Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Προβάδισμα CDU/CSU σε δημοσκόπηση για πρώτη φορά μετά τις εκλογές

Γερμανία: Προβάδισμα CDU/CSU σε δημοσκόπηση για πρώτη φορά μετά τις εκλογές
Tο 57% των πολιτών δηλώνει "λίγο" ή "καθόλου" ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης

Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) προηγείται σε δημοσκόπηση για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2021, ενώ αυξάνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών από τη νέα κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το DeutschlandTrend του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, CDU/CSU κερδίζουν τέσσερις μονάδες από τη μέτρηση στις 6 Ιανουαρίου και φθάνουν στο 27%, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) χάνει ίδιο ποσοστό και περιορίζεται στο 22%. 
Οι Πράσινοι παραμένουν σταθεροί στο 16%, ενώ το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) χάνει μία μονάδα και περιορίζεται στο 10%. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία κερδίζει, αντιθέτως, μία μονάδα και βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 12%, ενώ χωρίς μεταβολή παραμένει το ποσοστό της Αριστεράς, στο όριο του 5%.
Αντίστοιχα, το 57% των πολιτών δηλώνει "λίγο" ή "καθόλου" ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, με τη δυσαρέσκεια να καταγράφει έτσι αύξηση κατά 20 μονάδες. Ικανοποιημένο δηλώνει ωστόσο το 38%.
Η δυσαρέσκεια φαίνεται ότι είναι πιο αισθητή μεταξύ των ψηφοφόρων του FDP, με 53% αρνητικές γνώμες, ενώ μεταξύ των υποστηρικτών του SPD και των Πρασίνων σχεδόν δύο στους τρεις εξακολουθούν να δηλώνουν ικανοποίηση για το έργο της κυβέρνησης.
Το κλίμα δυσαρέσκειας συμπαρασύρει και τα μέλη της κυβέρνησης, των οποίων η αποδοτικότητα σημειώνει σαφή πτώση. Δημοφιλέστερος πολιτικός --και ο μοναδικός με περισσότερες θετικές γνώμες (59%)-- παραμένει ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος ωστόσο βλέπει τα ποσοστά του μειωμένα κατά επτά μονάδες. Ακολουθεί με 43% θετικές γνώμες ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος χάνει 17 μονάδες και κατατάσσεται μαζί με τον αρχηγό του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος χάνει έξι μονάδες.
Απώλεια εννέα μονάδων καταγράφει και ο υπουργός Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής Ρόμπερτ Χάμπεκ (39% θετικές γνώμες), ενώ μόνο η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ενισχύει τα ποσοστά δημοτικότητάς της κατά τέσσερις μονάδες, παραμένοντας ωστόσο με αρνητικό πρόσημο (36% θετικές γνώμες).
Σε άλλο σημείο της έρευνας, το 53% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού όλων των ενηλίκων, ενώ το 12% προτιμά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να αφορά μόνο τα άτομα άνω των 50 ετών και το 33% απορρίπτει καθολικά την υποχρεωτικότητα.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ως προς την ουκρανική κρίση, το 71% των πολιτών θεωρεί ότι θα ήταν λάθος η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, ενώ το 20% τη θεωρεί σωστή. Το 43% τάσσεται υπέρ των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, αν και σε ποσοστό 57% οι Γερμανοί επιμένουν στη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης