Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eκρηκτική άνοδος των CDS της Ευρωζώνης - Η ΕΚΤ ελευθέρωσε το τζίνι από το μπουκάλι

Eκρηκτική άνοδος των CDS της Ευρωζώνης - Η ΕΚΤ ελευθέρωσε το τζίνι από το μπουκάλι
Ven Ram (Bloomberg) : Η ΕΚΤ ελευθέρωσε το τζίνι από το μπουκάλι
Μπορεί η ΕΚΤ στην τελευταία συνεδρίασή της να μην ανακοίνωσε αλλαγή πολιτικής – για να μην εμποδίσει την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών - όμως προχώρησε σε αλλαγή ρητορικής. Με δυο λόγια, η Lagarde έπαψε να δηλώνει πως ο πληθωρισμός είναι παροδικό φαινόμενο και ότι δεν αποτελεί πρόβλημα και για πρώτη φορά δεν απέκλεισε μια αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022. Έτσι όμως γράφει στο Bloomberg o Wen Ram ελευθέρωσε το τζίνι από το μπουκάλι.

Αυξάνονται οι αποδόσεις

Ευθύς αμέσως οι αγορές των ευρωπαϊκών ομολόγων αρχίζουν να μυρίζουν κίνδυνο και οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας να ανεβαίνουν.  Αποτέλεσμα – αν και η ΕΚΤ θα αργήσει πολύ ακόμη να ανεβάσει τα επιτόκια – οι αγορές να σπεύσουν να τιμολογήσουν την αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων και να ανεβάσουν τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, ακόμη και των γερμανικών αλλά κυρίως των κρατών της ευρωπαϊκές περιφέρειες που είναι και οι περισσότερο ευάλωτες.   
Έτσι σήμερα είχαμε τη μεγάλη αύξηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 2,30%, του ιταλικού στο 1,86%, του ισπανικού στο 1.11% και του πορτογαλικού στο 1.03%.
2022-02-07_06-37-00.jpg
Αυξάνονται τα CDS

Το πολύ πιο ανησυχητικό στοιχείο πάντως είναι η εκτόξευση των ασφάλιστρων κινδύνου, των CDS των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, που δηλώνουν την πιθανότητα εξόδου από το ευρώ.
Βεβαίως η αύξηση των CDS της Ιταλίας, που έφτασαν χτες στις 16 π.μ., της Ισπανίας που έφτασαν τις 1,356 π.μ. και της Πορτογαλίας που έφτασαν τις 1,189 π.μ. βάσης απέχει πολύ από τα δυσθεώρητα επίπεδα της περιόδου 2011-2012, της εποχής της μεγάλης κρίσης.
Ακόμη και στα παρόντα επίπεδα της όμως δηλώνει πως οι αγορές, στη νέα εποχή αύξησης των επιτοκίων, βλέπουν με μεγάλη επιφυλακτικότητα τα ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος, δηλαδή χρέος άνω του 100% του ΑΕΠ.
2022-02-07_06-02-59_1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης