Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Ώρα μηδέν ή προπαγανδιστικά σενάρια πολέμου; - Στις ΗΠΑ ο Scholz, στο Κρεμλίνο ο Macron

Ουκρανία: Ώρα μηδέν ή προπαγανδιστικά σενάρια πολέμου; - Στις ΗΠΑ ο Scholz, στο Κρεμλίνο ο Macron
Οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία επινόησαν το σενάριο της εισβολής υποστηρίζει η Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

(upd 3) Ένας άνευ προηγουμένου διπλωματικός μαραθώνιος είναι σε εξέλιξη προκειμένου να αποτραπεί μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει τη σκληρότερη και χειρότερη στρατιωτική σύγκρουση στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ήδη πάντως είναι σε εξέλιξη ένας «παρασκηνιακός» πόλεμος με τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς να δοκιμάζουν αντοχές και ισορροπίες, σε μια χρονική συγκυρία που η καχυποψία και η απόσταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας ολοένα και διευρύνεται.
Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ υποστηρίζουν πως η Ρωσία επιταχύνει τις προετοιμασίες της για μια μεγάλη εισβολή στην Ουκρανία, αναφέροντας πως έχει ήδη αναπτύξει το 70% των δυνάμεων που απαιτούνται για ένα τέτοιο εγχείρημα, το Ηνωμένο Βασίλειο απορρίπτει ως ψευδείς τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας πως δεν σχεδιάζει να εισβάλλει ενώ την περασμένη Παρασκευή 4/2, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε από κεκτημένη ταχύτητα ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, αποδίδοντας την αστοχία αυτή στη σεναριολογία και στην «προετοιμασία» που γίνεται ενόψει των ραγδαίων εξελίξεων στην ουκρανική κρίση.

Ρωσία: ΗΠΑ και Μ. Βρετανία επινόησαν την εισβολή

Και ενώ η Δύση είναι σε κρεσέντο επιθετικών δηλώσεων, η Ρωσία, η οποία εξακολουθεί να συγκεντρώνει στρατό στη μεθόριο με την Ουκρανία, αναφέρει πως δεν έχει καμία πρόθεση να εισβάλλει στην Ουκρανία, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία πως είναι αυτές που επινόησαν την εισβολή στην Ουκρανία.
«Η απειλή μιας ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία επινοήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να διαπράξουν μια πρόκληση για να ανακοινώσουν τη νίκη τους στον «ηρωικό αγώνα» και με τον τρόπο αυτό να αποσπάσουν την προσοχή από τις δικές τους εσωτερικές κρίσεις και να αναβιώσουν την εικόνα του «αήττητου» ύστερα από την αποτυχία τους στο Αφγανιστάν, ωστόσο ο καιρός περνάει χωρίς η Ρωσία να επιτίθεται στην Ουκρανία» υπογράμμισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova.
Η Zakharova έκανε και ειδική αναφορά στο ρόλο της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι και οι Βρυξέλλες έχουν συμφέροντα γύρω από την τεταμένη κατάσταση στην Ουκρανία καθώς υπερασπίζονται τη σφαίρα επιρροής τους, όπως είχαν πράξει και το 2013, όταν υπερβαίνοντας τις αντιρρήσεις της τότε νόμιμης κυβέρνησης της χώρας, πίεζαν απεγνωσμένα τη σύνδεση της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη Μόσχα ο Macron

Με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά και πιθανά, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα 7/2 στη Μόσχα όπου και θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin.
Η αποστολή του Macron θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, αλλά και διπλωματικά επικίνδυνη, καθώς θέλει να εξασφαλίσει δεσμεύσεις από τον Putin ότι η ένταση με την Ουκρανία θα μειωθεί.
Για αυτόν τον σκοπό, τις τελευταίες ημέρες ο Macron είχε μια σειρά συνομιλιών με δυτικούς ηγέτες αλλά και με τον πρόεδρο Putin, γνωρίζοντας μεταξύ άλλων πως αν η σημερινή του αποστολή στη Μόσχα και η αυριανή στο Κίεβο, δεν αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, τότε μεταξύ άλλων θα υπάρξουν και στο δικό του πολιτικό κεφάλαιο.

Τι θέλει

Το ερώτημα είναι τι θέλει να επιτύχει ο Macron στη Μόσχα.
Το βασικό είναι να κερδίσει χρόνο και να «παγώσει» την κατάσταση για μερικούς μήνες, τουλάχιστον έως τον ερχόμενο Απρίλιο, όταν και είναι προγραμματισμένες μια σειρά από εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, όπως στη Γαλλία, στην Ουγγαρία και στη Σλοβενία, καθώς και να δείξει – ενόψει και των γαλλικών προεδρικών εκλογών – πως μπορεί να αναλάβει και να έχει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη.

Αισιοδοξία

Σε δηλώσεις του ο Macron υποστήριξε ότι στόχος της Ρωσίας δεν είναι η Ουκρανία αλλά μια αποσαφήνιση των κανόνων με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Μάλιστα δηλώνει αισιόδοξος ότι οι συνομιλίες με τον Putin θα είναι αρκετές για να μην υλοποιηθεί το χειρότερο σενάριο/
«Η ένταση του διαλόγου που είχαμε με τη Ρωσία και αυτή η επίσκεψη στη Μόσχα έχουν σχεδιαστεί για να σταματήσουν να συμβεί (το χειρότερο σενάριο).
Στη συνέχεια θα συζητήσουμε τους όρους της αποκλιμάκωσης.
Πρέπει να είμαστε πολύ ρεαλιστές.
Δεν θα προχωρήσουμε σε μονομερείς χειρονομίες, αλλά είναι απαραίτητο να σταματήσουμε την επιδείνωση της κατάστασης» επισημαίνει ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Κρεμλίνο: Πολύ σημαντική η συνάντηση Putin – Macron αλλά δεν θα υπάρξουν ρηξικέλευθες εξελίξεις

Για πολύ σημαντική συνάντηση, κατά την οποία όμως δεν αναμένεται να υπάρξουν ρηξικέλευθες εξελίξεις, κάνει λόγο το Κρεμλίνο αναφερόμενο στη συνάντηση Putin - Macron.
Σε δηλώσεις του ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Putin, υπογράμμισε πως η Μόσχα περιμένει από τον Macron να προτείνει «τρόπους για την άμβλυνση των εντάσεων στην Ευρώπη».
«Η κατάσταση είναι υπερβολικά πολύπλοκη για να περιμένει κανείς αποφασιστικής σημασίας εξέλιξη κατά τη διάρκεια μίας και μόνης συνάντησης.
O Macron είπε στον Putin ότι έρχεται με ιδέες σε αναζήτηση ύφεσης» υποστήριξε ο Peskov, αναφέροντας πως δεν είναι δυνατό να γίνει λόγος για ανάπαυλα στην ένταση, όσο οι δυτικές κυβερνήσεις συνεχίζουν να μιλούν για επικείμενη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.
«Η Μόσχα δεν έχει ακούσει τίποτε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί.
Οι Δυτικοί συνομιλητές μας προτιμούν να μην αναφέρονται στο θέμα αυτό» υποστήριξε ο Peskov.

Plan B με τον Scholz στον Λευκό Οίκο

Την ώρα που ο Macron θα προσπαθεί να εξασφαλίσει τις δεσμεύσεις του Putin για μη επίθεση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden θα υποδέχεται στον Λευκό Οίκο τον καγκελάριο της Γερμανίας, Olaf Scholz, με τον οποίο και θα καταρτίσει το … plan B, το σενάριο δηλαδή που θα προβλέπει την αντίδραση της Δύσης απέναντι σε μια ρωσική εισβολή.
«Το θέμα είναι να εμποδίσουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη» είπε λίγο πριν την αναχώρηση του για τις ΗΠΑ ο Scholz, ο οποίος υποστήριξε πως σε διαφορετική περίπτωση, τίποτα δεν αποκλείεται όσον αφορά τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, ακόμα και ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Ο Scholz, ο οποίος κατηγορήθηκε έντονα στο εσωτερικό της Γερμανίας για το ότι άργησε να καθυστερήσει όσον αφορά τις επαφές του τόσο με τον Biden όσο και με τον Putin, θα επιχειρήσει να διαβεβαιώσει τον Biden ότι η Γερμανία είναι στο πλευρό των ΗΠΑ όσον αφορά το θέμα της Ουκρανίας.

Σενάρια πολέμου με 50.000 θανάτους αμάχων

Η Μόσχα έχει συγκεντρώσει 110.000 στρατιωτικούς στα σύνορα με την Ουκρανία (ουκρανικά μέσα κάνουν λόγο για 126.000 Ρώσους στρατιώτες στην ανατολική πλευρά της χώρας και ανέρχονται) και φέρεται να διαθέτει επαρκείς δυνατότητες για να εξαπολύσει την επίθεσή της μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, πάντα σύμφωνα με στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που ενημέρωσαν τις τελευταίες ημέρες μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και ευρωπαίους εταίρους των ΗΠΑ.
Διευκρίνισαν πως δεν έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα για το εάν ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει πάρει ή όχι, απόφαση να διατάξει επίθεση, αλλά θέλει να έχει όλες τις δυνατές επιλογές, από την εισβολή στην περιφέρεια Ντονμπάς, που βρίσκεται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών, ως την καθολική εισβολή σε ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια για πλήρη κατάληψη όπως έγραφε η γερμανική Bild.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα επέφερε έως και 50.000 θανάτους αμάχων, θα είχε ως αποτέλεσμα το Κίεβο να πέσει μέσα σε λίγες ημέρες και να ανατραπεί σε 48 ώρες ο πρόεδρος Zelensky αλλά και να προκαλούσε μια νέα κρίση στην Ευρώπη με έως 5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Ρωσία: Καταγγέλλει προπαγάνδα από τα δυτικά ΜΜΕ για την Ουκρανία - Φοβάται προβοκάτσια

Την ίδια ώρα, η Μόσχα θεωρεί ότι η πληθώρα των δημοσιευμάτων στα δυτικά μέσα ενημέρωσης περί της δήθεν ετοιμαζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιβεβαιώνει ότι οι χώρες της Δύσης ετοιμάζουν μια πραγματική πρόκληση.
Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, μιλώντας στο Πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης.
«Αυτό μας λέει ότι, προφανώς ετοιμάζεται μια πρόκληση. Η ποσότητα και η ποιότητα των δημοσιευμάτων αυτών, η εκ των προτέρων προετοιμασία τους και η απολύτως αναντίρρητη ψευδολογία τους, επιβεβαιώνουν το ότι προφανώς προετοιμάζονται κάποιες προκλητικές ενέργειες» δήλωσε η Zakharova.
Η Zakharova ανέφερε ότι όλα αυτά τα δημοσιεύματα φιλτράρονται στα δυτικά έντυπα μέσα ενημέρωσης πριν δημοσιευθούν ενώ το ίδιο συμβαίνει και με ανάλογα θέματα στην τηλεόραση, τονίζοντας ότι «η υστερία αυτή συνεχίζεται δύο μήνες».

Το σχόλιο για το Bloomberg

Αναφερόμενη σε πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg με τίτλο «Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία», η Zakharova είπε ότι η «λανθασμένη αρχή» που έκανε το πρακτορείο, υποδηλώνει ότι όλα τα σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι και «το μόνο ερώτημα είναι πότε θα πατηθεί ή δεν θα πατηθεί αυτό το κουμπί πληροφόρησης» και ότι «αυτό δείχνει ότι τα δημοσιεύματα είναι έτοιμα για όλες τις περιπτώσεις, ανεξάρτητα από το ποια είναι η πραγματικότητα».
Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg εν συνεχεία παραδέχθηκε το λάθος του και απέσυρε το δημοσίευμα από την ιστοσελίδα του.

Η ανάπτυξη δυνάμεων

Απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία (υπολογίζονται σε περίπου 110.000), ένα πρώτο απόσπασμα Αμερικανών στρατιωτικών έφθασε το Σάββατο 5/2 και ένα ακόμη C17 με επιπρόσθετες δυνάμεις πεζικού και αλεξιπτωτιστών μετέβη χθες Κυριακή 6/2 στην Πολωνία, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden διέταξε να αναπτυχθούν για να υπερασπιστούν τη χώρα-μέλος του NATO σε περίπτωση «οποιασδήποτε επίθεσης», εν μέσω του συνεχιζόμενου διπλωματικού... μπαλέτου.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden διέταξε την ανάπτυξη 3.000 Αμερικανών στρατιωτών στην Πολωνία και τη Ρουμανία, για να ενισχυθεί η ανατολική πτέρυγα του NATO, σε μια προσπάθεια να στείλει ένα μήνυμα στον Putin για τη δύναμη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Το NATO έχει ήδη αναπτύξει τέσσερις πολυεθνικές μάχιμες μονάδες, με περίπου 5.000 μέλη, στην Πολωνία, στη Λιθουανία, στη Λετονία και στην Εσθονία.
Οι λεγόμενες μάχιμες μονάδες του NATO, υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, της Γερμανίας, του Καναδά και της Βρετανίας, θεωρητικά έχουν αποστολή να επιβραδύνουν οποιαδήποτε επίθεση σε χώρες της περιοχής, να εξασφαλίσουν χρόνο ώστε να φθάσουν ενισχύσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας στα μέτωπα.
1_10.webp
Πόλεμος δηλώσεων

Την Πέμπτη (3/2), οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι προετoιμαζόταν να παρουσιάσει μια «κατασκευασμένη» επίθεση από την Ουκρανία ή τη Δύση, ως το πρόσχημα για τη δική της εισβολή, υποστηρίζοντας, πως έχουν «αποδείξεις», γεγονός που η ρωσική κυβέρνηση το διέψευσε.
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να «σύρουν» τη Ρωσία σε ένοπλη σύγκρουση, προσθέτοντας πως αγνοούν τις ανησυχίες της Μόσχας για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία συνεχείζει σταθερά να αρνείται πως σχεδιάζει εισβολή, διαβεβαιώνει πως απλά θέλει εγγυήσεις τη δική της ασφάλεια.
Ο Ρώσος ηγέτης έλαβε υποστήριξη από τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping όταν επισκέφθηκε το Πεκίνο για την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Σε κοινή τους δήλωση, ανέφεραν ότι «αντιτίθενται στην περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ».
Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε πως η Κίνα θα έπρεπε να είχε χρησιμοποιήσει τη συνάντηση με τον Putin ως μία ευκαιρία για αποκλιμάκωση στην Ουκρανία.

Μάχες εντυπώσεων


Η Μόσχα έχει αναγγείλει εξάλλου κοινά «στρατιωτικά γυμνάσια» με τη Λευκορωσία, όπου έχει αναπτύξει αρκετά τάγματα, βόρεια του Κιέβου και στην περιφέρεια της Μπρεστ, όχι μακριά από τα σύνορα με την Πολωνία.
Μέσα σε δυο εβδομάδες, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, έχουν αναπτυχθεί 60 τάγματα του ρωσικού στρατού στα βόρεια, στα ανατολικά και στα νότια σύνορα της Ουκρανίας, ιδίως στην Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014.
Την Παρασκευή, είχαν φθάσει τα 80, ενώ άλλα 14 μετακινούνται από την υπόλοιπη Ρωσία, ιδίως από το Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή.
Περίπου 1.500 μέλη των ρωσικών Ειδικών Δυνάμεων, των επίφοβων Σπετσνάζ, έχουν φθάσει εδώ και μία εβδομάδα στα σύνορα, πάντα σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Εξάλλου, ισχυρή ρωσική ναυτική δύναμη έχει συγκεντρωθεί στη Μαύρη Θάλασσα.
Συμπεριλαμβάνει πέντε αμφίβια σκάφη, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να γίνει απόβαση στα νότια παράλια της Ουκρανίας, σημείωσαν.
Άλλα έξι σκάφη του είδους θεάθηκαν να αναχωρούν από τη θάλασσα του Μπάρεντς, βόρεια της Ρωσίας, και να κάνουν κύκλο γύρω από τη Βρετανία προτού περάσουν το στενό του Γιβραλτάρ, κατευθυνόμενα κατά τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προς τη Μαύρη Θάλασσα.
Γύρω από την Ουκρανία έχουν ακόμη αναπτυχθεί ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις – μαχητικά, βομβαρδιστικά, συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας...
Αμερικανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν πως η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει αρκετές ακόμη δυνάμεις για μια πλήρη εισβολή μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 2022, από τους ήδη 110.000 στρατιώτες που σταθμεύουν στα σύνορα, η οποία θα συμπίπτει με την αναμενόμενη έναρξη των πυρηνικών ασκήσεων.
0_13.JPG
Η προβοκάτσια και η... γκάφα του Bloomberg

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg δημοσίευσε (Παρασκευή 4/2) στον ιστότοπό του την είδηση της... εισβολής με τον τίτλο: «Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία».
Φυσικά δεν υπήρχε τέτοιο γεγονός κι έτσι στη συνέχεια παραδέχθηκε το λάθος του, εξέφρασε τη λύπη του γι'αυτό και αφαίρεσε το άρθρο, δίνοντας εξηγήσεις:
«Προετοιμάζουμε τίτλους για πολλά σενάρια και ένας από αυτούς τους τίτλους δημοσιεύθηκε κατά λάθος περίπου στις 4 μ.μ. ώρα ΕΤ σήμερα στον ιστότοπό μας», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων, προσθέτοντας: «Λυπούμαστε βαθύτατα για το λάθος».
H Μόσχα σχολιάζοντας ότι η επιθετική ρητορική της Δύσης, υποστήριξε ότι αυτή η ρητορική οδηγεί το έγκυρο Bloomberg να μεταδίδει fake news.
«Είναι απίθανο να ήταν προβοκάτσια, δεν χρειάζεται εδώ να υπερβάλλουμε», δήλωσε ο Dmitri Peskov, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin σχολιάζοντας τη λανθασμένη δημοσίευση.
Ο Ρώσος εκπρόσωπος επεσήμανε ότι το ίδιο το πρακτορείο ζήτησε συγγνώμη για τη λανθασμένη είδηση, ωστόσο δεν παρέλειψε να ειρωνευτεί το αμερικανικό ΜΜΕ λέγοντας ότι «αν και το Bloomberg φυσικά είναι συνολικά ένα τόσο σοβαρό μέσο, μάλλον θα μπορούμε πλέον να λέμε όχι fake news, αλλά Bloomberg news, κάτι που θα είναι δικαολογημένο».
«Αυτό αποτελεί τέλεια απόδειξη του πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση που προκαλείται από τις ατελείωτες επιθετικές δηλώσεις που ακούμε από την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», επισήμανε ο Ρώσος εκπρόσωπος.
Όπως είχε νωρίτερα γίνει γνωστό, το πρακτορείο Bloomberg εξήγησε ότι ετοιμάζει «τίτλους για ποικιλία σεναρίων» και ο τίτλος για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημοσιεύθηκε τυχαία.
Η ηγεσία του πρακτορείου διέταξε έρευνα και θα διευκρινίσει τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η λανθασμένη δημοσίευση, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Ουκρανία: Εκπαιδεύει στα όπλα πολίτες από 4 ως 74 ετών!

Σε πολίτες πρόθυμους και έτοιμους να υπερασπιστούν την πατρίδα απηύθυνε κάλεσμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy σε μια προσπάθεια να εντείνει τις αμυντικές της προσπάθειες της χώρας του ώστε να απωθήσει μια ρωσική εισβολή, και σε αυτό το κάλεσμα ανταποκρίθηκαν χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών.
Φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του κόσμου δείχνουν παιδιά ηλικίας ακόμη και τεσσάρων ετών, να εκπαιδεύονται να κρατούν όπλο και να σημαδεύουν σε στρατόπεδο εκπαίδευσης σε έναν αγώνα δρόμου για να υπερασπιστούν τα σύνορά τους από τη ρωσική εισβολή
Μικροί και μεγάλοι εκπαιδεύτηκαν σε ένα εντατικό εθελοντικό boot camp στα χιονισμένα ουκρανικά δάση.
1_240.JPG
3_155.JPG
Bild: Τα πολεμικά σχέδια εισβολής και η επόμενη μέρα που σχεδιάζει ο Putin για την Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, νέα έκθεση πληροφοριών που βγήκε χθες Σάββατο, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία έχει συντάξει ένα μυστικό πολεμικό σχέδιο για εισβολή και ολοκληρωτική κατάκτηση της Ουκρανίας.
Όπως αναφέρεται στη γερμανική έκδοση BILD, μια ξένη υπηρεσία πληροφοριών λέει ότι έχει συγκεντρώσει λεπτομέρειες για τα «μεταπολεμικά σχέδια» της Ρωσίας για την Ουκρανία, τα οποία, όπως λέει, συζητούνται επί του παρόντος σε κορυφαίους ρωσικούς στρατιωτικούς κύκλους.
Παρόλο που η Ρωσία δεν έχει εισβάλει στην Ουκρανία, οι προετοιμασίες για αυτό το σενάριο βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο ρωσικός στρατός σχεδιάζει να περικυκλώσει και να νικήσει τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας αφού καταστρέψει τις δυνάμεις της χώρας στο πεδίο.
2_215.JPG

Μετά από αυτό, σύνδεσμοι των μυστικών υπηρεσιών που είχαν ήδη εισέλθει λαθραία στην Ουκρανία, καθώς και ντόπιοι πολιτικοί πιστοί στον Vladimir Putin, θα ενεργοποιούνταν στις πόλεις, ενώ «πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών θα διείσδυαν στις πόλεις».
Θα είχαν ως αποστολή να «εγκαταστήσουν φιλορωσικές ηγεσίες στις πόλεις» οι οποίες στη συνέχεια θα «συμφωνούσαν για την παράδοση» στους Ρώσους κατακτητές.
Σύμφωνα με το BILD, οι ρωσικές δυνάμεις πληροφοριών στη συνέχεια «θα καταλάβουν στρατηγικές εγκαταστάσεις, θα εξαλείψουν τις απειλές, θα στρατολογήσουν όσους επιθυμούν να συνεργαστούν και θα δημιουργήσουν μια νέα ηγεσία στις κατακτημένες πόλεις».
Αυτή η πρακτική θα χρησιμοποιηθεί σε όλες τις βασικές πόλεις της Ουκρανίας μέχρι να περάσουν όλες «ειρηνικά» υπό ρωσικό έλεγχο.
4_128.JPG
5_91.JPG
Μετά την κατάληψη των πόλεων της Ουκρανίας, αναφέρει η έκθεση, ο Putin σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα κοινοβούλιο-μαριονέτα στη χώρα, το λεγόμενο «Λαϊκό Ράντα», που θα αντικαταστήσει το ουκρανικό κοινοβούλιο και θα το κηρύξει άκυρο.
Πηγές της υπηρεσίας ασφαλείας αναφέρουν: «Αυτή η Λαϊκή Ράντα θα γίνει το νομοθετικό σώμα-μαριονέτα της Ουκρανίας, με τους λεγόμενους εκπροσώπους που είχαν επιλεγεί προηγουμένως από τη ρωσική μυστική υπηρεσία».
Από αυτό το ψεύτικο κοινοβούλιο θα αναδυόταν μια «εφεδρική κυβέρνηση» που θα κυβερνούσε τη χώρα σύμφωνα με τη βούληση της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τη μυστική υπηρεσία, αυτό θα έδινε στο πραξικόπημα «την εμφάνιση δημοκρατίας και νομικής προστασίας».
Για να προωθηθεί ένα τέτοιο σχέδιο θα απαιτούσε μαζικές προσπάθειες προπαγάνδας από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στην Ουκρανία και τη Δύση, ενώ φιλορώσοι «ειδικοί» και πολιτικοί θα χρησιμοποιηθούν για να δικαιολογήσουν την εισβολή και την κατάληψη της Ουκρανίας.
Στη συνέχεια, θα ακολουθούσε το πιο σκοτεινό στάδιο των υποτιθέμενων σχεδίων του Putin- το σπάσιμο της αντίστασης των απλών Ουκρανών από την κυβέρνηση-μαριονέτα.

Δορυφορικά οι κινήσεις του ρωσικού στρατού

Δορυφορικές φωτογραφίες μιας ιδιωτικής αμερικανικής εταιρίας που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή (6/2/2022) έδειξαν λεπτομέρειες ελιγμών στρατιωτικών κινήσεων στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία, πριν από τη διεξαγωγή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που έχουν ανακοινωθεί από τη Μόσχα και το Μίνσκ.
Η ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων έχει χαρακτηριστεί από το ΝΑΤΟ ως η μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στη Λευκορωσία από τον Ψυχρό Πόλεμο.
Η Ρωσία και η Λευκορωσία έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την κωδική ονομασία «Union Resolve 2022» κατά το χρονικό διάστημα από τις 10 ως τις 20 Φεβρουαρίου, με επιχειρησιακά σενάρια ανάσχεσης μιας ενδεχόμενης επίθεσης στα νότια σύνορα της στρατιωτικής συμμαχίας τους.
Αμερικανική εταιρεία φέρεται να μεταδίδει οπτικό υλικό από τις κινήσεις του ρωσικού στρατού στη Λευκορωσία
Η Ρωσία έχει ανακοινώσει κάποιες λεπτομέρειες για τους πυραύλους, αλλά και για τα αεροσκάφη που αναπτύσσει στην περιοχή της άσκησης, αναφορικά με την πραγματοποίησή της.
Η νέα ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων και οι προγραμματισμένες ασκήσεις, λαμβάνουν χώρα σε μία περίοδο κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, σχετικά με τη μαζική συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Οι φωτογραφίες της Maxar Technologies που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ, δείχνουν ρωσικές στρατιωτικές μονάδες εξοπλισμένες με πυραύλους, πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών και επιθετικά αεροσκάφη να έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία, σε τρεις περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

2_216.JPG
3_157.JPG

Μεγάλο το πλήγμα για την ουκρανική οικονομία

Η Ουκρανία ζήτησε επιφυλακτικότητα απέναντι στις «προβλέψεις περί αποκάλυψης» θεωρώντας ότι οι πιθανότητες επίτευξης «διπλωματικής λύσης» με την Μόσχα παραμένουν «σημαντικά περισσότερες» από την πιθανότητα στρατιωτικής «κλιμάκωσης», έπειτα από τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για πιθανή μεγάλης κλίμακας ρωσική εισβολή.
«Μην εμπιστεύεστε προβλέψεις περί αποκάλυψης», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba.
«Η Ουκρανία διαθέτει έναν ισχυρό στρατό, άνευ προηγουμένου διεθνή υποστήριξη και είναι έτοιμη για κάθε εξέλιξη.
Ο εχθρός πρέπει να φοβάται εμάς».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Mykhailo Pontolyak, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, δήλωσε ότι «οι πιθανότητες εξεύρεσης διπλωματικής λύσης» στην κρίση παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από την απειλή νέας κλιμάκωσης», σε γραπτά του σχόλια που διαβιβάσθηκαν στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) από την ουκρανική προεδρία.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μετά τις προειδοποιήσεις που διατυπώθηκαν από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία διαθέτει ήδη το 70% των αναγκαίων δυνάμεων για μία μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και μπορεί να διαθέτει επαρκείς στρατιωτικές δυνάμεις, δηλαδή δύναμη 150.000 στρατιωτών, για να εξαπολύσει επίθεση σε διάστημα δύο εβδομάδων, σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων.
Το Κίεβο προσπαθεί να μετριάσει τον κίνδυνο για επικείμενη ρωσική επίθεση κυρίως για να προστατεύσει την εύθραυστη οικονομία της, που έχει δεχθεί περαιτέρω πλήγμα λόγω του κινδύνου εισβολής.
Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, που ενημέρωσαν τις τελευταίες ημέρες μέλη του Κογκρέσου και τους ευρωπαίους εταίρους, οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών δεν γνωρίζουν ακόμη αν ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει λάβει την απόφαση να περάσει στην επίθεση ή όχι, αλλά θέλει να κρατήσει ανοικτές όλες τις δυνατότητες, από μία περιορισμένη εισβολή στο Ντονμπάς έως μία μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά της Ουκρανίας
Σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους, αν το Κρεμλίνο επιλέξει την γενικευμένη επίθεση, θα έχει την δυνατότητα να περικυκλώσει το Κίεβο και να ανατρέψει τον πρόεδρο Volodymyr Zelensky μέσα σε 48 ώρες

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης