Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε στάση αναμονής η Wall εν όψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό - Στο +0,8% Dow, ο S&P 500 +0,6%

Σε στάση αναμονής η Wall εν όψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό - Στο +0,8% Dow, ο S&P 500 +0,6%
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street…
Σχετικά Άρθρα

Κέρδη καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2022, καθώς οι επενδυτές από τη μια μεριά έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Πέμπτη (10/2), ενώ από την άλλη εστιάζουν στα εταιρικά αποτελέσματα.
Nευρικότητα και συνεχείς εναλλαγές προσήμων περιελάμβανε η συνεδρίαση του αμερικανικού χρηματιστηρίου στις 7 Φεβρουαρίου 2022, με τους traders να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στα εταιρικά αποτελέσματα, ενώ παράλληλα αναμένουν τα δεδομένα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει άνοδο +0,7%, στις 35.334 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει κέρδη +0,35%, στις 4.499 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο +0,63%, στις 14.103 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, βρίσκεται στις 22 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, κατά 27% εκτοξεύθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ το 2021, στα επίπεδα - ρεκόρ των 859 δισ. δολαρίων.
Το έλλειμμα διευρύνθηκε τον Δεκέμβριο κατά 1,8% στα 80,7 δισ. δολ., σημειώνοντάς τη δεύτερη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση όλων των εποχών.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει έλλειμμα 82,9 δισ. δολ. τον Δεκέμβριο.
Το μεγαλύτερο εμπορικό κενό στο τέλος του έτους πιθανότατα αντανακλά τις προσπάθειες των αμερικανικών λιμανιών να εκκαθαρίσουν το ανεκτέλεστο των κοντέινερ και να φτάσουν τα εισαγόμενα αγαθά στις επιχειρήσεις εγκαίρως για την εορταστική περίοδο αγορών.
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός έπαιξε επίσης ρόλο, ειδικά για βασικές εισαγωγές όπως το πετρέλαιο.
Η ζήτηση για εισαγόμενα καύσιμα αυξήθηκε πέρυσι καθώς η οικονομία ανέβασε ρυθμούς.
Παράλληλα, ο πληθωρισμός, σε συνδυασμό με την ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, έχουν οδηγήσει τους αναλυτές να περιμένουν αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve για τον έλεγχο των τιμών.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι η αμερικανική αγορά πρόσθεσε άλλες 467.000 θέσεις εργασίας, ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.
Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 1,91% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1440 δολ. 
Το συνολικό χρέος των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 1 τρισ. δολάρια πέρυσι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2007, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Fed της Νέας Υόρκης για το χρέος και τις πιστώσεις των νοικοκυριών.
Το συνολικό χρέος είναι τώρα 1,4 τρισ. δολάρια υψηλότερο από ό,τι στο τέλος του 2019 και ανέρχεται στα 15,6 τρισ. δολάρια. 

Στα επιχειρηματικά, η Harley Davidson ανακοίνωσε κέρδη - έκπληξη για το δ’ τρίμηνο, με την εταιρεία να καταγράφει άλμα 8%.
Οι μετοχές της Pfizer υποχώρησαν 3,6% αφού τα έσοδα του τέταρτου τριμήνου της φαρμακοβιομηχανίας ήταν χαμηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές της Wall Street.
Το guidance για τα κέρδη ολόκληρου του έτους απογοήτευσε επίσης.
Από το απόγευμα της Δευτέρας 7 Φεβρουαρίου, 281 εταιρείες του S&P 500 έχουν αναφερθεί, με το 78% να υπερβαίνει τις εκτιμήσεις κερδών και το 77% να ξεπερνά τις προσδοκίες εσόδων, σύμφωνα με το FactSet. 

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Νευρικότητα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο, λόγω Ουκρανίας, να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Οι επενδυτές αναμένουν τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, ο οποίος θα ανακοινωθεί την Πέμπτη και αναμένεται να ξεπεράσει το 7%.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο 0,24% στις 15.242 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε οριακές μεταβολές στις 7.567 μονάδες.
Στις 7.028 μονάδες με άνοδο 0,27% διαπραγματεθηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 0,31% στις 26.411 μονάδες.
αδαδαδαδαδα.JPG
Στα επιχειρηματικά, τα υψηλότερα καθαρά κέρδη των τελευταίων οκτώ ετών σημείωσε ο πετρελαϊκός γίγαντας BP για το δ΄ τρίμηνο του 2021, με οδηγό το άλμα στις τιμές των εμπορευμάτων.
Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 12,8 δισ. δολ. για το 2021, από καθαρή ζημία 5,7 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv ανέμεναν καθαρά κέρδη 12,8 δισ. για το σύνολο του έτους.
Σε επίπεδο τριμήνου, η BP σημείωσε επίσης καθαρά κέρδη 4,1 δισ. δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 3,9 δισ. δολάρια.
Η BP σκοπεύει να πραγματοποιήσει περαιτέρω επαναγορές μετοχών 1,5 δισ. δολαρίων και διατήρησε το μέρισμά της στα 5,46 σεντς ανά μετοχή.
Το καθαρό χρέος μειώθηκε στα 30,6 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2021, από 38,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το τέλος του 2020.
Οι μετοχές της BP αυξήθηκαν πάνω από 23% σε ετήσια βάση.
Από την άλλη, καθαρά κέρδη πάνω από τις προσδοκίες ανακοίνωσε η BNP Paribas για το τελευταίο τρίμηνο του 2021, λόγω της έντονης δραστηριότητας στις εγχώριες αγορές.
Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας ανήλθαν σε 2,31 δισ. ευρώ για το τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για κέρδη 2,05 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Η γαλλική τράπεζα εξέπληξε επίσης σε επίπεδο εσόδων, με τα καθαρά έσοδα να διαμορφώνονται στα 9,49 δισ. ευρώ, πάνω από τα προβλεπόμενα 8,92 δισ. ευρώ.
«Για το σύνολο του 2021, τα αποτελέσματα των Domestic Markets αυξήθηκαν ραγδαία, λόγω της αυξημένης δραστηριότητας», ανέφερε η τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης