Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Καταρρέει ο Biden – Στο 41% η δημοτικότητά του - Ανησυχία Δημοκρατικών για ενδιάμεσες εκλογές

ΗΠΑ: Καταρρέει  ο Biden – Στο 41% η δημοτικότητά του - Ανησυχία Δημοκρατικών για ενδιάμεσες εκλογές
Σαφές μήνυμα ενόψει των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου
Σχετικά Άρθρα

Παρά τις προσπάθειες του να αναθερμάνει την αμερικανική οικονομία, παρά τις κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα για να αναδείξει τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ μετά και την εξόντωση του ηγέτη του ISIS και παρά τις δεσμεύσεις ότι θα αντιμετωπίσει την έξαρση της εγκληματικότητας στις μεγαλουπόλεις, όπως στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden δεν καταφέρνει να πείσει τους Αμερικάνους ψηφοφόρους, οι οποίοι σε πολύ μεγάλα ποσοστά αποδοκιμάζουν την έως σήμερα πολιτική του.
Σε δημοσκόπηση της Ipsos για λογαριασμό του Reuters που διενεργήθηκε τη 2η και την 3η Φεβρουαρίου σε εθνική κλίμακα, μόλις το 41% - ποσοστό που αποτελεί ιστορικό χαμηλό για την περίοδο της προεδρικής του θητείας – επιδοκιμάζει τις επιδόσεις του Αμερικάνου προέδρου, τη στιγμή που το 56% τις αποδοκιμάζει.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις μέσα σε μια εβδομάδα, ο Biden είδε τη δημοτικότητα του να υποχωρεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, από το 45% που έδειχνε η κυλιόμενη έρευνα, στο 41%, ενώ αυτοί που τον αποδοκίμαζαν, εκτοξεύτηκαν στο 56% από 50% που ήταν.
Σημειώνεται πως η δημοτικότητα του Biden είναι σε φθίνουσα πορεία από τον περασμένο Αύγουστο.
Αν και τους πρώτους μήνες της θητείας του η δημοτικότητά του ήταν άνω του 50%, η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και οι επιπτώσεις στην οικονομίας, καθώς και τα γεγονότα στο Αφγανιστάν ήταν αυτά που επέδρασαν αρνητικά στην πολιτική Biden.

Λάθος κατεύθυνση

Απόρροια αυτής της δυσαρέσκειας είναι πως 6 στους 10 Αμερικάνους υποστηρίζουν πως η χώρα κινείται στη λάθος κατεύθυνση, με τους περισσότερους να εκφράζουν την ανησυχία τους τόσο για την πορεία της οικονομίας όσο και για τη δημόσια υγεία.
Επιπλέον, η δημοσκόπηση δείχνει πως κορυφώνεται η κόπωση των πολιτών σχετικά με την πανδημία και τον οικονομικό της αντίκτυπο, «μέτωπα» που παρά τις προσπάθειες της διακυβέρνησης Biden δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Ανησυχία για τις ενδιάμεσες εκλογές

Αν και το 41% που λαμβάνει αυτή τη στιγμή ο Biden είναι αρκετά υψηλότερο από το 33% που είχε πέσει κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Donald Trump, οι Δημοκρατικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την αναμέτρηση των ενδιάμεσων εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου.
Με τον Biden να καταρρέει δημοσκοπικά και να μην μπορεί να πείσει τους Αμερικάνους για την πολιτική του, οι Δημοκρατικοί κινδυνεύουν να υποστούν μια μεγάλη εκλογική ήττα στις ενδιάμεσες εκλογές και να χάσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, και ειδικά της Γερουσίας όπου άλλωστε Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι έχουν από 50 γερουσιαστές.
Εφόσον οι Δημοκρατικοί απολέσουν τον έλεγχο της Γερουσίας – σήμερα τον κρατούν χάρη στην ενισχυμένη ψήφο της αντιπροέδρου Kamala Harris -, τότε το έργο του Biden για το υπόλοιπο μισό της προεδρικής του θητείας θα καταστεί ακόμα δυσκολότερο από ότι είναι ήδη σήμερα, καθώς όλες οι νομοθετικές του πρωτοβουλίες θα εξαρτώνται από τις διαθέσεις των Ρεπουμπλικάνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης