Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Ο Guterres ζήτησε να επιτραπεί από τις αρχές μια αξιόπιστη επίσκεψη της Bachelet

Κίνα: Ο Guterres ζήτησε να επιτραπεί  από τις αρχές μια αξιόπιστη επίσκεψη της Bachelet
Η Michelle Bachelet ζητά  να έχει πρόσβαση στη Σιντζιάνγκ έτσι ώστε να ερευνήσει τις καταγγελίες περί κακομεταχείρισης της μειονότητας των Ουιγούρων

Nα επιτρέψουν οι κινεζικές αρχές στην Ύπατη Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Michelle Bachelet, να πραγματοποιήσει μια «αξιόπιστη επίσκεψη» στη χώρα, περιλαμβανομένης της επαρχίας Σιντζιάνγκ, αναμένει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, όπως ο ίδιος δήλωσε σε Κινέζους αξιωματούχους στις 5/2.
Ο Antonio Guterres συναντήθηκε το Σάββατο 5/2 με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping και τον υπουργό Εξωτερικών Wang Yi, στο περιθώριο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που διεξάγονται στο Πεκίνο.
«Ο γενικός γραμματέας (…) εξέφρασε την προσδοκία του ότι οι επαφές μεταξύ του γραφείου της Ύπατης Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και των κινεζικών αρχών θα επιτρέψουν μια αξιόπιστη επίσκεψη της Ύπατης Αρμοστή στην Κίνα, περιλαμβανομένης της Σιντζιάνγκ», ανέφερε ανακοίνωση του ΟΗΕ για τις συναντήσεις του Guterres.

Η Bachelet

Η Michelle Bachelet ζητεί εδώ και καιρό να έχει πρόσβαση στη Σιντζιάνγκ έτσι ώστε να ερευνήσει τις καταγγελίες περί κακομεταχείρισης της μειονότητας των Ουιγούρων, θέμα που βαραίνει τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Δύσης.
Σημειώνεται ότι η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πεκίνο για γενοκτονία και αποφάσισε να προχωρήσει σε διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Τον Ιανουάριο το γραφείο της Michelle Bachelet είχε ανακοινώσει ότι γίνονται συζητήσεις για να μπορέσει να επισκεφθεί αυτή την επαρχία στη βορειοδυτική Κίνα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Σημειώνεται ότι κατηγορούν την Κίνα οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι κακομεταχειρίζεται τους Ουιγούρους και άλλες μειονοτικές ομάδες στη Σιντζιάνγκ, υποβάλλοντας τους σε βασανιστήρια και καταναγκαστική εργασία, αλλά και πως κρατά ένα εκατομμύριο άτομα σε στρατόπεδα.
Ωστόσο, οι κινεζικές αρχές μιλούν για εγκαταστάσεις επανεκπαίδευσης και επιμόρφωσης, ενώ αρνούνται ότι κακομεταχειρίζονται τις μειονότητες και ισχυρίζονται ότι καταπολεμούν τον θρησκευτικό εξτρεμισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης