Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κατάληψη της Οτάβα φέρνει χαλάρωση μέτρων κατά covid στον Καναδά – Νίκη του Freedom Convoy, απών ο Trudeau

Η κατάληψη της Οτάβα φέρνει χαλάρωση μέτρων κατά covid στον Καναδά – Νίκη του Freedom Convoy, απών ο Trudeau
Χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ανακοινώνουν επαρχίες του Καναδά
Σχετικά Άρθρα

Με την Οτάβα να παραμένει αποκλεισμένη εδώ και τουλάχιστον 10 ημέρες από εκατοντάδες διαδηλωτές του Freedom Convoy - του κινήματος με τους φορτηγατζήδες διασυνοριακών μεταφορών που αρνούνται να εμβολιαστούν κατά της covid – και με τις διαδηλώσεις να έχουν πάρει διαστάσεις και να στρέφονται πλέον ανοιχτά κατά της κυβέρνησης του Justin Trudeau, ολοένα και περισσότερες επαρχίες του Καναδά ανακοινώνουν ή προχωρούν στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.
Και ενώ ο πρωθυπουργός Trudeau είναι εν πολλοίς εξαφανισμένος - εμφανίστηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα 7/2 για να καλέσει τους πολίτες να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις -, το κίνημα Freedom Convoy μοιάζει να είναι ο κάθαρος νικητής σε αυτήν την κοινωνική και κυρίως πολιτική αντιπαράθεση.
Είναι μάλιστα τέτοια η ισχύ που έχει αποκτήσει το κίνημα και τέτοια η απαξίωση του πρωθυπουργού Trudeau που οι επικεφαλής των διαδηλωτών υποστηρίζουν πως είναι έτοιμοι να μιλήσουν με όλους τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων για να βρεθεί μια «ειρηνική λύση στην κρίση», εξαιρουμένου του Trudeau.
Το κίνημα εκδηλώθηκε για πρώτη φορά στις 9 Ιανουαρίου στο δυτικό τμήμα του Καναδά με τις διαμαρτυρίες να στρέφονται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αλλά γρήγορα πήραν διαστάσεις και εξελίχθηκαν σε οργή κατά των υγειονομικών περιορισμών και της κυβέρνησης Trudeau.

Χαλαρώνουν τα μέτρα

Αλλά η επικράτηση του Freedom Convoy δεν είναι μόνο στο επίπεδο των πολιτικών εντυπώσεων.
Είναι και στην ουσία.
Με την Οτάβα να παραμένει αποκλεισμένη και να εξακολουθεί να «ελέγχεται» από τους διαδηλωτές, ολοένα και περισσότερες επαρχίες του Καναδά χαλαρώνουν τους περιορισμούς κατά της πανδημίας.
Οι επαρχίες Σασκάτσουαν και Αλμπέρτα ανακοίνωσαν ότι καταργούν το εμβολιαστικό πάσο – εκ των βασικών αιτημάτων των οδηγών φορτηγών διασυνοριακών μεταφορών - διότι «τα πλεονεκτήματα του δεν υπερτερούν του κόστους του» ενώ και το Κεμπέκ ανακοίνωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Διευρύνονται οι κινητοποιήσεις

Παρόλο αυτά οι διαδηλωτές εμφανίζονται ανυποχώρητοι.
Οι αρχικές διαμαρτυρίες τους κατά του εμβολιαστικού πάσο έχουν διευρυνθεί και στρέφονται κατά των υγειονομικών μέτρων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι διαδηλωτές διευρύνουν τις κινητοποιήσεις τους έχοντας προχωρήσει στον αποκλεισμό της γέφυρας Ambassador που συνδέει το Ντιτρόιτ στις ΗΠΑ με το Ουιντσορ – από όπου και πραγματοποιείται το 27% του εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ – Καναδά – αλλά και στον αποκλεισμό ενός ακόμα μεγάλου εμπορικού «περάσματος» στο Coutts στην Αλμπέρτα.
Ήδη οι Αρχές προειδοποιούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στην οικονομία, αν συνεχιστούν τα «μπλόκα», τη στιγμή που ανησυχία εκφράζεται και από τις ΗΠΑ τόσο για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία όσο και για τα νοσοκομεία.

23 συλλήψεις

Πάντως, η αστυνομία της Οτάβα έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε 23 συλλήψεις διαδηλωτών.
Σύμφωνα με τις Αρχές, ένας στους τέσσερις οδηγούς των 418 φορτηγών που έχουν αποκλείσει το κέντρο της Οτάβα έχει μαζί τα παιδιά του, γεγονός που έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των Αρχών, οι οποίες εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση της υγείας των παιδιών αυτών στο κρύο, στο θόρυβο ακόμα και στην πρόσβαση τους σε εγκαταστάσεις υγιεινής δεδομένου ότι πολλοί διαδηλωτές διαμένουν στους πρόχειρους καταυλισμούς που έχουν στήσει στην πόλη.

Στηρίζουν οι Καναδοί

Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των Καναδών – πάνω από το 90% - έχει εμβολιαστεί κατά της covid, είναι χαρακτηριστικό πως η κοινή γνώμη κατανοεί την αντίδραση των διαδηλωτών, γεγονός που συνεπάγεται ένα ακόμα πλήγμα για τον Trudeau.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το ένα τρίτο των Καναδών στηρίζει τις κινητοποιήσεις ενώ το 44% των εμβολιασμένων δηλώνει ότι κατανοεί «την αιτία των κινητοποιήσεων και την αγανάκτηση των διαδηλωτών».
Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις το 15% των Καναδών οδηγών φορτηγών διασυνοριακών μεταφορών δεν έχει εμβολιαστεί κατά της covid, τη στιγμή που τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας έχουν τη στήριξη της κοινωνίας.
Πάντως, αντιδράσεις υπάρχουν και κατά των διαδηλωτών, κυρίως από τους κατοίκους της Οτάβα, οι οποίοι δηλώνουν ότι είναι όμηροι στην ίδια τους την πόλη.

Θα ξεφουσκώσει;

Ίσως σε αυτά τα ευρήματα πατά και ο Trudeau για να δικαιολογήσει εν πολλοίς την απουσία του.
Άλλωστε η «γραμμή» που ακολουθεί είναι πως το κίνημα θα ξεφουσκώσει από μόνο του, κάτι πάντως που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.
«Μεμονωμένοι πολίτες προσπαθούν να μπλοκάρουν την οικονομία μας, τη δημοκρατία μας και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.
Πρέπει να σταματήσει.
Όλοι έχουμε κουραστεί από το να φοράμε μάσκες και να ακολουθούμε υγειονομικούς περιορισμούς.
Αυτοί όμως που φωνάζουν στους άλλους που φοράνε μάσκα δεν καθορίζουν και την πλειοψηφία των Καναδών» υποστήριξε ο Trudeau μιλώντας στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα.
Παρόλο αυτά δεν λείπουν οι αντιδράσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος απέναντι στη στρατηγική Trudeau, οι οποίοι ζητούν μια πιο ενωτική και λιγότερο διχαστική προσέγγιση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης