Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Οι ΗΠΑ παρουσιάζουν την οικονομική στρατηγική τους για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού

WSJ: Οι ΗΠΑ παρουσιάζουν την οικονομική στρατηγική τους για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού
Τα φιλοεμπορικά βήματα του Πεκίνου έχουν τροφοδοτήσει ανησυχίες μεταξύ των αμερικανικών επιχειρήσεων και των στενών συμμάχων.
Σχετικά Άρθρα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden ετοιμάζεται να παρουσιάσει την πρώτη ευρεία οικονομική στρατηγική της κυβέρνησής του για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, μια κίνηση που αναμένεται από τους συμμάχους των ΗΠΑ και τους αμερικανικούς επιχειρηματικούς ομίλους που ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Με το νέο oικονομικό πλαίσιο της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού (Indo-Pacific Economic Framework ή IPEF), οι ΗΠΑ στοχεύουν να συνεργαστούν στενότερα με φιλικά κράτη σε θέματα όπως το ψηφιακό εμπόριο, οι αλυσίδες εφοδιασμού και η πράσινη τεχνολογία.

O σκοπός του πλαισίου

Το πλαίσιο αποσκοπεί στο να καλύψει το κενό που άφησε στη στρατηγική των ΗΠΑ για την Ασία η αποχώρησή τους το 2017 από το Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (TPP), μια ισχυρή εμπορική συμφωνία στην οποία οι ΗΠΑ είχαν συμβάλει να σχεδιαστεί ως αντίβαρο στην Κίνα.
Ενώ οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, το πλαίσιο δεν αναμένεται να αποτελέσει επιστροφή των ΗΠΑ στην TPP.
Οικονομολόγοι, διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες του εμπορίου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια ''μάχη'' για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συμφώνου που θα συγκεντρώνει πολλές από τις οικονομίες της Ασίας για να θέσει τους κανόνες συμμετοχής στο εμπόριο και τις νέες τεχνολογίες.

Όχι σε μειώσεις δασμών

Ο πρόεδρος Biden δεν αναμένεται να προσφέρει μειώσεις δασμών ή άλλες ''παραδοσιακές'' επιλογές στους εμπορικούς εταίρους, στα οποία αντιτίθενται οι εργατικές ομάδες των ΗΠΑ και οι Δημοκρατικοί, καθώς και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι με την αιτιολογία ότι λειτουργούν εις βάρος των θέσεων εργασίας και της βιομηχανίας στις ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα, μέτρα πρόσβασης στην αγορά θεωρούνται απαραίτητα για την οικοδόμηση ισχυρότερων σχέσεων των ΗΠΑ στην περιοχή, ιδίως με τα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας που επιδιώκουν να πωλούν περισσότερα γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα στην αμερικανική αγορά.
Η κυβέρνηση Bidenθεωρεί το νέο πλαίσιο του Ινδο-Ειρηνικού ως ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες των ΗΠΑ να προχωρήσουν πέρα από τους δεσμούς ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες φιλοδοξίες της Κίνας στην Ασία.

Τα φιλοεμπορικά βήματα του Πεκίνου έχουν τροφοδοτήσει ανησυχίες μεταξύ των αμερικανικών επιχειρήσεων και των στενών συμμάχων.

Ανησυχούν ότι η απουσία των ΗΠΑ από τις περιφερειακές εμπορικές συμφωνίες δίνει στο Πεκίνο ένα άνοιγμα για να εδραιώσει την ηγετική του θέση στον καθορισμό κανόνων και προτύπων για το εμπόριο και την οικονομία, ιδίως στις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το ψηφιακό εμπόριο.
Ο Joe Biden παρουσίασε την ιδέα για το νέο οικονομικό πλαίσιο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ανατολικής Ασίας τον Οκτώβριο και αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομέρειες τις επόμενες εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης