Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νόμος του κράτους πλέον ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για Covid 19 στην Αυστρία

Νόμος του κράτους πλέον ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για Covid 19 στην Αυστρία
Η Αυστρία είναι πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό για covid 19 για τους άνω των 18
Τον υποχρεωτικό πλήρη εμβολιασμό κατά της COVID-19 για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών ενέκρινε χτες το Κοινοβούλιο της Αυστρίας.
Η Άνω Βουλή του αυστριακού κοινοβουλίου πέρασε με 47 ψήφους υπέρ και 12 κατά τη νύχτα της Τετάρτης σχετικό νόμο, ο οποίος είχε εγκριθεί από την Κάτω Βουλή στις 20 Ιανουαρίου.
Το σαρωτικό αυτό μέτρο θα πρέπει να υπογραφεί και από τον Αυστριακό Πρόεδρο Alexander Van der Bellen και από τον Καγκελάριο Karl Nehammer προτού εφαρμοστεί, καθιστώντας την Αυστρία την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα καταστήσει τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 υποχρεωτικό για όλους τους ενήλικες.
Η αυστριακή κυβέρνηση είχε από καιρό ανακοινώσει ότι σκόπευε να επιβάλει το μέτρο αυτό στις αρχές Φεβρουαρίου, προκειμένου αμέσως μετά να σταλούν ενημερωτικές επιστολές σε όλα τα νοικοκυριά.
«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Wolfgang Mueckstein, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Άνω Βουλή. "Με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, τόνισε, η Αυστρία «δεν αντιδρά απλώς, αλλά κάνει ένα προοδευτικό και ενεργητικό βήμα».

Έλεγχοι μετά τις 15 Μαρτίου

Οι έλεγχοι θα αρχίσουν μετά τις 15 Μαρτίου, όταν οι αστυνομικοί θα πραγματοποιούν περιπολίες ρουτίνας και θα τσεκάρουν την κατάσταση εμβολιασμού των ατόμων. Σε μεταγενέστερο στάδιο – όταν τεθεί σε λειτουργία το μητρώο εμβολιασμών - θα ξεκινήσουν πιο διεξοδικοί έλεγχοι.
Κατά συνέπεια, τα άτομα που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί κατά του covid 19 θα καλούνται να το δηλώσουν εγγράφως κι αν δεν το κάνουν, θα τους επιβάλλεται πρόστιμο έως και 600 ευρώ.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός επιβάλλεται στην Αυστρία τη στιγμή που η κυβέρνηση σχεδιάζει να άρει το μεγάλο lockdown που απαγόρευε την είσοδο των ανεμβολίαστων σε καταστήματα, εστιατόρια και άλλους δημόσιους χώρους. Στη Βιέννη ωστόσο, με απόφαση του Δημάρχου, Michael Ludwig, ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από τα εστιατόρια θα συνεχιστεί.
Στις αρχές της εβδομάδας ο αυστριακός καγκελάριος Karl Nehammer είχε δηλώσει ότι ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από τον Νοέμβριο του 2021, δεν θα χρειαζόταν πλέον, επειδή δεν υπήρχε απειλή υπερφόρτωσης των ΜΕΘ.

Πρόστιμα από 600 έως 3.500 ευρώ για όσους δεν εμβολιαστούν

Ο Nehammer είχε προσθέσει τότε πως εάν οι αρχές κρίνουν ότι το ποσοστό εμβολιασμού της χώρας κριθεί "ανεπαρκές", θα στείλουν μηνύματα σε ανεμβολίαστους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους. Αν δεν το κάνουν θα τους κλείνει ραντεβού το σύστημα και θα τους καλεί να εμβολιαστούν κι αν πάλι δεν το κάνουν, θα τους επιβάλλεται πρόστιμο, που υπό όρους, μπορεί να φτάσει έως και τα 3.600 ευρώ.
Περίπου το 69% του πληθυσμού της Αυστρίας είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά του COVID-19 - και είναι από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης