Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Meta απειλεί με αποχώρηση του Facebook και του Instagram από την Ευρώπη

Η Meta απειλεί με αποχώρηση του Facebook και του Instagram από την Ευρώπη

Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για τη μεταφορά δεδομένων χρηστών στις ΗΠΑ 

Η Meta Platforms Inc. μητρική εταιρεία του Facebook, απείλησε ξανά σήμερα να αποσύρει το Facebook και το Instagram από την Ευρώπη, αν δεν της επιτραπεί να συνεχίσει να μεταφέρει τα δεδομένα των χρηστών στις ΗΠΑ.
Η απειλή της Meta διατυπώνεται τη στιγμή που υπάρχει ανοικτή η διαπραγμάτευση με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για την αντικατάσταση ενός συμφώνου προστασίας δεδομένου που καταργήθηκε.

Χρονίζουν οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ για τη μεταφορά δεδομένων

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την αντικατάσταση ενός διατλαντικού συμφώνου μεταφοράς δεδομένων στο οποίο βασίζονταν χιλιάδες εταιρείες αλλά καταργήθηκε το 2020, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου λόγω φόβου ότι τα δεδομένα των ευρωπαίων πολιτών δεν είναι ασφαλή όταν αποστέλλονταν στις ΗΠΑ. Οι διαπραγματεύσεις αυτές όμως χρονίζουν χωρίς να καταλήγουν πουθενά εδώ και αρκετούς μήνες.

Στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη, η Meta ανέφερε ότι εάν δεν μπορεί να βασιστεί σε υπάρχουσες ή σε νέες συμφωνίες – που θα περιλαμβάνουν τις λεγόμενες τυπικές συμβατικές ρήτρες -- για τη μεταφορά δεδομένων, «πιθανότατα δεν μπορεί να προσφέρει κάποια από τα σημαντικότερα προϊόντα και υπηρεσίες της την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram».

Η Meta είχε  ήδη προειδοποιήσει στην προηγούμενη ετήσια έκθεσή της ότι εάν δεν της επιτρέπονταν  να χρησιμοποιεί τυπικές συμβατικές ρήτρες για τη μεταφορά δεδομένων, θα «αδυνατούσε να λειτουργήσει» τμήματα της επιχείρησής της στην Ευρώπη, χωρίς να κατονομάσει τις δύο βασικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

"Δεν θέλουμε να φύγουμε από την Ευρώπη αλλά ίσως υποχρεωθούμε"

«Δεν έχουμε καμία απολύτως επιθυμία και κανένα σχέδιο αποχώρησης από την Ευρώπη, αλλά η αλήθεια είναι ότι η Meta, και πολλές άλλες επιχειρήσεις, οργανισμοί και υπηρεσίες, βασίζονται σε μεταφορές δεδομένων μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ προκειμένου να λειτουργούν ως παγκόσμιες υπηρεσίες», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Meta σε δήλωσή του που εστάλη μέσω email.

Τα  σχόλια είναι ενδεικτικά της αυξανόμενης έντασης μεταξύ της μητρικής εταιρείας του Facebook και των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών σχετικά με την ιδιοκτησία των δεδομένων των χρηστών.

Η μετοχή υπέστη βουτιά 26% την περασμένη Πέμπτη λόγω των φόβων για τις προοπτικές του Facebook, η οποία προκάλεσε τη μεγαλύτερη απώλεια κεφαλαιοποίησης μιας εταιρείας στην ιστορία του αμερικάνικου χρηματιστηρίου. Η μετοχή της Meta σημείωσε άνοδο περίπου 1,6% την Δευτέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης