Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Credit Suisse "ψαλιδίζει" τα μπόνους της με εντολή της ελβετικής ρυθμιστικής αρχής

Η Credit Suisse

Θα χάσει στελέχη από τη JP Morgan και τη Goldman Sachs που αυξάνουν τα δικά τους

H Credit Suisse, όπως και άλλες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, σχεδίαζε φέτος να αυξήσει τα μπόνους για τα κορυφαία στελέχη της, ωστόσο θα τα περικόψει κατά 10%, μετά από εντολή της ελβετικής ρυθμιστικής αρχής για τις τράπεζες FINMA.
H FINMA ζήτησε από την Gredit Suisse να προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές των μπόνους της λόγω της παραπομπής της σε ελβετικό δικαστήριο, με την κατηγορία ότι επέτρεψε σε συμμορία διακίνησης κοκαΐνης ναρκωτικών να ξεπλύνει ποσά αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τους Ελβετούς εισαγγελείς, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας και ένας από τους πρώην αξιωματούχους της δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή της απόκρυψης εσόδων και των παράνομων συναλλαγών μεταξύ 2004 και 2008.

Πρώτη φορά σε δίκη ελβετική τράπεζα

Η Credit Suisse έχει απορρίψει με επίσημη ανακοίνωσή της τις κατηγορίες, όμως η παραπομπή της συνιστά την πρώτη παραπομπή μεγάλης τράπεζας στην Ελβετία σε δίκη και η εισαγγελία ζητά από τον όμιλο να αποδώσει περί τα 42,4 εκατ. ελβετικά φράγκα ως αποζημίωση.
Για το λόγο αυτό η Credit Suisse υποχρεώθηκε τελικά να κόψει τα bonus που θα μοιράσει στα στελέχη της αλλά μόνο κατά 10%. Για να το καταφέρει αυτό άλλαξε πάντως τη δομή των bonus, μετατρέποντας ένα μέρος τους σε κάτι σαν δάνειο που τα στελέχη οφείλουν να επιστρέψουν αν εγκαταλείψουν την τράπεζα εντός τριών ετών.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η περικοπή των μπόνους στην Credit Suisse έρχεται «σε μια ιδιαίτερα επισφαλή στιγμή» για την τράπεζα, μετά τα δύο σκάνδαλα της Archegos Capital Management και της Greensill πέρυσι.

Οι αμερικάνοι ανταγωνιστές δίνουν καλύτερα μπόνους

Η Credit Suisse όφειλε λοιπόν να βρει τη χρυσή ισορροπία που αφενός θα ικανοποιήσει τις ρυθμιστικές αρχές και αφετέρου θα διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα των αμοιβών τους για να αποφύγει τις εξόδους στελεχών, αφού οι ανταγωνιστές της στη Wall Street όπως η JPMorgan Chase & Co. και ο Όμιλος Goldman Sachs αυξάνουν αμοιβές και μπόνους.
Ακόμη κι έτσι όμως η διοίκηση της Credit Suisse έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για ένα κύμα αποχώρησης στελεχών καθώς η Wall Street πάει καλά, επιτρέποντας στη JP Morgan Chase & Co. και η Goldman Sachs Group Inc. να αυξήσουν τα μπόνους κατά 40% και 50% αντίστοιχα για τα στελέχη της επενδυτικής τραπεζικής προκειμένου να προσελκύσουν νεά ταλέντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης