Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλά 13 ετών η τιμή του αλουμινίου

Σε υψηλά 13 ετών η τιμή του αλουμινίου

Περιορισμένη προσφορά και μειωμένα αποθέματα ωθούν ανοδικά την τιμή

Σχετικά Άρθρα

Οι διεθνείς τιμές αλουμινίου εκτοξεύθηκαν σήμερα Τρίτη 8 Φεβρουαρίου στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, λόγω της ανησυχίας των επενδυτών για την περιορισμένη προσφορά και την πτώση των αποθεμάτων.
Η τιμή αναφοράς του αλουμίνιου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) σημείωσε σήμερα άνοδο 3% στα 3.226 δολάρια ο τόνος στις 14:00 ώρα Λονδίνου, αφού ενδοσυνεδριακά είχε πιάσει τα 3.236 δολάρια ο τόνος.
Η τιμή του αλουμινίου, ενός μετάλλου που χρησιμοποιείται ευρύτατα στις συσκευασίες και τις μεταφορές, αυξήθηκε κατά 42% το 2021 και κατά 15% μέσα στις πρώτες εβδομάδες του 2022, καθώς η Κίνα, η οποία παράγει περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς, περιόρισε την παραγωγή για να μειώσει τη ρύπανση.

Η Κίνα μείωσε την παραγωγή

«Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου σημειώθηκε μεγάλη μείωση στην παραγωγή αλουμινίου για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα», δήλωσε ο αναλυτής της WisdomTree Nitesh Shah, προβλέποντας ότι η αυξανόμενη ζήτηση θα ωθήσει τις τιμές μακροπρόθεσμα ακόμη ψηλότερα.
Η άνοδος των τιμών αλουμινίου ευνοείται επίσης από τη μεγάλη μείωση των αποθεμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αποθέματα αλουμινίου σε αποθήκες εγγεγραμμένες στο LME έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007, στους 767.700 τόνους, έναντι 2 εκατομμυρίων τιμών τον περασμένο Μάρτιο. Επιπλέον τα αποθέματα στις αποθήκες του Shanghai Futures Exchange (ShFE) έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 20% στους 266.906 τόνους από την αρχή του έτους -- περίοδο κατά την οποία τα αποθέματα ShFE συνήθως αυξάνονται.

Ποιοι άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στην άνοδο της τιμής

Τέλος υπάρχουν κι άλλοι συντελεστές που ωθούν ανοδικά τις διεθνείς τιμές αλουμινίου στην παρούσα φάση, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν, το ξέσπασμα του COVID-19 στην κινεζική πόλη Baise που παράγει αλουμίνιο και ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση ης παραγωγής, η απειλή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε περίπτωση που επιτεθεί στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία είναι σημαντικός παραγωγός αλουμινίου και η μείωση της παραγωγής του σλοβακικού χυτηρίου αλουμινίου Slovalco κατά 60% λόγω του υψηλού κόστους ισχύος, των δικαιωμάτων εκπομπών και της έλλειψης κρατικής αποζημίωσης.

www.bankingnews.gr

.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης