΤ και αυξήσεις επιτοκίων50 μονάδων βάσης έως τον Δεκέμβριο.
Τις προσδοκίες της αγοράς ενθάρρυνε η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde την περασμένη εβδομάδα, όταν αρνήθηκε να αποκλείσει την αύξηση των επιτοκίων φέτος.
Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ επιθυμούσαν ήδη αλλαγές πολιτικής στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας.

Υπερασπίζεται τη στάση αναμονής ο Lane

Ωστόσο, ο Lane υπερασπίστηκε την προσέγγιση της ΕΚΤ για στάση αναμονής.
«Η λογική που στηρίζει μια σταθερή προσέγγιση της νομισματικής πολιτικής ενισχύεται, εφόσον τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι κατά κύριο λόγο εξωτερικής φύσης, που προκαλούνται από παγκόσμιες διαταραχές της προσφοράς ή από την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης», ανέφερε στο blog του.
«Δεδομένου ότι η νομισματική πολιτική κατευθύνει την εγχώρια ζήτηση, μια αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής ως αντίδραση σε ένα σοκ εξωτερικής προσφοράς θα σήμαινε ότι η οικονομία θα βρεθεί ταυτόχρονα αντιμέτωπη με δύο δυσμενείς κραδασμούς», τόνισε.

De Guindos (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η πρόβλεψη της Κομισιόν για πληθωρισμό 3,5% το 2022 στην ευρωζώνη

Την ίδια ώρα πάντως, ρεαλιστικό χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos, την πρόβλεψη της Κομισιόν για πληθωρισμό 3,5% το 2022 στην ευρωζώνη.
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη θα παρουσιάσει ισχυρή ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός για περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Πάντως, ο de Guindos δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία για να σταθεροποιήσει τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης