Τελευταία Νέα
Διεθνή

To Facebook έχει εξαντλήσει τα καύσιμά του, σκάει η φούσκα της Big Tech - Τι αναφέρουν οι αναλυτές

To Facebook έχει εξαντλήσει τα καύσιμά του, σκάει η φούσκα της Big Tech - Τι αναφέρουν οι αναλυτές
Η Meta έχασε το 20% της αξίας του όταν ο Mark Zuckerberg παραβίασε τον βασικό κανόνα της Tech
Σχετικά Άρθρα

Σείστηκε η Wall Street σήμερα όταν το Facebook, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ανακοίνωσε ότι έχασε χρήστες στη Βόρεια Αμερική, κέρδη χαμηλότερα των προσδοκώμενων, και πιθανώς επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξής του το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σχέση με τις έως πρότινος εκτιμήσεις.
Το αποτέλεσμα ήταν η "βουτιά" της μετοχής της Meta, της μητρικής εταιρείας του Facebook κατά 20% και η απώλεια 200 δις δολαρίων από την κεφαλαιοποίησή της μέσα σε λίγες ώρες, η οποία έριξε κατά 2,29% το Nasdaq.
Όλα αυτά είναι γνωστά από το πρωί βεβαίως, η αιφνιδιαστική κατάρρευση της μετοχής του Facebook έχει κάνει όμως ισχυρή εντύπωση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ανάβοντας συζητήσεις μεταξύ των traders σχετικά με το τι μπορεί να σηματοδοτεί.

Το Facebook έχασε έδαφος από τον ανταγωνισμό

Έτσι κάποιοι άρχισαν να μιλούν για μια οριακή στιγμή που δηλώνει το σκάσιμο της φούσκας των νέων εταιρειών τεχνολογίας των social media, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για μια εκδήλωση «supernova» - όπως το σκάσιμο της Enron - αλλά ότι πάντως δίνει μια καλή ένδειξη του τι πρόκειται να συμβεί καθώς ωριμάζουν οι εταιρείες τεχνολογίας περιορισμένης διάρκειας ζωής.
Η ουσία κατά άλλους είναι ότι το Meta έχασε το 20% της αξίας του όταν ο Mark Zuckerberg παραβίασε τον βασικό κανόνα της Tech και είπε την αλήθεια: ότι το Facebook έχασε έδαφος από νεότερους, πιο μοντέρνους, πιο κουλ αντιπάλους όπως το Tik Tok.
Προφανώς η τεχνολογία εξελίσσεται και οι παλιές εταιρείες χάνουν γρήγορα έδαφος από τις νέες.

Δύσκολο να βγάλεις λεφτά όταν καθιερώνεται η υπεροχή των προσωπικών δεδομένων

Η άλλη αλήθεια – που την ομολόγησε κι αυτήν ο Zuckerberg – είναι πως είναι δύσκολο να βγάλεις χρήματα "όπου υπάρχουν λιγότερα δεδομένα για την προβολή προσωπικών διαφημίσεων".
Να υποθέσουμε λοιπόν ότι σε ένα κόσμο που υπάρχουν νεότεροι ανταγωνιστές και όπου οι ρυθμιστικές αρχές καθιερώνουν την υπεροχή των προσωπικών δεδομένων, το Facebook είναι καταδικασμένο να σβήσει;
Τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον – το πολύ άμεσο;
Το Facebook μπορεί να κάνει απολύσεις, η τιμή της μετοχής θα αρχίσει τα πάνω-κάτω, η εταιρεία να χάσει τα παραδοτέα και ενώ θα προσπαθεί να διορθώσει το Facebook, να χάσει την εστίασή της στη Meta.
Είναι πολύ πιθανό η μετοχή της Facebook να αγοραστεί στη "βουτιά" και να κάνει ένα ακόμη ράλι μετά, αλλά ουσιαστικά, όπως πολλά άλλα αστέρια, έχει κάψει τα καύσιμα της φαντασίας, της εφευρετικότητας και της καινοτομίας.

Η αγορά τιμωρεί τις εταιρείες που χάνουν κέρδη, ιδίως της τεχνολογίας

Άλλο ένα σημαντικό δίδαγμα από το σημερινό πάθημα του Facebook, για όλες τις μετοχές της τεχνολογίας: η αγορά τιμωρεί τις εταιρείες που χάνουν κέρδη – ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας, επιβεβαιώνοντας ότι τα κέρδη έχουν τόση σημασία όση η αύξηση των συνδρομών και των αριθμών απόκτησης πελατών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης