Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επική κατάρρευση -27% για τη μετοχή της Facebook, που έχει εξαντλήσει τα καύσιμά της, σκάει η φούσκα της Big Tech

Επική κατάρρευση -27% για τη μετοχή της Facebook, που έχει εξαντλήσει τα καύσιμά της, σκάει η φούσκα της Big Tech
Ο ίδιος Mark Zuckerberg κινδυνεύει να χάσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία
Σχετικά Άρθρα

Επική κατάρρευση σημείωσαν οι μετοχές της Meta Platforms Inc (-26,4%, στα 238 δολ.), της μητρικής της Facebook, σε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό που όμοιο του δεν έχει υπάρξει ξανά στη Silicon Valley.
Φυσικά, καταλύτης ήταν χιλιοειπωμένα απογοητευτικά αποτελέσματα της εταιρείας, που είχαν ως αποτέλεσμα να εξαϋλωθούν 252 δισεκατομμύρια δολάρια από το market cap της εταιρείας - νούμερο πρωτοφανές για τα δεδομένα της Wall Street.
Ο ίδιος Mark Zuckerberg κινδυνεύει να χάσει 24 δισεκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία, ενώ αναγνώρισε πως η Meta αντιμετωπίζει σοβαρό ανταγωνισμό ιδιαίτερα από την εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο TikTok.
Επίσης, πρόβλημα «βλέπει» και στον «πόλεμο» που δέχεται από την Apple.
Οι εφαρμογές του Facebook βασίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Apple και την Google για διανομή.
Έτσι, όταν η Apple άλλαξε την πολιτική απορρήτου της πέρυσι, περιορίζοντας τη δυνατότητα των προγραμματιστών εφαρμογών να στοχεύουν χρήστες, το Facebook ξαφνικά έχασε ένα από τα πιο σημαντικά περιουσιακά του στοιχεία...

Προς τι απογοήτευση;

Φαινομενικά, η πτώση ερμηνεύεται από τα αποτελέσματα της Facebook.
Yπενθυμίζεται πως τα κέρδη της ήταν ασθενέστερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.
Ειδικότερα η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 3,67 δολάρια ανά μετοχή έναντι 3,84 δολάρια ανά μετοχή που ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με τη Refinitiv, αν και κατάφερε να ξεπεράσει τον στόχο για τα έσοδα (33,67 δισ. δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 33,4 δισ.).
Κυρίως όμως, ο προβληματισμός της αγοράς έρχεται μετά την πρόβλεψή της για ασθενέστερη από την αναμενόμενη αύξηση εσόδων το επόμενο τρίμηνο.
Ειδικότερα η εταιρεία προέβλεψε έσοδα από 27 έως 29 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι πρόβλεψης της αγοράς για 30,15 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, τα αίτια είναι βαθύτερα…
Kάποιοι άρχισαν να μιλούν ήδη για μια οριακή στιγμή που υποδηλώνει το σκάσιμο της φούσκας των νέων εταιρειών τεχνολογίας των social media, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για μια εκδήλωση «supernova» - όπως το σκάσιμο της Enron - αλλά ότι αποτελεί μια καλή ένδειξη του τι πρόκειται να συμβεί προϊόντος του χρόνου.
Η άλλη αλήθεια – που την ομολόγησε κι αυτήν ο Zuckerberg – είναι πως είναι δύσκολο να βγάλεις χρήματα "όπου υπάρχουν λιγότερα δεδομένα για την προβολή προσωπικών διαφημίσεων".
Να υποθέσουμε λοιπόν ότι σε ένα κόσμο που υπάρχουν νεότεροι ανταγωνιστές και όπου οι ρυθμιστικές αρχές καθιερώνουν την υπεροχή των προσωπικών δεδομένων, το Facebook είναι καταδικασμένο να σβήσει;
Το Facebook μπορεί να κάνει απολύσεις, η τιμή της μετοχής θα αρχίσει τα πάνω-κάτω, η εταιρεία να χάσει τα παραδοτέα και ενώ θα προσπαθεί να διορθώσει το Facebook, να χάσει την εστίασή της στη Meta.
Είναι πολύ πιθανό η μετοχή της Facebook να αγοραστεί στη "βουτιά" και να κάνει ένα ακόμη ράλι μετά, αλλά ουσιαστικά, όπως πολλά άλλα αστέρια, έχει κάψει τα καύσιμα της φαντασίας, της εφευρετικότητας και της καινοτομίας.
Άλλο ένα σημαντικό δίδαγμα από το σημερινό πάθημα του Facebook, για όλες τις μετοχές της τεχνολογίας: η αγορά τιμωρεί τις εταιρείες που χάνουν κέρδη – ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας, επιβεβαιώνοντας ότι τα κέρδη έχουν τόση σημασία όση η αύξηση των συνδρομών και των αριθμών απόκτησης πελατών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης