Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη δίνη της πολιτικής κρίσης η Λιβύη - Ένοπλοι γάζωσαν τον πρωθυπουργό Dbeibah αλλά είναι σώος

Στη δίνη της πολιτικής κρίσης η Λιβύη - Ένοπλοι γάζωσαν τον πρωθυπουργό Dbeibah αλλά είναι σώος

Η απόπειρα δολοφονίας εντάσσεται στις συνεχείς διενέξεις για την πολιτική εξουσία της Λιβύης

Σχετικά Άρθρα

Στη δίνη της πολιτικής κρίσης και του απόλυτου πολιτικού χάους, στο οποίο έχει βυθιστεί από το 2011 όταν και έπεσε το καθεστώς Ghaddafi, παραμένει η Λιβύη, κάτι που αποδεικνύει και η ένοπλη επίθεση κατά του πρωθυπουργού Abdulhamid al-Dbeibah.
Ένοπλοι γάζωσαν νωρίτερα σήμερα Πέμπτη 10/2 το αυτοκίνητο του πρωθυπουργού της Λιβύης Abdulhamid al-Dbeibah, ο οποίος ωστόσο κατάφερε να γλιτώσει και να βγει σώος.
Η απόπειρα δολοφονίας του Λίβυου πρωθυπουργού έρχεται σε μια χρονική στιγμή που μαίνονται οι διενέξεις για την πολιτική εξουσία στην χώρα.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η επίθεση πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που ο Abdulhamid al-Dbeibah επέστρεφε στο σπίτι του.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι δράστες μετά την επίθεση διέφυγαν, καθώς και ότι πραγματοποιούνται έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Πολιτική κρίση

Η απόπειρα δολοφονίας του Abdulhamid al-Dbeibah αναμένεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το πολιτικό κλίμα στη Λιβύη για την εξουσία.
Μάλιστα ο Abdulhamid al-Dbeibah υποστηρίζει ότι θα αψηφήσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα για την αντικατάσταση του.
Τις προηγούμενες ημέρες, οι ένοπλες δυνάμεις ενίσχυσαν την ασφάλεια στην πρωτεύουσα Τρίπολη καθώς υπάρχουν έντονες ανησυχίες πως η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση μπορεί να πυροδοτήσει νέες συγκρούσεις.
Υπενθυμίζεται πως ο Abdulhamid al-Dbeibah ανέλαβε την εξουσία τον Μάρτιο του 2021, όταν και τέθηκε επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και υποτίθεται πως θα ένωνε τη χώρα και θα την οδηγούσε σε εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021.
Οι εκλογές όμως δεν έγιναν ποτέ λόγω διαφωνιών για το πώς έπρεπε να διεξαχθεί η διαδικασία για την προεδρία της χώρας, ενώ πλέον αμφισβητείται η νομιμότητα της υποψηφιότητας του Abdulhamid al-Dbeibah για το προεδρικό αξίωμα.

Στα δύο

Μετά την εξέγερση του 2011 και την πτώση του Ghaddafi, η Λιβύη έχει βυθιστεί στην πολιτική αστάθεια και στις εμφύλιες συρράξεις.
Από το 2014, η χώρα κόπηκε στα δύο, με δύο κυβερνήσεις και δύο αντιμαχόμενες ένοπλες παρατάξεις στο πλευρό τους, στο ανατολικό και στο δυτικό της τμήμα.
Στη σύρραξη ενεπλάκησαν και άλλες χώρες και μισθοφορικές δυνάμεις.
Το κοινοβούλιο, που τασσόταν υπέρ των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, κήρυξε έκπτωτη την κυβέρνηση εθνικής ενότητας και έκανε γνωστό ότι θα ψηφίσει σήμερα για να ονομάσει άλλον πρωθυπουργό, στον οποίο θα αναθέσει να σχηματίσει νέα μεταβατική κυβέρνηση.
Όμως ο Abdulhamid al-Dbeibah τόνισε σε ομιλία του αυτή την εβδομάδα πως θα παραδώσει την εξουσία μόνο αφού γίνουν εκλογές. Επιτετραμμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη και δυτικές κυβερνήσεις κατέστησαν σαφές πως θα συνεχίσουν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Επ’αόριστον αναβολή των εκλογών

Η Βουλή ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα διεξαχθούν εκλογές ούτε το 2022, καθώς η ίδια και άλλο ένα πολιτικό σώμα αναθεώρησαν το προσωρινό Σύνταγμα, εξέλιξη που προκάλεσε αγανάκτηση σε πολλούς Λίβυους που είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους για να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία.
Η πρωτοβουλία του κοινοβουλίου να επιλέξει νέο πρωθυπουργό ενδέχεται να σημάνει την επιστροφή στην κατάσταση προτού διοριστεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Abdulhamid al-Dbeibah, με δύο αντίπαλα κέντρα να διεκδικούν την εξουσία στη Λιβύη, τη στιγμή που πάντως αναλυτές υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος – τουλάχιστον άμεσα – για ένα νέο εμφύλιο πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης